Winnende goal in blessuretijd brengt Apeldoorners aan kop in derde klasse D; Adriaan Jacobs strijdt voor Groen Wit, volk en vaderland

By | 30 januari 2023

Een treffer van Jean Matitaputty diep in blessuretijd leverde Groen Wit ’62 behalve een 4-3 zege tegen hekkensluiter ABS de koppositie op in de derde klasse D. Het venijn zat ‘m zondag in de staart aan de Landdrostlaan. Na een 1-3 achterstand bezorgde het naar het front dirigeren van centrale verdediger Sybren Mulder, die twee keer scoorde, de thuisploeg alsnog de ommekeer.

Voor Adriaan Jacobs was er geen hoofdrol weggelegd. Kort voor de winnende treffer had de aanvaller het pleit al in het voordeel van Groen Wit kunnen beslechten, maar stuitte hij op de Bathmense goalie Jonkman. Het paste helemaal in het beeld van de wedstrijd die man met het rugnummer zeven afwerkte. Wel keihard werken en vuile meters maken, maar zonder fortuin in de afwerking.

“In de laatste twee oefenwedstrijden maakte ik vijf goals. Vandaag was het voor mij veel lopen en weinig ballen krijgen. Als de scheidsrechter niets had afgekeurd, had ik twee assists gegeven. Dan lijkt het heel anders. Maar ik heb in dienst van het elftal gespeeld en ruimtes gecreëerd voor anderen”, verklaarde Jacobs hoe hij zich wegcijferde in het belang van het elftal en met het opknappen van veel ondankbaar werk zijn bijdrage leverde aan de zwaarbevochten overwinning van de ploeg uit de Maten.

Behalve voor Groen Wit strijdt Jacobs ook voor volk en vaderland. De als sportinstructeur in het leger werkzame Groenwitter miste zodoende de eerste weken van het huidige seizoen. Voor zijn werk verbleef hij geruime tijd in het buitenland en stond hij niet ter beschikking van trainer Marcel Vink. “Ik heb vijf maanden op Curaçao gezeten en was pas op 8 november weer terug. Het weekend erna was ik er al meteen weer bij. Dat was best even wennen. Ik had op Curaçao al die tijd niet gevoetbald”, maakt de globetrotter duidelijk hoe hij na terugkeer in Nederland zijn draai eerst weer even moest vinden.

Met een temperatuur die zondagmiddag schommelde rond het vriespunt, zou iedereen spontaan terugverlangen naar de Caribische warmte. “Het is wel koud hier, ja”, sprak Jacobs nadat hij na afloop snel een warm jack over het bezwete shirt had aangetrokken. Sportpark De Maten voelt ondanks het enorme klimatologische verschil met het Antilliaanse eiland waar hij verbleef als ‘home sweet home’ voor hem. “Ik voetbal al vanaf m’n vierde of vijfde bij Groen Wit. Dit is mijn twaalfde of dertiende seizoen in het eerste. Ik heb nooit de intentie gehad om hier weg te gaan.”

Over de tot dusverre behaalde resultaten in de derde klasse D kan de 29-jarige oudgediende vanzelfsprekend alleen maar tevreden zijn. Om daaraan conclusies te verbinden, vindt Jacobs veel te vroeg. “Laten we nou niet te hoog van de toren blazen. We zitten nog niet eens op de helft van de competitie. Je ziet dat in deze klasse iedereen van elkaar kan winnen.”

Marcel Vink prees zijn manschappen voor hun veerkracht, maar de trainer wist ook dat zijn ploeg het zichzelf wel wat makkelijker had kunnen maken tegen ABS. “Onze veldbezetting was heel goed. We bleven heel rustig. We hadden in de rust al met drie of vier goals voor kunnen staan. Het is heel mooi hoe we karakter tonen en terugkomen. Het had anders moeten lopen. Want net als in eerdere wedstrijden kwamen ook deze punten weer ongelooflijk moeizaam tot stand. Dit was wel iets met poorten en hel.”

Vink baalt wel dat Groen Wit van de KNVB nog altijd geen uitsluitsel heeft over wat er met de in november gestaakte wedstrijd tegen Turkse Kracht Deventer staat te gebeuren. “Misschien zijn ze nog met vakantie, of zo.”

De Stentor maandag 23 januari 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *