Fabian Plak winnend uit de startblokken met Nancy

By | 11 oktober 2020

Fabian Plak schoot met Grand Nancy Volley-Ball SASP winnend uit de startblokken. Op de eerste speeldag van de Ligue B zette Plak met zijn nieuwe club zaterdagavond de uitwedstrijd bij Mende Volley Lozère om in een 1-3 zege. De Nederlandse debutant begon zijn eerste wedstrijd in Franse dienst met twee aces. Setstanden: 13-25, 25-16, 19-25, 20-25.

Plak hield een goed gevoel over aan zijn premièrevoorstelling. “Ik ben voor nu tevreden over m’n eigen spel. Natuurlijk zijn er altijd aandachtspunten en dingen die beter moeten. Het is alleen maar leuk om die dingen te hebben en daaraan te kunnen werken. De wedstrijd was er een met ups en downs. Voor mij was het de eerste wedstrijd sinds 7 maart. Het is natuurlijk altijd lekker om de competitie met winst te beginnen. Met een valse start vergroot je de druk op jezelf alleen maar meer.”

“De wedstrijd was niet makkelijk. Mende speelt thuis altijd erg sterk, maar we bliezen ze de eerste set volledig weg. De set daarop verloren we door een gebrek aan concentratie. Daardoor begonnen er fouten in te sluipen. In een competitie als deze wordt dat direct afgestraft. De laatste twee sets deden we wat we moesten doen, en dat was met net volleybal de wedstrijd naar ons toe trekken”, analyseert de 23-jarige Noord-Hollander zijn eerste optreden in Franse dienst.

Ook op het tweede niveau in Frankrijk kan elk moment van verslapping tot fatale gevolgen leiden, weet hij inmiddels. “De competitie is redelijk sterk. De niveaus liggen dusdanig dicht bij elkaar dat je er elke week zal moeten staan. Er is geen weekend waarvan je denkt: ‘dit wordt een easy wedstrijd, snel afmaken en naar huis’. Zo werkt dat niet meer. Je zal altijd 100 procent moeten ballen anders ga je er gewoon keihard vanaf.

De dj van Oranje hoopt met Grand Nancy Volley-Ball SASP de toon aan te geven in de Ligue B. “In Frankrijk geldt de regel dat wanneer corona weer uitbreekt en de competities definitief gestopt worden, de nummer 1 automatisch promoveert naar de Pro A en de nummer laatst degradeert. Hierdoor is de stand in de competitie altijd belangrijk. En we staan er mooi voor met de eerste plaats…”

Alle voorwaarden om te knallen zijn in Nancy voorhanden, gelooft hij. “Ik zit nu twee maanden in Frankrijk. We hebben er een lange voorbereiding op zitten. Het team bestaat uit een mix van jonge en oudere ervaren spelers. We hebben een hardwerkende en ambitieuze groep. We spelen dit seizoen voor promotie. Het afgelopen jaar heeft de club dat op één punt na gemist. Voor mezelf zie ik dit weer als een stap omhoog in m’n carrière. Afgelopen jaar in Spanje was het ook een prima competitie, maar dit is hoger niveau. Hier zijn de teams meer aan elkaar gewaagd zijn. Ik ben benieuwd wat het seizoen ons gaat brengen.”

Pas over anderhalve week komt de Oranje-international voor het eerst in actie voor eigen publiek. Op dinsdag 20 oktober beleeft Plak zijn thuispremière tegen France Avenir 2024, het Franse Talentteam.

Volleybalkrant.nl zondag 11 oktober 2020/foto Grand Nancy Volley-Ball SASP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *