Sportbeleving van de toekomst in de schaduw van de Kuip

By | 13 september 2021

Achter de bal aan (69): Rotterdam-Zuid

Zaterdag 11 september 2021

Beter laat dan nooit is het er dan toch van gekomen. Op de dag af twintig jaar nadat een stelletje zwakzinnigen met gekaapte vliegtuigen de torens van het World Trade Centre in New York binnenvloog en de wereld voor altijd veranderde, land ik veilig en wel bij Sportclub Feyenoord.

Ik begeef me op bekend terrein. Met 135 op de Futbology Groundhop-app geregistreerde wedstrijdbezoeken aan het Stadion Feijenoord (met ‘ij’), ken ik wel een beetje de weg in de buurt. Sinds mijn allereerste bezoek in 1978 hield de sloophamer weliswaar flink huis ‘op Zuid’, bij wat er nog over is verdwijnt het volksbuurtkarakter hopelijk nooit. Ergere krotten dan langs de spoorlijn van Rotterdam-CS naar Rotterdam-Stadion heb ik Nederland nadien nooit meer ergens gezien. Die bouwvallen zijn al lang geleden opgeknapt of gesloopt. Qua stadvernieuwingsprojecten hebben ze op de zuidelijke Maasoever de afgelopen decennia niet stil gezeten. Geen woorden maar daden, hè.

Van het oude Sint-Clara ziekenhuis is helemaal niets meer over. Ik weet niet hoe vaak we hier ‘vroeger’, toen de wereld en de mensheid nog enigszins normaal waren, de auto wel niet geparkeerd hebben bij thuiswedstrijden van Feyenoord of het Nederlands elftal. Als je voorafgaand aan interlands zei dat je naar het ziekenhuis moest, mocht je gewoon doorrijden. Dan kon je de auto langs de Olympiaweg neerzetten en liep je zo onder, wat tegenwoordig de Coen Moulijnweg heet, het plein voor het stadion op. Het minder snuggere deel, de meestal in vol oranje ornaat geklede échte supporters, begreep nooit waarom politieagenten of parkeerwachters hen terugstuurden.

Wat er na de sloop van het ziekenhuis aan sportvelden is aangelegd, dat kan het gemeentebestuur van mijn eigen dorp een puntje aan zuigen. De benaming ‘sportstad’ moet natuurlijk wel ergens op gebaseerd zijn, dat vergt meer dan een overdekte wielerbaan van tientallen miljoenen euro’s die voor 95 procent van de verenigingen en recreatiesporters ter plaatse geen enkele waarde vertegenwoordigt. Accommodaties van het kaliber Nieuw-Varkenoord of het aangrenzende Sportcomplex Olympia, heeft Apeldoorn niet, terwijl er in Apeldoorn juist grote behoefte aan bestaat.

Ofschoon er doorgaans meer dan voldoende parkeerruimte is, moet ik toch even zoeken als ik rond kwart voor twee ’s middags mijn Focus de Olympialaan opstuur. Op de grote parkeerplaats bij Sportcomplex Olympia is geen enkel plekje vrij. Bij Varkenoord evenmin. Ik stal mijn bolide daarom ouderwets langs de kant van de straat. Ik arriveer zo’n 75 minuten voor de aftrap van de topper in de Hoofdklasse A tussen Sportclub Feyenoord (6 punten uit 2 wedstrijden) en het Utrechtse DHSC (4 uit 2). Het treffen tussen Jong Feyenoord en Jong ADO Den Haag, dat om 12.00 begon, heeft behoorlijk wat volk op de been gebracht. Beduidend méér dan de 250 toeschouwers die volgens de coronarichtlijnen waren toegestaan – en die zich vooraf online hadden moeten aanmelden –, zo krijg ik de indruk.

Van toegangscontrole is totaal geen sprake. Een kaartje kopen hoeft niet. Als ik met metgezel Willy het fraai gerenoveerde complex van de Feyenoord-amateurs en de Feyenoord Academy opstap, heeft het laatste fluitsignaal bij duel van de twee reserveteams juist geklonken. Tientallen Feyenoord-supporters komen ons in omgekeerde richting tegemoet. Zij verlaten Varkenoord. Erg veel acht op de regels van minister Hugo de Jonge en zijn adviseurs van het RIVM neemt het merendeel niet. Nou maar hopen dat ik het overleef. Maar daar ben ik eerlijk gezegd niet zo bang voor, dat zal allemaal wel loslopen.

Ik kijk mijn ogen uit. De kantine en de ruime tribune zien er gelikt uit. Er straalt klasse vanaf. Stel dat ik op m’n ouwe dag met iets besmet zou raken, dan kan het in de overvolle kantine van Varkenoord maar zo gebeuren. Al ik kan me niet voorstellen dat het me, wanneer ik me daar met gevaar voor eigen leven tussen de mensen begeef, meer risico’s oplevert dan ergens op een tribune ongevraagd te moeten meeroken met nicotineverslaafden. Nee, het is helemaal geen wonder dat ik het er de afgelopen 45 jaar bij bijna 4500 geregistreerde visites aan complexen in het professionele of amateurvoetbal tot dusverre steeds zonder lichamelijke klachten vanaf heb gebracht. Daar ben ik toch écht altijd zelf bij geweest. Ik kan alle gegevens desgewenst zo ter beschikking stellen ten behoeve van bron- en contactonderzoek.

Voor de ingang van de kleedkamers staan bussen van bezoekende verenigingen geparkeerd. Naast een bus met een enorm logo van AZ, valt een onopvallend wit voertuig op. Op de zijkant staat alleen in het rood de naam van de vervoerder: Oostenrijk. Wie het programma van deze zaterdag op Varkenoord goed heeft bestudeerd, weet voldoende. Het onder-16 team van Ajax is op bezoek om tegen de leeftijdgenoten van Feyenoord aan te treden. Maar ja, ergens in Rotterdam een touringcar parkeren met het embleem van Ajax erop, brengt zoals bekend de nodige risico’s met zich mee. Maar dat was al niet normaal (of juist wel?) voordat idioterie met vaccinatie- en testbewijzen z’n intrede deed.

We zijn er toch. We wandelen dus eerst maar naar Veld 2. Daar staat de Klassieker bij de B-junioren geprogrammeerd. Er hebben zich al behoorlijk wat toeschouwers langs de lijn verzameld. Bij het inschieten ziet een rijzig en grijzig heerschap erop toe hoe de Feyenoord-talenten het er vanaf brengen: Robin van Persie. Tot de wedstrijd op het aangrenzende hoofdveld begint, bekijken we de verrichtingen van de Rotterdamse en Amsterdamse jonkies. We zien hoe Feyenoord probeert aan te vallen en Ajax twee keer scoort. Om 15.00 uur verhuizen we naar het andere veld. Opvallend genoeg zitten en staan er bij het duel van de amateurs van Feyenoord tegen de club van Van Persie’s generatiegenoot Wesley Sneijder minder toeschouwers dan bij de jeugdtopper.

DHSC’s assistent-trainer ontbreekt trouwens in Rotterdam. ’s Lands recordinternational en broer Jeffrey mogen hun cluppie voorlopig niet begeleiden als gevolg van een schorsing. Omdat de Sneijdertjes een scheidsrechter in niet al te vleiende bewoordingen ‘complimenteerden’, legde de KNVB het ondeugende duo een straf op. Dit gebeurde nota bene bijna elf maanden na dato! De trage tuchtspraak zal ongetwijfeld met corona te maken hebben, zoals corona tegenwoordig bijna overal een excuus voor is. Iemand mag een ander niet eens meer ‘paardenlul’ noemen… Waar moet het in vredesnaam heen met de wereld?

De topper in de Hoofdklasse A valt behoorlijk tegen. Niet alleen de profs van Feyenoord hebben een spitsenprobleem. Ik kan niet beweren dat de Sportclub-aanvallers geen kansen krijgen. Ze springen er alleen niet bepaald trefzeker mee om. Van de op links geposteerde Junior Obiku gaat wel veel dreiging uit, over het scorende vermogen van zijn toekijkende vader Mike beschikt Obiku junior niet. Bij DHSC maakt aanvoerder Rodney Sneijder, broer nummer drie, duidelijk dat hij geen Wesley is.

Ondanks die misschien wat tegenvallende wedstrijd doe ik op Nieuw-Varkenoord toch tal van leuke, nieuwe indrukken op. Zij maken de oversteek van de Van Brienenoordbrug alleszins lonend. Dat geldt zeer zeker ook voor een kort bezoek bij de buren op Sportcomplex Olympia, waar we aansluitend nog een helftje meepikken van het districtsbekerduel tussen FC IJsselmonde (tweede klasse zondag) en het Vlaardingse CWO (tweede klasse zaterdag). Meer multiculti ga je het niet gauw krijgen. Met verrassend knappe staaltjes voetbal. Meest in het oog springt echter het futuristisch aandoende, multifunctionele tribune-, kantine- en kleedkamergebouw.

Ik raak zo zoetjes aan de tel kwijt van het aantal sportparken dat ik in de loop der jaren heb bezocht. Zo vernuftig als op de Sportcampus in Rotterdam-Zuid heb ik het in Nederland nog niet eerder mogen aanschouwen. In een soort pyramide heeft zowel FC IJsselmonde, FC Overmaas als ook de Hockeyclub Feyenoord haar eigen clubhuis. De schuin oplopende dakranden fungeren als tribune. Met aan weerszijden van het bouwwerk een veld, hebben de bedenkers zo twee tribunes gecreëerd. Heel uitgekiend. Slim. Simpel feitelijk, maar iemand moet het wel eerst bedenken.

De Toekomst ligt duidelijk niet alleen in Duivendrecht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *