‘Apeldoorn mag zich best wat meer op de borst slaan’; Kees van Buuren laat businessclub in bekwame handen achter

By | 8 april 2021

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Voor Kees van Buuren is tijd van gaan weldra gekomen. Na tien jaar doet de bezige bij (62) een stapje terug en draagt hij het voorzitterschap van de Businessclub Dynamo over aan Arjan Bultman.

Als één van zijn laatste plichtplegingen staat de scheidend voorzitter desgevraagd even kort stil bij een aantal onderwerpen die hem na aan het hart liggen. 15 VRAGEN, 15 ANTWOORDEN

>> Draisma

“Mooiste familie-bouwbedrijf van Apeldoorn. Door gewoon te doen waar het goed in is, is Draisma toch bijzonder. “

>> Bier en bitterballen

“Altijd goed voor een volle zaal bij de businessclub.”

>> Maatschappelijke betrokkenheid    

“Zelf gebruik ik deze kreet vaker dan ‘maatschappelijk verantwoord’. Maatschappelijk betrokken duidt meer op de intrinsieke wil van iemand of een bedrijf om iets te doen voor de samenleving en er deel van uit te maken. Bij verantwoord komt het meer over als een verplichting, een noodzaak.”

>> Sportsponsoring

“Het is een open deur, maar sporten is goed voor mensen. Je kunt er niet genoeg aandacht aan besteden. Het is daarom een mooie kans voor Draisma om als hoofdsponsor bij Dynamo betrokken te zijn. Dynamo bedient het hele spectrum van het verenigingsleven. Van recreatieve teams tot het allerhoogste. Uit betrokkenheid bij de Apeldoornse samenleving draagt Draisma daar graag een steentje aan bij.”

>> Redbad Strikwerda

“Redbad is zonder twijfel de beste volleybalcoach van Nederland. Van zijn manier van communiceren vind ik wel wat. Los van zijn soms prikkelende opmerkingen in de media, kan hij ook enorm uitweiden over minuscule dingetjes. Ik herinner me dat ik hem eens tijdens een bc-bijeenkomst het woord gaf. Omdat we wat krap in ons tijdschema zaten, had ik hem gevraagd of hij het kort wilde houden. Dat had ik beter niet kunnen doen. Of -ie het erom deed weet ik niet, maar hij kletste zonder problemen een kwartier aan elkaar.”

>> Bouwen

“Je maakt iets. Je bent aan het creëren. En het is teamwork. Je moet het samen doen. Voor mij persoonlijk betekent bouwen ook iets in overdrachtelijke zin. Bouwen aan een organisatie. Ook daarvoor geldt dat je iets nog zo mooi kunt bedenken. Wanneer je het niet samen doet, gaat het je niet lukken.

>> Apeldoorn-promotie

“Het is belangrijk dat de promotie van Apeldoorn aansluit op de doelen die de gemeente zelf stelt. ‘De groene gezinsstad met Royale karaktertrekjes’ is natuurlijk een prima vondst, maar het mag best wat sexier. Landelijk staat Apeldoorn toch een beetje als een grijze muis bekend. Ik vind dat we ons best wat meer op de borst mogen slaan als je kijkt naar onze faciliteiten en de dingen die we hier doen. Kijk naar Orpheus, Omnisport, Apenheul, Paleis Het Loo of de Julianatoren. En dan heb ik Draisma Dynamo nog niet eens genoemd… Apeldoorners mogen daar zelf trouwens ook best wat meer aan doen. Van een ‘wat moet dat allemaal niet kosten’-mentaliteit naar ‘in wat een geweldige stad leven we’.”

>> Vaccineren

“Gewoon doen.”

>> Duurzaamheid

“Ik zeg altijd dat het twee dingen kan betekenen: dat iets lang meegaat of dat het op verantwoorde wijze tot stand komt. Je richt je productieproces zo in dat het zo weinig mogelijk schade toebrengt aan de omgeving. Vaak wordt verduurzaming gezien als een beperking van verworven rechten, maar het biedt ook kansen. Namelijk het uitzicht op een wereld die ook leefbaar blijft voor onze kinderen en kleinkinderen. Met kleine stappen voorwaarts kunnen we daar met z’n allen een bijdrage aan leveren.”

>> Ton Heerts

“Helaas heb ik nog geen kennis met de burgemeester gemaakt. Ik moet dus afgaan op indrukken die ik van hem heb gekregen naar aanleiding van wat ik in de media over zijn optredens verneem. Daarin komt hij op mij over als een no-nonsense bestuurder die van zijn hart geen moordkuil maakt. Dat hij zijn gevoelens durft te tonen met betrekking tot de relatie met zijn overleden zus, zegt ook wel iets over hem. Als ex-bestuurder van een voetbalclub hebben we bovendien iets gemeen. Het lijkt me daarom leuk om eens een kop koffie met hem te drinken.”

>> Topsport

“Beslist noodzakelijk om Apeldoorn landelijk op de kaart te zetten. Wat mij betreft mag de Gemeente Apeldoorn ook best wat meer laten blijken dat ze trots is op Draisma Dynamo als ambassadeur. Ik denk stiekem wel eens dat de businessclub in staat zou moeten zijn om samen met de gemeente een soort mini-handelsmissie uit lokale bedrijven samen te stellen. Daarmee kunnen we met Draisma Dynamo als uithangbord meereizen naar andere steden. Wanneer we dat professioneel aanpakken, kan dat absoluut iets opleveren. Nu de gemeente weer lid is geworden van onze businessclub, kunnen we dit idee misschien verder uitwerken.”

>> Robur et Velocitas

“Toen onze zoon GertJan vijf jaar was, was Rober et Velocitas de enige club waar hij op die leeftijd kon voetballen. We zijn er vervolgens blijven hangen. GertJan heeft er altijd met veel plezier gevoetbald. Van de pupillen tot de senioren. Hij heeft zelfs een aantal keren in het eerste gespeeld.  Zelf mocht ik zo’n elf jaar bestuurlijk bijdragen aan de groei van met name de jeugdafdeling. Met toenmalige bestuursleden heb ik nog steeds goed contact. Ik kijk terug op een enorm fijne periode waarin veel vriendschappen zijn ontstaan.” 

>> Draisma Dynamo Arena

“Mooie vondst van Arjan de Frens. Moet ook vooral zo blijven heten!”

>> Coronamaatregelen

“Niet leuk, wel nodig. Ik hoop dat we er snel vanaf zijn. Ik hoop ook dat we ons realiseren dat we niet overal terug moeten of willen naar het oude normaal. Je ziet dat we het prima kunnen doen met minder vliegbewegingen en minder verkeer door meer thuis te werken of te vergaderen via Teams. En is het echt nodig om voor een weekendtrip met een ultra-goedkoop ticket ergens naartoe te vliegen? Of kan het net zo snel met de trein? Ik zeg niet dat dat het nieuwe normaal moet worden, maar ik vind wel dat we in de toekomst betere afwegingen moeten maken alvorens maar weer als vanzelfsprekend anderhalf uur in de auto te gaan zitten voor een uurtje vergaderen.”

>> Betaald voetbal in Apeldoorn

“Laten we het maar bij volleybal houden, maar dan wel topvolleybal.”

Vol vertrouwen in ‘Businessclub 2.0’

Heb je nog enkele goede adviezen voor jouw opvolger? Op welke wijze kan een voorzitter van de Businessclub Dynamo zich onderscheiden en verbindingen tot stand brengen?

“Goeie vraag. Maar aan adviezen waag ik me niet. Arjan Bultman moet het vooral zelf doen en op zijn eigen manier. En echt, ik denk dat ik in Arjan een droomopvolger heb gevonden. Een commerciële gast die de club al heel lang kent en ook nog eens aan de wieg van het huidige bestuur heeft gestaan.  Bovendien heeft hij al de nodige bestuurlijke ervaring. De afgelopen maanden hebben we al veel samengewerkt, ook in het kader van de overdracht. Dan zie je dat we in veel dingen hetzelfde denken. Hij is ook net als ik een aanpakker. Wanneer het nodig is even goed nadenken over wat je wilt gaan doen, maar als het moet ook direct doorpakken. Ook zijn eigen ideeën stemmen me positief. Ik heb het al gekscherend Businessclub 2.0 genoemd, want ik weet zeker dat Arjan de club naar een hoger niveau kan tillen. Dat gekoppeld aan de plannen die we aan het smeden zijn voor een accountmanager en een eigen locatie voor de businessclub in Omnisport, maken dat ik de groei van de club zowel in kwalitatief als in kwantitatief verband onder Arjans leiding met vertrouwen tegemoet zie.”

En dan last but not least – en dan stoppen we er echt mee – een allerlaatste vraag: is er verder nog iets wat je kwijt wilt en dat je absoluut met de leden van de businessclub wilt delen?

“Ik wil alle leden van de businessclub bedanken voor hun lidmaatschap. Maar ook voor hun loyaliteit en medewerking. Het heeft ervoor gezorgd dat de businessclub kon groeien. Zonder hun enthousiasme en hulp hadden we niet bereikt wat we nu hebben bereikt.  En ik hoop dat we elkaar nog vaak blijven zien bij de bc, want ik blijf natuurlijk wel gewoon lid.”

Magazine Businessclub Dynamo voorjaar 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *