Athletic Skills Model leert Eagles-jeugd beter bewegen

By | 30 januari 2023

Het zogenaamde Athletic Skills Model leert sporters veelzijdig bewegen. De in het afgelopen najaar geopende ASM-hal op de FSG Campus in Apeldoorn biedt iedere sportbeoefenaar de gelegenheid actief aan zijn motoriek te sleutelen. Nu de jeugdopleiding van eredivisievoetbalclub Go Ahead Eagles zich heeft geconformeerd aan de veelomvattende trainingsmethode, hopen FSG en de trainers van The Gym dat lokale amateursporters en -clubs dit voorbeeld weldra volgen.

De tijden dat voetballers enkel en alleen werden onderworpen aan obligate bal- en loopoefeningen behoren al lang en breed tot het verleden. Het toevoegen van beweegelementen uit andere takken van sport, zoals bij de ASM-methode gebeurt, bevordert de motorische ontwikkeling van spelers. Om talenten weerbaarder te maken laat de BVO uit Deventer haar groeibriljantjes uit de opleiding al sinds anderhalf jaar onder handen nemen door externe instructeurs van het op de FSG Campus gevestigde The Gym. ASM brengt de Eagles-jeugd zelfs nog een stapje verder, meent Eric Whittie

“Je lichaam is je wapen. Het is verschrikkelijk om te zien hoe kinderen tegenwoordig bewegen. ASM verbetert niet alleen motorische vaardigheden, het vereist ook cognitieve vaardigheden van een kind. Bij Go Ahead Eagles zien wij er echt een toegevoegde waarde in. Kinderen vinden het daarnaast ook gewoon hartstikke leuk. De grootste uitdaging voor mij was om mijn stafleden eraan te laten wennen. Voetbal is nou eenmaal een conservatieve sport”, steekt het hoofd jeugdopleidingen van Go Ahead Eagles zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

René Diks, die met zijn team de ASM-trainingen verzorgt, sluit zich bij Whittie’s woorden aan. Met boks- en kickbokstrainingen leerde de oom van FC Kopenhagen-prof Kevin Diks de leerlingen van de Go Ahead Eagles academie in Twello al stevig van zich af te bijten. “Het gaat daarbij om een stukje weerbaarheid waar je lichamelijk en mentaal sterker van wordt. In het voetbal is het belangrijk om je je lichaam goed te gebruiken. ASM is ook toepasbaar op andere sporten. Het is eigenlijk voor iedereen. Sommige vormen kun je ook gewoon thuis doen. Hoe vaker je iets oefent, hoe beter je erin wordt. Trainers moeten er natuurlijk wel voor openstaan. Eric Whittie is zo iemand. Net zoals wij zelf ook steeds bezig willen zijn met de nieuwste ontwikkelingen.”

Dat inhaken op nieuwe trends en afwijken van de traditionele aanpak werpt op het veld al steeds meer z’n vruchten af, stelt Whittie tevreden vast. “Bij wedstrijden krijgen we regelmatig van andere clubs te horen dat die gasten van ons echt van 0 tot 90 gaan.”

FSG’s voetbalcoördinator Joey Ngarigota, goed voor 72 interlands als zaalvoetballer, beklemtoont dat er helemaal niets mis mee is om af en toe eens buiten de geijkte paden te treden. “Neem Zlatan Ibrahimovic. Die houdt zich fit met martial arts. Jari Litmanen had veel baat bij dat hij als kind ijshockeyde. Daar zijn ze beter van geworden. Dat is ook wetenschappelijk onderbouwd. Toen ikzelf bij WSV voetbalde, was het nogal old skool op trainingen. Hooguit wanneer er een orkaan langskwam, gingen we een keertje fitnessen. ”

Met Go Ahead Eagles als uithangbord proberen Ngarigota en Diederik Bos ook amateurs uit Apeldoorn en omgeving in de nabije toekomt naar de ASM-hal op de FSG Campus aan de Laan van Westenenk te lokken. “Go Ahead Eagles pakt het nu op. Laat de Eagles een voorbeeld zijn. Het is aan clubs zelf of zij er wat mee willen in hun opleidingsplan. Elementen van ASM toevoegen aan hun reguliere trainingsprogramma’s kan natuurlijk altijd. We zijn bezig met een sponsoractie. Zo kunnen de verenigingen hun inschrijfgeld terugverdienen. Het voetbal evalueert. ASM voegt daar een wetenschappelijk tintje aan toe. Dat gaat zich als een olievlek verspreiden”, gelooft FSG-directeur en -eigenaar Bos.

De Stentor donderdag 26 januari 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *