Draisma Dynamo Biertje nieuwe topper in uitgebreide assortiment van Puik; Brouwer van potentiële kampioensbieren

By | 8 april 2021

Uitgerekend door de verstrekkende gevolgen van een virus met de gelijknamige naam van een Mexicaans biermerk hebben Apeldoorners nog nauwelijks de kans gekregen om gezellig wat te gaan drinken bij de lokale brouwerij Puik. De introductie van het onovertroffen Draisma Dynamo Biertje is alvast een voltreffer van formaat. Richard Pool en Astrid van der Star, de drijvende krachten achter het in maart 2020 geopende proeflokaal, hebben echter nog veel meer potentiële kampioenen in het vat staan.

Alleen al de namen liegen er niet om. De in de Beekstraat gebrouwen speciaalbieren van Puik moeten welhaast op elke fervente bierliefhebber een enorme aantrekkingskracht uitoefenen om geproefd te mogen worden. Blonde Donder, Bofkont, Dartele Deerne, Kletskous, Krachtpatser, Nachtzuster, Route 055, Señorita, Stout Witsje, Veteraan, Vurige Bliksem, Wilde Catharina, Wintermuts en Zwaar Blond… “We hebben 24 taps en ik zit nu op zo’n 30 soorten”, wijst Richard Pool op het uitgebreide assortiment waarop hij zijn cliéntèle verblijdt. Waar de niet alledaagse namen vandaan komen? Met een knipoog: “Ze zijn genoemd naar al m’n ex’-en…”

‘Puikie’ doet er alles aan om op te vallen met zijn bieren. Behalve dat zijn Dartele Deernes en Señoritas met hun smaak de tong moeten strelen, springen de ‘dames’ ook met hun aankleding in het oog. Zelfs aan de etiketten op de flesjes wordt uiterste zorg besteed. Pool weet wat hij wil. “Over alles is nagedacht. Ik wil me onderscheiden. Bij veel bieren staat er een stadswapen of iets dergelijks op het etiket. Maar daarmee val je niet op. Ik kijk liever naar een pin-up dan naar een stadswapen.”

Kom bij de brouwer, die zijn tijd verdeelt tussen zijn ketels en het instrueren van Defensie-personeel, vooral niet aanzetten met fabrieksbieren. Wat in massaproductie van een band rolt, kan volgens de ervaringsdeskundige niet tippen aan zijn eigen bedenksels. De liefde, zorg en ingrediënten die hij in de door hemzelf gerbouwen bieren steekt, weerspiegelt zich overduidelijk in de smaak. “Ik draai volmoutige bieren van natuurlijke producten. Ik ben zelf ook een liefhebber. Wat ik maak, moet goed zijn. Vergelijk het maar met een kok. Die zet ook alleen lekker eten op tafel. Kwaliteit komt voor mij op de eerste plaats. Het moet puik zijn. Daar komt onze naam ook vandaan.” 

Het Draisma Dynamo Biertje, waarvoor Pool op verzoek van Arjan de Frens de receptuur ontwikkelde, voldoet met een frisse en fruitige smaak helemaal aan de door Pool zelf gestelde kwaliteitseisen. Hij zag er meteen een uitdaging in om iets onderscheidends te brouwen voor een zich op veel vlakken onderscheidend volleybalteam. “Ik ben van de verhalen. Als het verhaal goed is, dan reageer ik. In dit geval had ik meteen al wel het idee dat het weleens heel snel zou kunnen gaan. Al moet je zoiets wel eerst ondervinden.”

De spelverdeler van Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren bespeurt wel overeenkomsten met Draisma Dynamo’s volleyballers. Ook hijzelf wil met zijn team het hoogst haalbare bereiken. De katerstemming van de coronabeperkingen kan daarom wat hem betreft niet gauw genoeg definitief zijn weggespoeld. Pool snakt naar het moment waarop hij zijn etablissement volledig kan openstellen voor schuimende proeverijen. Dat de voormalige goederenontvangst van Vroom & Dreesmann al meer dan een jaar een andere bestemming heeft, stelt hij graag aan een breed publiek onder bewijs.

“Binnen de bierwereld zijn we al wel bekend. Nu moeten alleen mensen die de hele coronaperiode binnen hebben gezeten, nog weten wie we zijn. Je moet naar ons proeflokaal komen om het te beleven. We hebben hier ook een keuken. Het is niet alleen het bier dat het ‘m doet. Ik heb plannen om in de toekomst met de bovenverdieping iets te doen. Iets met Barrel Aged vaten. Maar ik vrees dat we eerst een of anderhalf jaar de schade moeten inhalen. Voorafgaand aan onze opening had ik alles overzien, alleen corona niet. Maar goed, we zijn er nog. We blijven ons eigen motto trouw: ‘never stop, never quit’.”

Corona bezorgt bittere nasmaak

Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren opende in maart 2020 de deuren. So far so good. Dat ze hun nieuwe etablissement na welgeteld elf dagen als gevolg van de door de regering afgekondigde coronamaatregelen alweer moesten sluiten, bezorgde Astrid van der Star en Richard Pool een behoorlijk bittere nasmaak. “Als alles dan dichtgaat, weet je niet wat je overkomt”, slaakt de gastvrouw een diepe zucht wanneer ze eraan terugdenkt.

Astrid van der Star kijkt er reikhalzend naar uit dat de fijnproevers ‘normaal’ wat kunnen komen drinken en eten in haar proeflokaal. “Afgelopen zomer mocht ons terras wel open. Ik had twintig tafels gekocht. Door de afstandsregels, met anderhalve meter ertussen, konden we buiten veertien tafels coronaproof neerzetten. Binnen is normaal gesproken plek voor tussen de 100 en 120 mensen. Wanneer je rekening houdt met die anderhalve meter kom je uit op 60 tot 65 bezoekers. Er was wel ruimte, maar toch moet je mensen wegsturen omdat er niet meer naar binnen mogen.”

Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren is gevestigd aan de Beekstraat 10 in het centrum van Apeldoorn.

Magazine Businessclub Dynamo voorjaar 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *