Sportcampus groeit stukje bij beetje uit tot mini-maatschappij; FSG Apeldoorn brengt sport, onderwijs en zorg samen

By | 8 april 2021

Waar ooit de drukkerij en redactie het kloppende hart vormden van een florerend lokaal krantenconcern realiseert FSG Apeldoorn een eigen mini-maatschappij. Anno 2021 lopen huisvesting, sport, onderwijs en zorg harmonieus in elkaar over op het voormalige Wegener-terrein aan de Laan van Westenenk. Met de campus als bindmiddel is FSG voornemens het voorzieningenniveau in de komende jaren stapsgewijs verder uit te breiden.

Zowel sportieve als minder sportieve Apeldoorners kunnen op de FSG campus terecht voor trainingen, medische zorg en individuele begeleiding, zo begint Diederik Bos zijn introductie. “Het moet zo worden dat iedereen hier tegelijkertijd kan wonen, sporten en een hapje en drankje doen. Als voorzitter van WSV heb ik me altijd al hard gemaakt voor verbinding van verenigingen en het aansluiten op maatschappelijke thema’s. Dat doet FSG nu weer met en voor de verenigingen. De campus is een ideale plek om dit te bewerkstelligen.”

“Die mini-maatschappij, zoals wij die hier creëren, is uniek in Nederland. Het wordt een beetje een olievlek. Ik hoop dat in april de definitieve bestemming Masterplan Wegener, een Publiek-private Samenwerking met de gemeente, door de raad gaat in Apeldoorn. Dan kunnen we gaan doorontwikkelen en wonen, zorg en sport voor een bredere doelgroep nóg beter verbinden”, verklaart de FSG-directeur.

Inmiddels huisvest FSG studenten en sporters van meer dan 30 verschillende nationaliteiten. In het oude redactiegebouw nemen dokters, fysiotherapeuten en (sport-)psychologen hun patiënten onder handen. Op de plek waar vroeger de Apeldoornse Courant van de persen rolde ontwikkelt FSG een volgens het zogenaamde Athletic Skills Model (ASM) ingerichte hal. Deze hal gaat een centrale rol spelen binnen de diverse FSG-beweegprogramma’s.

Hockeyclub AMHC, de Apeldoornse Boks en Conditie Club en turnvereniging KDO hebben al een eigen plekje op de campus. Op 1 april opent The Gym haar tweede vestiging op de campus. Daarnaast is FSG nauw betrokken bij de Bike Academy van Bar End, fungeert het als partner van Topsport Gelderland en voert het zelf de regie over de Global Football Academy, een op de Hollandse school geënt voetbalprogramma voor buitenlandse voetballers waarbij er getraind wordt op de velden van csv Apeldoorn in Sportpark Orderbos.

In het najaar van 2020 verwelkomde FSG ook drie volleyballers van Draisma Dynamo op de FSG campus. “De Stichting Topsport Dynamo zocht onderdak voor spelers. Door de sponsordeal die eruit voortvloeide, wonen die Dynamo-spelers nu al meer dan een half jaar bij ons op de campus. In het begin was het even wennen, maar ik denk dat het nu naar ieders tevredenheid is. Inmiddels zijn ze hier onderdeel van het ‘systeem’. Dat geldt ook voor enkele profvoetballers van Go Ahead Eagles die er ook wonen”, aldus Bos.   

Als het aan de ‘huisbaas’ ligt, blijft de samenwerking niet beperkt tot het huisvesten van spelers van de hoofdmacht. “FSG voelt zich nauw bij Dynamo betrokken. Dynamo is hét vlaggenschip van sportend Apeldoorn. Het is het enige topsportteam dat we in Apeldoorn hebben. Ik constateer dat de relatie steeds breder en stabieler wordt. Zo zijn er ook plannen om het Dames 1-team een plek te geven qua trainen en krachtsportprogramma’s. Ook kijken wat we kunnen doen met de dames en de jeugdacademy in onze nieuwe ASM-hal. Het Heren 1-team volgt de krachttrainingen al op de campus.”

Bos ziet de FSG campus als een voorbeeld hoe mensen zouden moeten samenleven. “Het klinkt heel populair om te zeggen dat wij ernaar streven om te verbinden, maar dat is toch echt waar het om gaat. Maar eigenlijk doen wij helemaal niets speciaals. Studenten en sporters wonen en leven samen op de campus. Iedereen gedraagt zich hetzelfde. Ik maak graag de metafoor van hoe de Olympische ringen aan elkaar verbonden zijn. Iedereen is gelijk. Afkomst of kleur maakt bij ons niets uit.”

“Bij ons op de campus maakt een volleybalprof van Dynamo in de keuken zijn eten klaar naast een Wittenborg-student uit India. In diezelfde keuken staan stagiaires van de ROC-entree-opleiding te werken. Terwijl jongeren uit de jeugdzorg als onderdeel van hun opleiding bij ons hun dagbesteding invullen. Weet je wat een impact dit heeft voor deze jongeren! Ergens bij horen is zo enorm belangrijk voor een groep die al zo vaak afgewezen is. Hoe dat gaat, vind ik gaaf om te zien. Het maakt mij trots dat al die mensen de campus inmiddels als een home base ervaren.”

Ondanks de negatieve uitwerkingen van corona op zijn onderneming blijft de FSG-baas positief gestemd. “Het zat bijna vol toen corona losbarstte. In no time gingen we daarna terug van 140 naar 30 bewoners. Alle activiteiten op de campus van AMHC, KDO, ABCC en ons eigen RMTC liggen stil. We zullen ons er bovenop moeten knokken. Gelukkig trekt het inmiddels al weer wat aan met nieuwe studenten en oude studenten die terugkomen.”

Bos noemt de ontwikkelingen bij de door oud-zaalvoetbalinternational en mede FSG-eigenaar Joey Ngarigota geleide Global Football Academy als voorbeeld. “Een week nadat we de Global Football Academy hadden overgenomen, brak corona uit. We hebben 130 voetballers uit de hele wereld op een lijst staan. Zij willen bij ons op basis van de Nederlandse voetbalschool drie maanden ervaring op komen doen. Ze vragen continu wanneer ze kunnen komen. Het probleem is dat er door corona nog niet gereisd kan worden op een kort verblijf visum.”

De pandemie weerhoudt FSG er niet van om haar plannen in beweging te zetten en verder te bouwen richting toekomst. Diederik Bos: “Zo willen we graag aansluiten op enkele gemeentelijke visiestukken. Wat zijn maatschappelijke thema’s waar de stad mee stoeit? En hoe kunnen wij als FSG campus meehelpen om problemen op te lossen? Als je op de campus bent, voel je pas de vibe van diversiteit en kom je erachter wat de campus nu en in de toekomst voor Apeldoorn kan betekenen. Hoezo is Apeldoorn een dorp? Zelfs profvoetbal in Apeldoorn hebben wij nog niet uit ons hoofd gezet.”

Magazine Businessclub Dynamo voorjaar 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *