Teammanager b.d. spant zich nog volop in voor Draisma Dynamo; Arie Verbeek terug van nooit weggeweest

By | 8 april 2021

Twee jaar geleden zette Arie Verbeek een punt achter zijn werkzaamheden als teammanager van Draisma Dynamo. Helemaal weggegaan is de 45-jarige Apeldoorner feitelijk nooit. Op de achtergrond blijft de delivery manager van Politie Nederland zijn kennis en expertise als vanouds in dienst stellen ten behoeve van zijn club. “Wat er bij Ajax gebeurt, dat een speler ergens niet voor opgegeven wordt, zou mij nooit overkomen.”

Als kort ter sprake komt hoe ’s lands meest succesvolle sportbedrijf verzuimde recordaankoop Sébastien Haller in te schrijven voor de Europa League, kan Feyenoord-fan Verbeek een gevoel van afgrijzen moeilijk onderdrukken. Hoe een beursgenoteerde onderneming zo onverantwoord en amateuristisch kan handelen, vindt hij onbegrijpelijk. Kwestie van zaken checken en dubbelchecken, weet Draisma Dynamo’s eigen regelneef uit eigen ervaring. Nauwkeurigheid is een eerste vereiste om de dagelijkse bezigheden binnen een organisatie soepel te laten verlopen, zo leerde hij van zijn mentor Frans de Jong. “Een goede organisatie en dat er een gedachte zit achter wat je doet, is de basis van alles.”

Hoewel hij zijn functie in de begeleidingsstaf eigenlijk had neergelegd, blijft Verbeek hand- en spandiensten verrichten. “Ik had aangegeven dat ik het na vijftien jaar mooi vond. Ik wilde op een zaterdag ook weleens andere dingen doen. Alles draaide altijd alleen maar om volleybal. Toen mijn opvolger Edwin van de Broeke er al gauw weer mee stopte, belde stichtingsvoorzitter Peter de Vries me op om te vragen hoe ze sommige dingen moesten doen. Toen heb ik zelf maar weer het een en ander opgepakt. Die kennis heb ik. Frans de Jong heeft mij goed opgevoed. Ik doe heel veel dingen op de achtergrond. Dat bevalt me wel. Ik probeer Michiel van Dorsten en Hilbert Klunder een beetje te adviseren. In principe wil ik niet meer op zaterdag mee op pad.” Lachend: “Je moet gewoon een klap van de molen hebben gehad om dit te doen.”

De teammanager b.d. noemt en roemt Dynamo als een schoolvoorbeeld van met hoeveel professionaliteit een amateurvereniging haar zaken aanpakt. Vele handen maken licht werk. Iedereen kent z’n taken. Zonder de inzet van een trouw legertje vrijwilligers, zoals het zaalteam, kan een (top)sportorganisatie in Verbeeks optiek niet functioneren. “Dynamo heeft een fantastische groep vrijwilligers. Die mensen zijn goud waard. Wat Teun Zijp en zijn team doen, is geweldig. Het werkt en schakelt een stuk makkelijker wanneer je kunt terugvallen op zulke vrijwilligers.”

Voorafgaand aan de Champions League-kwalificatie onderhield Arie Verbeek namens de Stichting Topvolleybal Dynamo de contacten met CEV, Nevobo en tegenstanders. Als een soort Minister van Buitenlandse Zaken voerde hij de onderhandelingen over hoe en waar Draisma Dynamo coronaproof de strijd kon aanbinden met Jastrzębski Węgiel en Stroitel Minsk. Alle coronaperikelen maakten het tot een heel gepuzzel om de drie clubs eind september ergens in het zuiden van Silezië gezamenlijk in één sporthal te krijgen.

“Normaal gesproken is het al een uitdaging wanneer je naar Polen of Wit-Rusland moet. Door de reisbeperkingen vanwege corona werd besloten tot het spelen van één driekamp in Polen. Bij de reis stond veiligheid voorop en hebben we geprobeerd risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. We zijn er uiteindelijk veilig aangekomen en ook weer veilig thuisgekomen. Ondanks de uitschakeling hebben we het bovendien heel goed gedaan. Van die Polen wisten we eigenlijk vooraf al dat ze een maatje te groot zouden zijn. Dat we zo overtuigend van die Wit-Russen zouden winnen, had ik niet verwacht”, spreekt Draisma Dynamo’s chef de mission van een in meerdere opzichten geslaagde onderneming.

Verbeek noemt het een logisch besluit dat de Stichting Topvolleybal Dynamo na de driekamp in Polen afzag van verdere deelname aan de Europa Cup. De sportieve aspecten van een tweestrijd met het Turkse SK Ankara in de zestiende finales van de CEV-Cup wogen niet op tegen de (on)mogelijkheden van veilig en verantwoord door Europa te reizen in coronatijd.

“Die Turken wilden heel ver gaan. Ze waren heel bereidwillig. Zo is ernaar gekeken om beide duels in Turkije af te werken. Ook hebben we de optie onderzocht van spelen in andere landen. Met name het reizen lag erg lastig. Bij ons hebben we behalve jongens die alleen maar volleyballen of studeren er ook een aantal met een baan. Dan is het natuurlijk best wel een dingetje wanneer zij een aantal dagen in quarantaine hadden gemoeten. Vandaar dat terugtrekken de meest verstandige keuze is geweest.”

Arie Verbeek maakte in 2010 van nabij mee hoe de vooralsnog laatste landstitel naar Apeldoorn werd gehaald. De ervaringsdeskundige heeft er goede hoop op dat Draisma Dynamo elf jaar later het huidige, door corona beïnvloede eredivisiejaar wederom als nummer één afsluit. “Vorig jaar hadden we ook al kampioen moeten worden. Onze voornaamste concurrenten zijn dit seizoen zeker niet slechter geworden, maar wij hebben de breedste selectie. Ik denk dat dat de doorslag zal geven. Al blijft het natuurlijk doodzonde dat het publiek niet in de zaal van iemand als Sjoerd Hoogendoorn kan genieten, maar achter een schermpje moet gaan zitten kijken.”

Magazine Businessclyb Dynamo voorjaar 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *