Renzo Verschuren zet mentorrol voort in andere functie; Verlengstuk in het veld krijgt vaste plek op de bank

By | 6 oktober 2020

Soms lijken bepaalde zaken voorbestemd. Het zal de vaste volgers daarom
nauwelijks hebben verbaasd dat Renzo Verschuren is toegetreden tot de technische staf van Draisma Dynamo. Een quasi logische vervolgstap na de beëindiging van zijn actieve spelersloopbaan, zo lijkt het. De 39-jarige docent en LOOT-coördinator op het Veluws College gold de afgelopen seizoenen al als verlengstuk van zijn trainers in het veld en mentor van zijn jeugdige ploeggenoten.

Zaterdag 18 januari 2020. Draisma Dynamo heeft in de uitwedstrijd bij VoCASA de eerste twee sets afgetekend gewonnen. In het derde bedrijf bezondigen de bezoekers uit Apeldoorn zich in aan wat in Strikwerdiaans jargon bekend staat als ‘koekebakken’. Setverlies dreigt. Met een time-out bij de stand 23-22 in het voordeel van de thuisploeg probeert Redbad Strikwerda zijn manschappen wakker te schudden. Onderwijl kruipt de niet spelende Verschuren haast ongemerkt voor de meeste toeschouwers in Nijmegen al even in zijn rol als coach. Hij ontfermt zich over Joris Berkhout. Hij geeft de met zichzelf worstelende spelverdeler rustig enkele aanwijzingen en waarschuwt zijn jonge teamgenoot niet te verslappen.

De stand-in van Freek de Weijer neemt het advies ter harte, is weer volledig bij de les. Draisma Dynamo wendt het naderende onheil in extremis af, wint de set met 26-24 en de wedstrijd met 3-0. ,,Renzo nam me tijdens die laatste time-out apart en zei me dat ik agressief moest blijven. Hij zette op die manier de spiegel voor m’n neus. We stonden met de rug tegen de muur, maar vanaf dat moment ging het gas wel open. Goed dat we die set toch winnend afsloten en weer een belangrijk leermoment voor mezelf”,
verklaarde de leerling naderhand veel baat te hebben bij de lessen van meester Verschuren.

Ook de naar het Belgische Tectum Achel vertrokken Rik van Solkema is vol lof over hoe Verschuren en andere ervaren medespelers hem stevig met beide benen op de grond hielden gedurende zijn twee seizoenen durende
verblijf bij Draisma Dynamo. ,,Renzo Verschuren, Jeroen Rauwerdink en Freek de Weijer weerhouden de jonkies van fouten. Renzo en Jeroen zijn een beetje vaderfiguren voor ons. Renzo doet dat één op één. Jeroen pakt meer het hele team. Freek houdt als aanvoerder op zijn eigen manier de
boel scherp.”

Na acht jaar in Apeldoornse dienst zette Renzo Verschuren een punt achter zijn actieve volleyballoopbaan. Bij de kick-off van de Businessclub Dynamo voorafgaand aan het seizoen 2019-2020 verkondigde de trainer in spé al
gekscherend dat hij Redbad Strikwerda ging opvolgen wanneer Draisma Dynamo’s coach onverhoopt de kerst niet zou halen. Met ingang van het nieuwe seizoen wordt het serieus en staat hij Strikwerda officieel met raad en daad terzijde.

Vier keer werd de 39-jarige middenaanvaller in zijn lange loopbaan landskampioen. Drie keer met Nesselande (2005, 2006, 2007) en in 2011 met Rivium Rotterdam. Een vijfde titel was hem door het voortijdig stopzetten van de competitie niet vergund.

Een interview waarin Verschuren vooruitliep op zijn afscheid als speler, lag al klaar. Het zou worden gepubliceerd op Draisma Dynamo’s eigen mediakanalen voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen RECO ZVH in de
kampioenspoule. Door de coronacrisis ging er een streep door zowel het duel op 14 maart als de publicatie van het vraaggesprek. Tegelijkertijd kwam er een abrupt en voortijdig einde aan de succesrijke volleybalcarrière van de nestor van de Draisma Dynamo-selectie.

In het nooit gepubliceerde interview sprak de nieuwe co-trainer zich uit over zijn mentorrol. Een wonderlijke samenloop van omstandigheden wilde dat Verschuren zijn loopbaan beëindigde in een team met Jeffrey Klok en Rik van Solkema vijftien jaar nadat hij in een ploeg met hun
vaders Marko en Arno zijn eerste landstitel veroverde. Een van zijn andere ploegmakkers in zijn laatste seizoen bij Draisma Dynamo, Sjors Tijhuis, leerde dankzij zijn vroegere biologieleraar alle noodzakelijke know-how over bloempjes en bijtjes.

Generatiekloven, voor zover er al sprake van is, overbrugt Draisma Dynamo’s nieuwe assistent-coach op zijn eigen manier. ,,Iemands rol binnen een team verandert met hoe zijn verantwoordelijkheden veranderen. Als volleyballer moet ik in de eerste plaats ballen tegenhouden, scoren en met zoveel mogelijk druk serveren. Maar ik schroom niet om mijn mening te geven. Nee hoor, de jongere spelers luisteren echt niet altijd naar mij. En ik ben ook niet iemand die gelooft in een dictatoriaal regime. Maar ook met de huidige generatie bestaan er voldoende kansen die
je kunt aangrijpen om ze te pakken en te prikkelen.”

Magazine Businessclub Dynamo najaar 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *