Slechts 30 toeschouwers welkom bij Apeldoornse derby in Topdivisie

By | 25 september 2020

Het is voorbarig om al op de tweede speeldag van de Topdivisie A te spreken van een sleutelduel. Toch gaat het bij de Apeldoornse derby tussen de dames van Dros-Alterno en SV Dynamo om meer dan enkel de punten, gezonde rivaliteit en de plaatselijke hegemonie. Waar de een vandaan komt, daar wil de ander dolgraag naartoe: de eredivisie!

In zekere zin kan de Apeldoornse zusterstrijd worden bestempeld als een wedstrijd van kunnen en willen. Of misschien beter gezegd, in Alterno’s geval dan, van niét kunnen. Of niet méér kunnen… Want aan dat de landskampioen van 2014 na vijftien seizoenen niet meer op het hoogste niveau acteert liggen eerder oorzaken van financiële en huishoudelijke aard ten grondslag dan sportieve.

Op sportief vlak leverden de ‘groenen’ feitelijk een ongekende prestatie. Sinds de promotie in 2005 slaagde Alterno er met minimale middelen in om de gevestigde orde in de eredivisie het vuur na aan de schenen te leggen. Met het winnen van de nationale beker in 2013 en de landstitel in het jaar erna zette coach Ali Moghaddasian de kroon op het werk. Voor talenten als Celeste Plak, Kirsten Knip, Nicole Koolhaas, Juliët Loohuis en Eline Timmermans vormde hun leerschool bij Alterno zelfs een springplank richting Oranje.

Met het play-off zilver van 2018 baande zich al voorzichtig aan dat de gouden tijden definitief voorbij waren. Vrijwel de complete selectie vertrok na de verloren finale tegen Sliedrecht Sport. Een warme maaltijd na afloop van trainingen en een door de hoofdsponsor beschikbaar gestelde ‘clubauto’ volstonden niet om de pareltjes uit de spelersgroep langer in het groene shirt te laten schitteren. Met Kirsten Wessels, Eline Timmerman, Iris Scholten, Lisanne Baak en spelverdeelster Anna Mebus keerde bijna een compleet potentieel kampioensteam de club de rug toe.

Mede omdat het Alterno-bestuur geen afbreuk wil doen aan het verenigingsleven lukte het de beleidsmakers aan de Waleweingaarde nimmer om commercieel even goed te scoren als sportief. Nadat de clubleiding na het seizoen 2016-2017 al noodgedwongen de eerste mannenploeg terugtrok uit de eredivisie, gebeurde in het huidige coronajaar het quasi onvermijdelijke. Als nummer laatst van de degradatiepoule moest Alterno’s hoofdmacht bij de vrouwen in het voorjaar eveneens een stapje terugdoen. Tegelijkertijd werd het reserveteam, dat het het afgelopen seizoen nog in de Topdivisie opnam tegen plaatsgenoot Dynamo, ingeschreven in de eerste divisie.

Onder leiding van Wilfried Groothuis, die een contract tekende voor drie seizoenen, heeft de renovatie van Alterno’s vlaggenschip inmiddels een aanvang genomen. De op het oude nest teruggekeerde trainer mag gaan bouwen aan een nieuw team. Met voorlopig bescheiden doelstellingen. De focus ligt de komende jaren op het opleiden en inpassen van eigen jeugd, zo communiceerde de vereniging een aantal maanden geleden in een persbericht. ‘Een terugkeer naar de eredivisie is dan ook geen expliciete doelstelling voor het komende seizoen.’

SV Dynamo

In Omnisport, ruim twee kilometer verderop, is men duidelijk uitgesprokener wat betreft de sportieve ambities. In een uitgebreid interview in het magazine van de Businessclub Dynamo, dat deze week vanwege ‘logistieke’ problemen rond teamfoto’s met drie weken vertraging van de persen rolde, windt Ernst Lettink er geen doekjes om.

“Onze trainers Michael Beugelsdijk en Jorg Radstake hebben een beleidsplan geschreven onder de naam ‘Van opbouwen naar doorbouwen’. De intentie is om binnen twee jaar naar de eredivisie te promoveren. Er wordt vaak gezegd dat het niet kan met zowel een dames- als een herenteam van één club in de eredivisie te spelen. Maar vertel mij eens waarom dat niet zou kunnen?”, spreekt de teammanager van de Dynamodames ambitieuze taal.

Ruim een jaar geleden kon Michael Beugelsdijk het niet nalaten om bij de presentatie van zijn selectie ten overstaan van een zaal vol sponsors wat verbale speldenprikjes uit te delen aan de buren van de Waleweingaarde. Om aan het zelf verkondigde verwachtingspatroon te voldoen mag de aan zijn vijfde seizoen in dienst Dynamo begonnen oefenmeester de komende maanden zijn woorden in daden omzetten.

Vanwege de ingestelde coronaregels mogen slechts 30 toeschouwers bij het Apeldoornse onderonsje in de Alternohal aanwezig zijn. De derby in de Topdivisie A speelt zich zaterdagavond zodoende af in een uitverkocht huis in een nagenoeg lege Alternohal.

Volleybalkrant.nl vrijdag 25 september 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *