Martijn Jongbloed geeft Apeldoorns oudste club vernieuwende impulsen

By | 15 september 2021

Bij zijn vorige vereniging Victoria Boys keek niemand vreemd op toen er ineens een imposante installatie langs de lijn stond voor het maken van video-opnames. Robur et Velocitas raakt inmiddels ook langzaam maar zeker gewend aan het aanstekelijke enthousiasme en de vernieuwingsdrift waarmee Martijn Jongbloed zich op zijn taak als voetbaltrainer en opleider stort.

Het Apeldoornse trainersgilde bezit weinig vakbroeders die meer werk van hun passie maken dan de nieuwe hoofdtrainer van de zondagderdeklasser. De 31-jarige eigenaar en naamgever van Jongbloed training & coaching (JTC) verdeelt zijn tijd over Robur 1, Go Ahead Eagles o13, de voetbalschool van de Deventer eredivisionist en het leveren van bijdragen aan ontwikkelingsprojecten van de KNVB. Zelfs voor het geven van voetbaltrainingen als kinderfeestje kan men de duizendpoot boeken. En alsof hij nog niet genoeg om handen heeft, lanceerde de veelzijdige Apeldoorner een heuse JTC-kledinglijn.

Dankzij de opvolger van Ewald de Boer raakt de iPad ingeburgerd bij het 139 jaar oude Robur et Velocitas. Data van spelers worden verzameld en geanalyseerd, onvolmaaktheden in het spel gevisualiseerd. “Ik denk dat het altijd zin heeft om wedstrijden terug te kijken, al is het alleen maar voor mezelf”, legt de nieuwe trainer uit hoe hij voortdurend zoekt naar verbeterpunten. “Ik denk dat ik spelers beter kan maken. Uiteindelijk gaat het wel om het resultaat.”

Het gaat Jongbloed te ver om Robur op voorhand te bestempelen als titelfavoriet in de derde klasse D. “De ambitie is echt wel om omhoog te kijken. De ploeg heeft heel veel individuele kwaliteiten. We zijn er zeker niet zwakker op geworden. Er zijn twee jongens van buitenaf bijgekomen en we hebben er een talentvol o.23-elftal onder zitten. We willen wel bovenin meedraaien. Of we favoriet zijn, weet ik niet. Ik denk dat je daar pas na vier of vijf speelronden iets meer over kunt zeggen.”

In de districtsbeker schiet zijn ploeg zich vooralsnog ongeremd warm voor de competitiestart. De 21 gescoorde goals in twee bekerduels – dertien tegen vijfdeklasser SV Terwolde, acht tegen vierdeklasser Ulu Spor – roepen desondanks wat tegenstrijdige gevoelens op bij Jongbloed. “Ik denk dat dat iets is voor de KNVB om eens naar te kijken. Je hebt er niets aan, ook al haal je uit elke wedstrijd wel iets waar je wat mee kunt. Je wilt liever tegen gelijkwaardige tegenstanders spelen. In zulke wedstrijden krijg je met veel meer situaties te maken die je ook in competitiewedstrijden tegenkomt.”

De Stentor woensdag 15 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *