Draisma Dynamo als kweekvijver voor toekomstige kampioenen; Opleider Strikwerda kijkt verder dan het scorebord

By | 6 oktober 2020

Die vol hunkering tegemoetgeziene dertiende landstitel bleef de volleyballers van Draisma Dynamo in het abrupt geëindigde eredivisieseizoen ontzegd. Corona voorkwam een glorieuze bekroning voor het elitekorps van Redbad Strikwerda. Maar ondanks dat de verziekte realiteit zijn op kampioenskoers liggende vlaggenschip ruwweg achterhaalde, weigert Draisma Dynamo’s kapitein te spreken van een verloren seizoen. ,,Dat er van ons team nu vier spelers op de lijst van het Nederlands team staan, is een teken dat wij het uitstekend hebben gedaan.”

Redbad Strikwerda moest accepteren dat de Nevobo een punt zette achter het volleybaljaar 2019-2020 en de van start gegane play-offs niet in een later stadium alsnog werden voltooid. ,,De helft van de landen heeft een kampioen aangewezen. In Nederland is dat niet gebeurd. Al heeft heel volleyballend Nederland de wetenschap dat wij de beste waren.”

Los van het verlies in de Super Cup en de nationale bekerfinale had de immer kritische coach puur cijfermatig gezien weinig redenen tot mopperen. Met een indrukwekkende cijferlijst sloeg de klas van meester Strikwerda zich door de reguliere competitie heen: zeventien keer winst in achttien wedstrijden, slechts vijf sets afgestaan. Met de vier zeges in de
Kampioenspoule, die daar voor het voortijdige einde van het seizoen op volgden, stond ook de deur naar de playoff finales al wagenwijd open.

De aard en wijze waarop zijn relatief jonge ploeg tijdens een midweekje Siberië in de achtste finales van de CEV Cup in het spoor bleef van Lokomotiv Novosibirsk, stemde Strikwerda misschien wel het meest tevreden. Hoe zijn jongens op 6000 kilometer van huis de geroutineerde koploper van de Russische competitie tot een uiterste krachtinspanning dwongen, accentueerde de groei naar volwassenheid treffend.

Zelf kijkt Strikwerda verder dan het scorebord. Hij denkt niet alleen in resultaten. Het hoofd van de technische staf wijst daarbij naar zijn rol als opleider. Het maximale uit de middelen halen waar het over beschikt, stelt Draisma Dynamo al een kwart eeuw in staat om in Apeldoorn volleybal op topniveau te bedrijven. Spelers beter maken. Jeugdig talent klaarstomen voor het grote werk. Toekomstige kampioenen ‘kweken’. Groeibriljantjes net zo lang slijpen totdat ze kunnen schitteren in een buitenlandse topcompetitie of in het oranje.

,,Het geld is er bij ons niet. Wij kunnen qua budget niet concurreren met clubs in het buitenland. Zelfs om op het niveau van Lycurgus te komen, moet er bij ons al twee ton bij. Wij moeten het op een andere manier doen.
Niet per se door meer te trainen. Veel uren maken, zegt mij niks. Het gaat om goede uren. Je moet de tijd die je hebt goed gebruiken”, doceert de docent volgens zijn eigen filosofie.

Strikwerda noemt de afgelopen jaar op het oude nest teruggekeerde Jeroen Rauwerdink het perfecte voorbeeld van een getalenteerde Nederlandse
volleyballer voor wie Draisma Dynamo de best denkbare leerschool bleek. ,,Ik heb het er een poosje geleden nog met Jeroen over gehad hoe hij ooit bij Dynamo kwam en daarna een succesvolle carrière heeft gehad. International geworden. Jarenlang in het buitenland gespeeld. Wat Jeroen op zijn zeventiende deed, moeten jongens als Sjors Tijhuis, Stijn de Ruijter of Jeffrey Klok ook voor ogen hebben. Hen te helpen hun ambities waar te maken en een stap naar een hoger niveau te maken, is een doel voor het komend seizoen.”

De 56-jarige kampioenenmaker kruipt graag in de huid van een beleggingsadviseur om duidelijk te maken hoe verantwoord investeren loont. ,,Mijn spelers zijn mijn promotiemateriaal. Voor zover ik kan beoordelen hebben alle spelers die ik in mijn ploeg heb gehad en die later naar het buitenland zijn gegaan een goede opleiding gehad. Ongeveer de helft van de spelers van het Nederlands team is in het verleden weleens met mij in aanraking geweest. Bij Draisma Dynamo krijgen alle spelers de kans om uit te groeien tot betere spelers. Als Stijn de Ruijter over een jaar of vijf in Oranje de ballen erin pompt, hebben wij ‘m daar misschien dan ook nog wel wat van meegegeven.”

Om zowel het clubvolleybal als het nationale team competitiever te maken moeten de armen uit de mouwen worden gestoken, beklemtoont de volleybalpropagandist. De denker heeft talloze plannen om daadwerkelijk wat te doen. Een betere jeugdopleiding. De nationale competitie sterker en aantrekkelijker maken. Internationals terughalen naar de eredivisie. Grenzen opzoeken. Grenzen verleggen. Zelfs de grens over te gaan. Strikwerda deinst nergens voor terug getuige zijn plan om met Draisma Dynamo uit te wijken naar de Duitse Bundesliga.

Mannenbondscoach. Chef-topsport bij Dynamo. Grondlegger van een school voor sporters in Apeldoorn. Strikwerda ziet zichzelf de komende jaren in
uiteenlopende gedaanten de (sport)wereld verbeteren. ,,Ik denk dat ik heel veel interessante ideeën heb. Met datgene wat er is, moeten we er meer uithalen. Maak mij Minister van Onderwijs en ik los uit de losse mouw
zo een paar wereldproblemen op. Als er de afgelopen maanden iets duidelijk is geworden, is het wel dat we terug moeten naar een levensstijl waarin een beter milieu, meer bewegen en een gezonder leven belangrijk zijn”, zegt hij glimlachend met een serieuze ondertoon.

De uitdaging om Draisma Dynamo weer tot het toonaangevende volleybalteam van Nederland te maken, gaat hij vanzelfsprekend evenmin uit de weg. ,,Onze kans om kampioen te worden schat ik kleiner in dan vorig jaar. Lycurgus heeft spelers van een bepaald kaliber gehaald
dat wij nog niet hebben. Toch zou ik, als je mij vraagt hoe groot onze kans is om kampioen te worden, als antwoord geven: 100 procent. Zelfs al heeft Lycurgus betere spelers dan wij. Maar goed, hetzelfde geldt natuurlijk voor Lycurgus. Of Orion. Ook zij hebben 100 procent kans. Nee, andere teams niet. Zij zijn niet goed genoeg, missen er de kwaliteit voor.”

Verhuizing naar Bundesliga blijft serieuze optie

Om met zijn ploeg meer wedstrijden onder weerstand te kunnen spelen en zo het spelniveau te verhogen, lanceerde Redbad Strikwerda in mei het idee om met Draisma Dynamo uit te wijken naar de Duitse competitie.

,,Ik heb naar buiten gebracht dat ik aansluiting zoek in de Bundesliga. Op de mail die ik heb gestuurd aan de voorzitter van de Volleybal-Bundesliga, heb ik keurig antwoord gekregen. Ze wijzen het niet bij voorbaat af, maar verbinden er wel allerlei voorwaarden aan.”

,,Om het aantal clubs weer op peil te brengen, is nu Unterhaching weer
teruggekeerd in de Bundesliga. Met een heel jonge ploeg. Met minder budget dan wij. Dan waren ze beter af geweest met ons. Bij clubs als Düren of Giessen vinden ze het ook een prima plan. Voor Nederlandse spelers zou het fantastisch zijn. Voor het publiek evenzeer. Wat dacht je ervan als
Berlijn in Apeldoorn op bezoek komt? Dan komt het halve nationale team van de Verenigde Staten mee! Reken maar dat de toeschouwers daar op afkomen. Een BeNeLiga, samen met clubs uit België, is een andere optie. Daar kunnen we in oktober al mee beginnen als het moet. Los van de
voorwaarden waaraan we moeten voldoen, hoeven we alleen maar de bus in te stappen.”

Magazine Businessclub Dynamo najaar 2020


en 200 kilometer verder te reizen dan we
nu doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *