Van de pot gerukt

By | 24 november 2020

Het was flink schrikken. Het was wel zo’n beetje het laatste dat ik bij mij in de straat verwachtte. Het aantal keren dat ik er de afgelopen 54 jaar heuse politieagenten in levenden lijve heb mogen aanschouwen, kan ik op de vingers van één hand natellen. En dan ineens begin vorige week op een donkere avond liefst twee auto’s met elite-eenheden van het onvolprezen boa-korps. Een onheilspellend teken. Als de onverzadigbare handhavers van de gemeente nu al huisbezoeken gaan afleggen, lijkt het me slechts een kwestie van tijd alvorens er écht ongelukken gaan gebeuren.

Er zal maar zo’n zooitje ongeregeld bij je op de stoep staan. Controleren of niet alle (klein)kinderen de verjaardag van oma tegelijk met hun aanwezigheid opluisteren. Aan het ontvangen van familieleden in de eigen woning zitten sinds de zoveelste lach-of-ik-schiet-show van Snip & Snap allerlei haken en ogen. In de nabijgelegen bouwmarkt mag iedereen wel gezellig samenscholen. Ondanks een veelvoud aan mensen valt besmettingsgevaar in zo’n overdekte hal blijkbaar te overzien. Wat zullen de wijzen in Den Haag in de aanloop naar de derde golf nog meer verzinnen om Nederlanders en medelanders voor eens en voor altijd van dat k..corona te bevrijden?

Dat onverlaten in blauwe gevechtstenues onaangekondigd woningen mogen binnendringen, is tegen die tijd waarschijnlijk al lang en breed in een nieuwe noodwet vastgelegd. Met een beetje geluk zit het vergif dat je daarop op kunt innemen al in de vaccins waarmee elke Nederlander en medelander zich op korte termijn kan laten volspuiten. Bereid je er maar vast op voor. Het wordt niet verplicht, maar het moet wel. Zo krijgen ook die 16,5 miljoen Nederlanders en medelanders die niét ziek zijn alsnog een eerlijke kans om het wél te worden. Gebeurt het niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Achter de schermen treffen boa’s al stilletjes voorbereidingen om het hele proces in goede banen te leiden. Met gummiknuppels en pepperspray gaan ze het elke ongehoorzame burger inpeperen. Volgens De Stentor zijn er zelfs heuse spuugkappen in bestelling zodat ze ook hun mannetje kunnen staan tegen iedereen die met consumptie praat.

Het belooft een spektakel te worden dat z’n weerga niet kent in de vaderlandse geschiedenis. Heb je net desinfecterende spray op de wc-bril gespoten en zit je met je mondkapje op een lekkere vette bolus te draaien, komt plotseling een heel peloton buitengewone opsporingsambtenaren je met buitensporig geweld van de pot afrukken. Zelfs op gemak de laatste nieuwtjes uit Zwolle of Urk uit de krant op je in laten werken, is er dan niet meer bij. En die arme boa’s moeten het dan weer ontgelden wanneer steeds minder mensen gediend blijken van zoveel aantasting van hun persoonlijke levenssfeer.

Iedereen moet het maar normaal vinden. We moeten er begrip voor opbrengen. Want ja, alleen samen besmetten bouwmarktbezoekers, kerkgangers, scholieren, reizigers in het openbaar vervoer, vakantiegangers en last but zeker not least demonstranten elkaar. Zonder anderen is niemand in staat om dat schijtvirus te verspreiden. We roepen de ellende over onszelf af. Uitzonderingen en vrijgestelden daargelaten. De goedgelovigen die per 1 december in besmette binnenruimten gevrijwaard blijven van mondkapjesplicht kunnen zich godzijdank blijven beroepen op bijstand van hun schepper en verlosser. Allen voor één, één voor allen. Voor onze lieve heer en Akwasi. Leve de Koning. Houd moed. Houd vol. Houd afstand. Houd rechts. Houd de adem in.

In tijden als deze zou je gevoegelijk mogen veronderstellen dat álles ondergeschikt wordt gemaakt aan het bestrijden van Covid-19. Nou, vergeet het maar. Terwijl steeds meer niét mag en verboden wordt, valt niet te tornen aan het recht op demonstratie, het recht op het lijfelijk bijwonen van happenings van religieuze aard én het recht op Eftelingbezoek. Dat staat te allen tijde bóven de volksgezondheid verheven. Je krijgt er toch spontaan de hik van. Tegen zoveel onbenulligheid valt met geen mogelijkheid te testen of te injecteren.

Zichzelf veel te serieus nemende mensen die demonstreren tegen Grijze Piet krijgen zelfs in coronatijd vrij baan. Grijze Piet, ja. Het wordt onderhand steeds gekker. Volkomen onverantwoord. En tegen welke prijs? Het wekt verbazing dat voor de komst van een handjevol zotte zeurpieten continu ergens de staat van beleg moet worden afgekondigd. Rot toch alsjeblieft gauw op met dat demonstratierecht. Wanneer ze écht werk willen maken van het elimineren van dat schijtvirus, mogen Rutte en De Jonge dat soort bijeenkomsten ook best verbieden. Breekt nood geen wetten?

Wanneer de meest hardnekkigen zich toch geroepen voelen om tegen de corona-adviezen van de regering in stad en land af te reizen om bewoners van een willekeurige plaats het bloed onder de nagels vandaan te halen, dan moeten de kosten van de massale politie-inzet maar op hen verhaald worden. Dat zou toch wel het minste zijn. Wanneer er voetbalsupporters in het spel zijn, weerklinkt ook steevast de roep om clubs daarvoor op te laten draaien. Ik vermoed echter dat de moraalridders die dat soort onzin uitkramen met z’n allen in quarantaine zitten. Vanzelfsprekend met doorbetaling van hun ongetwijfeld riante salarissen.

Van mij mag iedereen die daartoe de behoefte voelt de straat opgaan en zo gek doen als hij of zij zelf wil. Ik hou ze niet tegen. Niemand hoeft zulke met zichzelf ingenomen types belachelijk te maken. Daar slagen ze keer op keer zelf in. Ooit heb ik op de lagere school geleerd dat in een democratie de stem van een meerderheid altijd de doorslag geeft. Ik geloof dat dat in Nederland inmiddels is achterhaald. In de bananenrepubliek van Mark en Hugo geven schreeuwende minderheden de toon aan. Omgekeerde wereld, hè.

Bij die schertsvertoningen van die Pietenfobielijers is het telkens hetzelfde liedje. Vorige week in Maastricht. Afgelopen weekend in Venlo en Eindhoven opnieuw. Het is typisch de wereld op z’n kop zetten door die vreedzame betogers voortdurend tegen zichzelf in bescherming te moeten nemen. Het zijn er hooguit enkele tientallen, met meer komen ze nooit. Meer aanhangers hebben ze blijkbaar niet. Zelfs PEC Zwolle nam meer supporters mee naar een uitwedstrijd toen dat nog mocht. Toch kregen die Zwolse diehards nooit zóveel politiebescherming. Zelfs in Deventer niet.

Waarom verplicht onze geliefde minister-president al deze beroepsdemonstranten en -provocateurs niet tot thuiswerken? Dat kan toch best? Met het hele incestueuze gezelschap aan de Zoom. Gezellig in besloten kring online voor een schermpje stompzinnige leuzen roepen. De harde kern van KOZP hoeft in zo’n geval nergens meer halsoverkop de benen te nemen. Bewoners van de steden hoeven niet meer zoveel moeite te doen om hinderlijk zwerfafval uit hun straten te verwijderen. En de overheid kan haar trouwe handhavers inzetten op plekken waar ze wél nodig zijn. Het biedt boa’s een ideale gelegenheid om meer tijd besteden aan het afleggen van huisbezoeken en zichzelf verder te bekwamen in het verbeteren van de contacten met het publiek. Een win-win situatie voor elke betrokkene.

Je zou bijna jaloers worden op bewoners van een onbewoond eiland. Die weten tenminste zeker dat ze zelf de enige verstandige mensen in de wijde omtrek zijn.

© RK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *