Column: Natuurijs

By | 8 april 2021

Magazine Businessclub Dynamo, voorjaar 2021

We zitten inmiddels al meer dan een jaar met z’n allen in de coronaellende. Is het vreemd dat ik het daarom vreemd vind dat onderzoekers pas vrij recent een begin maakten met onderzoek naar de veiligheid en besmettingsrisico’s bij grootschalige publieksevenementen. Deze Fieldlab-experimenten dienen duidelijkheid te verschaffen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een coronaproof verloop van festivals, congressen, theatervoorstellingen of sportwedstrijden. Heel mooi dat het eindelijk gebeurt, maar zijn ze er niet minstens elf maanden te laat mee begonnen?

Ik ben benieuwd of professionele researchers sinds de uitbraak van de pandemie ook de effecten en gevaren van massaal supermarktbezoek grondig uitpluizen. Over zulk baan- en virusbrekend onderzoek, voor zover het al plaatsvindt, lees ik nooit iets in de Apeldoornse editie van het AD. Achteraf praten is heel makkelijk, zo besef ik. Maar wellicht had verplichte registratie van supermarktklanten, het instellen van tijdsloten en het bij de ingang uitvoeren van sneltests in combinatie met de zoveelste ingenieuze app veel gedonder kunnen voorkomen. Je kunt er in elk geval de avondklok op gelijkzetten dat zo’n aanpak het achterhalen van geïnfecteerde hamsteraars een stuk eenvoudiger maakt.

Kijk, ik begrijp best dat ‘s lands grootgrutters essentieel zijn voor het voeden van het klagende volk. Maar terwijl collega-ondernemers hun toko inmiddels al maandenlang slechts in beperkte mate, op afspraak of zelfs helemaal niet mogen openstellen, blijft het bij de Jumbo, Albert Heijn of de Dekamarkt een komen en gaan van mondkapjes. Ook bij Kruidvat-filialen is er geen kruid tegen gewassen. Ik kan het ongetwijfeld helemaal verkeerd zien, maar erg veel logica en consistentie ontdek ik niet in het deurbeleid dat onze regering op advies van haar adviseurs hanteert.

Verenigingen en bedrijven in de sport- en fitnessbranche zitten in hetzelfde schuitje. Als hobby-trendwatcher signaleer ik ook daar tal van tegenstrijdigheden. Half Nederland in een winters weekend op schaatsen op natuurijs leidt niét tot massale inzet van de ME of waterkanonnen. Met een handjevol sporters en supporters samenscholen in een hal of op een ordinair voetbalveld mag daarentegen niet. Daar is het dan kennelijk weer té druk voor! Vandaag de dag kennen kennelijk alleen feestjes van ogenschijnlijk smetteloze politici nog een veilig en voorbeeldig verloop.

Ik geef eerlijk toe dat ik het verre van objectief bekijk. Maar komt in een doorsnee buurtsuper dagelijks niet een veelvoud aan mensen over de vloer dan bij de volleybalshows van Draisma Dynamo in Omnisport? De Draisma Dynamo Arena biedt bezoekers bovendien veel meer ruimte en een betere ventilatie dan elke willekeurige uit de kluiten gewassen kruidenierszaak. Wanneer in de Johan Cruijff Arena bij wijze van proef 5000 voetballiefhebbers live getuige mogen zijn van een WK-kwalificatieduel, waarom zou het dan het onder strikte voorwaarden niet mogelijk zijn om een van tevoren geselecteerd aantal toeschouwers toe te laten tot Draisma Dynamo’s finalevoorstellingen in de play-offs? Omnisport als veldlaboratorium! Geweldig toch. Mooier kan het niet. Welk weldenkend mens zou daar in vredesnaam bezwaar tegen kunnen hebben?

Noodgedwongen volg ik Draisma Dynamo’s kampioensrace al sinds nieuwjaarsdag via livestreams. Met alle respect voor het enthousiasme en de gedrevenheid van de makers en commentatoren, het alleen maar voor een scherm zitten maakt me allengs chagrijniger. De motivatie om te kijken neemt langzaam af. Ik merk aan mezelf dat ik steeds selectiever word. Hooguit voor Manchester City, Lionel Messi, Mathieu van der Poel of Draisma Dynamo’s koningskoppel Rauwerdink-Hoogendoorn ga ik nog goed zitten. Kijken naar voetbalwedstrijden voor lege tribunes doet me echt pijn aan de ogen. Het ergste vind ik die nagebootste stadiongeluiden. Bah! Vreselijk. Fake. Nep. De beleving is totaal weg. Misschien kunnen sportteams anders hun wedstrijden voortaan ook maar beter in een supermarkt afwerken. Dan mag er tenminste onbeperkt publiek bij aanwezig zijn en komt er eindelijk weer een beetje leven in de brouwerij.

Hoe je het ook wendt of keert, het zijn rare tijden. Enerzijds moet iedereen er alles aan doen om niét positief te worden bevonden, tegelijkertijd moeten we wél proberen positief te blijven.

Magazine Businessclub Dynamo voorjaar 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *