Berg en Bos 100 jaar thuisbasis AGOVV

By | 13 augustus 2021

AGOVV staat op het punt een nieuwe mijlpaal te bereiken in de 108-jarige clubgeschiedenis. De oudste bewoner van de wijk Berg en Bos viert deze zomer een heel bijzonder verjaardagsfeest op zijn gelijknamige sportpark. Op 28 augustus 2021 is het exact een eeuw geleden dat er voor het eerst in wedstrijdverband een bal rolde op wat romanticus Jan Mulder niet geheel ten onrechte ooit omschreef als ‘het mooiste voetbalveld van Nederland’.

Aanvankelijk hield de Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging na de oprichting in 1913 huis op een van boer Hannes Houtjes gehuurd stuk grond aan de Hoenderparkweg. Acht jaar later verhuisde de club vanaf het Houtjesveld met z’n hele hebben en houwen een drietal kilometers noordwaarts naar een nieuw aangelegd gemeentelijk sportpark. De Apeldoornse gemeenteraad kocht het 525 hectare grote landgoed Berg en Bos voor 550.000 gulden van houthandelaar J.C. Wils. De realisatie van enkele voetbalvelden behoorde tot de eerste projecten die er werden verwezenlijkt.

Bij AGOVV’s 100-jarig bestaan in 2013 verscheen al een lijvig naslagwerk, van de hand van Rob Kruitbosch en Joost Houtappels,  waarin uitgebreid de talrijke hoogte- en dieptepunten staan opgesomd die de Blauwen op Berg en Bos meemaakten. De blikvanger van het complex, de in 1925 gebouwde monumentale houten hoofdtribune, is recent zelfs nog uitgeroepen tot mooiste tribune van Gelderland. Het onwaarschijnlijke aantal van 25.000 uitzinnige Apeldoorners die op 10 april 1949 bij de wedstrijd tegen Abe Lenstra’s Heerenveen alle beetjes Berg en alle stukjes Bos vulden, wordt bij een voetbalwedstrijd op Apeldoornse bodem waarschijnlijk nooit meer overtroffen. 

Vanzelfsprekend koestert het huidige AGOVV-bestuur de gloriedagen van weleer. De clubleiding richt haar blik momenteel vooral vooruit naar de toekomst. Nadat het voortbestaan in de nasleep van het faillissement van de proftak aan een zijden draadje hing, krabbelt de vereniging de afgelopen jaren met vereende krachten overeind. Anno 2021 staat AGOVV sportief en organisatorisch volop in de steigers. Het ledental zit weer in de lift. In twee jaar tijd groeide dat van 275 naar 620 leden. Onlangs werd het 100e pupillenlid verwelkomd en het voormalige clubhuis ondergaat een grondige renovatie.  Op de Klaas Jan Huntelaartribune kwamen zonnepanelen te liggen en in het stadion werd de oude verlichting vervangen door LED verlichting. In het kader van wat binnen de vereniging maatschappelijk verantwoord sporten wordt genoemd, streeft AGOVV naar de realisatie van een duurzaam sportpark.

Een nieuw jeugdig elan is alom merkbaar op Berg en Bos. Het sportpark aan de Laan van Spitsbergen lijkt weer als vanouds het kloppend hart van voetballend Apeldoorn te worden. Elke zaterdagochtend proberen vele jeugdige talentjes er de grondbeginselen van de voetbalsport onder de knie te krijgen. AGOVV kijkt daarom vol vertrouwen en ambitie uit naar wat de volgende 100 jaar in de bosrijke idylle van Apeldoorn-West de club gaan brengen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *