Zwangerschapstest

By | 15 april 2021

Het is wel duidelijk dat meer dan een jaar pappen en nathouden het coronavirus niet uit ons leven verbant. Mooi hoor, zo’n stappenplan naar normaliteit van het kabinet. Zolang de opperbevelhebbers in Den Haag en hun adviseurs het nochtans noodzakelijk achten moeten Nederlanders en medelanders binnenblijven. Ons centrale partijcomité gaat er maar vanuit dat het mensen ‘gewoon’ tot in de lengte van dagen kan opsluiten. Iedereen moet afstand blijven houden, moed houden, volhouden en lulkoek slikken. Wie niet in het bezit is van een hond om uit te laten mag voorlopig ’s avonds na tienen geen luchtje scheppen in de gezonde buitenlucht. Ik krijg steeds meer bewondering voor wie in de luxe verkeert om zorgeloos tot het oneindige toe thuis de muren op zich af te laten komen.

Al het getest en gevaccineer ten spijt komen we nooit meer van dat k..virus af, verkondigde onze medische leider Ernst Kuipers al. En als Ernst zoiets zegt, dan moeten al zijn onderdanen dat serieus nemen. Ernst is tenslotte niet zomaar adviseur van het kabinet geworden. Was Ernst in januari ook niet diegene die waarschuwde dat die vermaledijde Britse variant in Nederland weleens tot 170.000 dagelijkse besmettingen kon leiden? Per dag, ja! Op een gegeven moment hou je in zo’n geval helemaal geen goedgelovige mensen meer over die besmet kunnen raken!    

We mogen het dan toch wel een onverwachte meevaller noemen dat het er gemiddeld zo’n 162.000 minder zijn geworden. Gelukkig zat Ernst er slechts een klein beetje naast. Bij nader inzien blijkt die vooraf bevreesde derde golf mee te vallen. Nou alleen maar braaf met z’n allen wachten op golven, stappenplannen en adviezen die de regering en haar adviseurs in de nabije toekomst over ons uitstorten. Al ben ik inmiddels wel geneigd om te beweren dat zolang types als Hugo de Jonge, de burgemeester van Urk en andere zoutzakken de tent runnen, de lockdown beter maar meteen verlengd kan worden tot 2028.

Hoe vervelend het ook klinkt, dood gaan we allemaal op het moment waarop Magere Hein ons tot zich roept. Zelfs wanneer de prikkers van de GGD ineens alle bestaande prikrecords uit de boeken gaan prikken, ontkomt geen enkel mens aan het onvermijdelijke levenseinde. Met dat virus op zich valt bovendien best te leven. De misschien wel meest vervelende bijwerking is dat waarschijnlijk steeds meer Nederlanders en medelanders ziek worden van de ongetwijfeld goed bedoelde adviezen van Ernst en zijn al even gewaarde collega’s Gommers, Van Dissel, Oosterhaus en Koopmans. Ik zit al vol spanning te wachten op het moment waarop Ernst, Japie of Appie het volk exclusief gaat bang maken voor de vierde golf. Waar zal die mededeling plaatsvinden? Bij Op1? Bij Jinek? Of misschien biedt Koffietijd wel meer voor de primeur. Gezellig met een gevulde koek erbij. Of met zo’n heerlijke foute moorkop.

Een enorme vooruitgang is wel dat er inmiddels zelftesten op de markt zijn gekomen. Geinig gadget. Al voor minder dan een tientje verkrijgbaar. Gewoon bij Kruidvat of Etos. Je hoeft dus niet eerst online een afspraak te maken om het vier uur later te mogen kopen. Alle Nederlanders en medelanders die gedoemd zijn tot Sint-Juttemis te wachten op hun verlossende spuitje(s) kunnen op deze manier mooi thuis aan de slag.  Dat zo’n thuistest mogelijk een nóg vertekender beeld geeft dan de uitkomst van standaardbehandelingen in officiële teststraten, is slechts een te verwaarlozen detail. Wie als proefkonijn naar de Keukenhof of Rhodos wil, moet zich sowieso onder handen laten nemen door gecertificeerde vakkrachten. Zo’n handige thuistest is buitenshuis namelijk waardeloos.

Elke man kan evengoed een zwangerschapstest aanschaffen bij de Trekpleister. Gewoon proberen. Je weet maar nooit. Als iets in coronatijd opzien baart zijn het wel de opzienbarende testresultaten. De eerste vrouw met kloten die in blijde verwachting raakt mag misschien wel naast ‘s lands ongekroonde talkshowkoning Ab Oosterhaus aanschuiven bij zo’n veelbekeken en spraakmakend kwaakfestijn op tv. Meekwaken met ’s lands meest gerenommeerde kwakers. Een lekker wijntje binnen handbereik. Of een fles azijn. Proost!

Elke niet geprikte Nederlander en medelander krijgt het druk met testen. Zonder vaccinatiebewijs of negatief testresultaat mag niemand binnenkort meer ergens naartoe. Niet naar een restaurant. Niet naar het theater. Niet naar het stadion. Zelfs niet naar de hoeren. Zelfs wie een scheet wil laten moet eerdaags voor het afdrukken misschien wel eerst een wattenstaafje achter in het poepgaatje drukken. En dan vooral goed roeren. Anders werkt het niet. Tsja, wat is betrouwbaarder? Onze goedlachse, demissionaire minister-president of de eerste de beste huis-, tuin- en keukentest? Wat heeft meer nut? Een muurligger bij een voetbalwedstrijd of een mondkapje? Zeg het maar.

Sorry dat ik het vraag, maar is het niet krom, tegenstrijdig, inconsequent en belachelijk dat wie naar een supermarkt gaat of met het openbaar vervoer door heel Nederland reist géén test nodig heeft? Van Schiphol of de grenzen sluiten zal ook nooit sprake zijn. Mag ik het dan met al mijn beperkte verstandelijke vermogens logisch noemen dat er aan de verspreiding van dat k..virus nooit een einde komt? Alleen samen houden we corona in stand! Leve de Koning! Driewerf hoera voor Mark Rutte en Hugo de Jonge!

Ik probeer me een voorstelling te maken van hoe Middeleeuwse Nederlanders – van medelanders was in dat tijdperk nog geen sprake – omgingen met de pest. Nou zou tegenwoordig alleen de naam Zwarte Dood al niet meer mogen, maar bij hoe dat Middeleeuwse corona onze verre voorouders pestte verbleekt dat hedendaagse pestvirus behoorlijk. Volgens Wikipedia kostten builenpest en longpest alleen in de jaren tussen 1347 en 1351 het leven van niet minder dan een derde van de totale bevolking van Europa! De cijfers die het RIVM wijd en zijd verbreidt zijn toch van geheel andere orde. Al kan wat niet is natuurlijk altijd nog komen. Met nu weer die Braziliaanse variant zal het wel niet zo soepel lopen met de aangekondigde versoepelingen, zo veronderstel ik maar.

Over de communicatie van de overheid naar de burger toe bestonden in those good old Middle Ages geen misverstanden. Wie het in z’n botte harses haalde om te demonstreren tegen onzinnige pestrestricties, slavernij of het klimaat vond zijn hoofd na één ferme uithaal terug in een mand naast het hakblok. Andere onverlaten belandden op een brandstapel, kregen een strop om hun nek of werden gevierendeeld. Nee, de schouten en schepenen uit die dagen hielden niet van halve maatregelen. Het dagelijkse bestaan was in de Middeleeuwen lang niet zo gecompliceerd als nu. Onze zwaar geteisterde voorouders werden niet blootgesteld aan die Lach of ik schiet-shows van Mark en Hugo, het RIVM, lockdowns, Ab Oosterhaus, AstraZeneca of sociale media. Joh, wat zullen die mensen destijds in al hun eenvoud gelukkig geweest zijn. Onder voorbehoud dat ze de pest overleefden welteverstaan.

Life sucks! En mensen nog veel meer. Maar ach, laat ik maar stoppen met me op te winden. Het heeft totaal geen zin. Mijn persoonlijke onvrede valt namelijk volledig in het niet bij dat van beklagenswaardige stakkers die hun eigen zogenaamde sores schaamteloos te gelde te maken. Ik heb geen recht van spreken. Wie niet braaf achter de fanfare aanloopt, is niet goed wijs. Met eigen familieleden aan de kunstmatig beademing piep ik volgens erkende Facebook-filosofen wel anders. Tsja, het zou maar zo kunnen. Ik weet het niet. Het is niet aan de orde. Gelukkig niet.

Wat ik wél weet is dat de hele poppenkast me steeds negatiever maakt. Negatiever dan negatief kan het moeilijk meer worden, zo stel ik het me voor. En als het negatief is, is het dan tegenwoordig niet juist positief? Wat moet het een heerlijk bevrijdend gevoel geven om te gaan slapen en nooit meer wakker te worden. Dan hoef ik niemand meer tot last te zijn die zich door mijn toedoen gekwetst voelt. Dan word ik voor eens en altijd verlost van het eindeloze gejammer en geklaag over het vermeende onrecht van anderen waar ik me vreemd genoeg op de een of andere manier aansprakelijk voor moet voelen.

Bestaan daar ook inentingen tegen? Daar wil ik best een mouw voor opstropen. AstraZeneca heeft vast en zeker wel een doeltreffend middel op voorraad dat mijn uitzichtloze bestaan waardig en zonder vervelende bijwerkingen kan beëindigen.

© RK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *