Met Jos Dietrich en Jerry Cooke wil eerste elftal de weg omhoog vervolgen; Nieuwe kapiteins streven dezelfde koers na

By | 22 oktober 2023

Om een idee te krijgen van de precisie die de soms wat flegmatieke buitenspeler in zijn fluwelen linkervoet had zitten, moet iedereen op YouTube maar eens de beelden zoeken van hoe de talentvolle buitenspeler van FC Twente in 1984 de voorzet afleverde waaruit toenmalig spits Willy Carbo met een acrobatische hakbal één van de mooiste goals uit de eredivisie-geschiedenis scoorde. “Je haalt weleens voorbeelden aan van hoe je het zelf deed”, zegt de voorzetgever van destijds bescheiden.

Ook Jos Dietrich kon ‘m aardig raken. Oudere AGOVV-supporters herinneren zich vast en zeker nog wel hoe het blonde lefgozertje in 2001 een vrije trap de kruising krulde in een met 3-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Van die fraaie treffer zijn helaas geen beelden bewaard gebleven. ESPN bestond in die dagen immers nog niet. In een samenvatting van de legendarische ontmoeting tegen het voor het eerst door Louis van Gaal gecoachte Nederlands elftal in augustus 2000 is de jonge Dietrich wél terug te zien, zo geeft hij zelf met enige trots aan.

Oranje rolde het AGOVV van Peter Bosz op een uit z’n voegen barstend Berg en Bos op die gedenkwaardige avond met liefst 9-0 op. Keeper Edwin van der Sar moest echter al zijn talenten aanspreken om de eretreffer van de Blauwen te voorkomen toen een blond kereltje brutaal het middenveld overstak en hem met een verwoestende uithaal onder vuur nam. “Ons enige schot op goal. Kijk maar eens terug. Geweldig was dat om mee te mogen maken. Tienduizend toeschouwers op Berg en Bos. Ik was destijds linksback. Peter Bosz heeft mij op die positie neergezet”, blikt Dietrich met veel plezier terug op de periode waarin de huidige trainer van PSV hem opnam in de ploeg die algeheel landskampioen bij de amateurs werd en gestalte gaf aan de terugkeer van AGOVV in het betaalde voetbal.

Als trainer werkte de 44-jarige leerkracht lichamelijke oefening aan de Praktijkschool de afgelopen achttien seizoenen in de jeugdopleiding van eredivisionist Vitesse. Bij AGOVV ontfermt Dietrich zich voor het eerst over een seniorenteam. Cooke, gepokt en gemazeld als oefenmeester in het amateurvoetbal, staat zijn jongere collega daarbij met raad en daad terzijde. “Wij hebben verschillende achtergronden. In die zin vullen we elkaar aan. Ik breng daarbij mijn ervaring mee, Jos zijn ambitie. Hoe hij ervaring kan opdoen? Heel simpel, door zelf voor die groep te gaan staan”, legt Cooke, de oude rot in het vak, uit hoe zijn ‘wederhelft’ in zijn rol als hoofdtrainer moet groeien.

In de eerste week van augustus hervatte AGOVV’s eerste elftal officieel de groepstraining. Achter de schermen waren de opvolgers van Gerrit Brouwer en Rolf Derksen al enkele maanden bezig. Meteen na hun aanstelling begonnen Cooke en Dietrich al met het samenstellen van een slagvaardige selectie voor het huidige voetbaljaar. Vooral in de breedte kon de groep die afgelopen jaar het tweedeklasseschap veiligstelde wel wat meer body gebruiken. Ze zijn daar redelijk in geslaagd, zo geloven de trainers. De komst van Fedde Timmer, Job Pothof, Maikel van der Wijk, Joe Dolion, Volkan Kemence en doelman Ralph Bultman alsmede het doorschuiven van Senna Exalto uit de onder-19 geeft het team niet alleen een kwantitatieve impuls, maar tevens een kwalitatieve.

“We hebben in totaal twintig spelers. En dan tel ik Jaap de Brouwer niet mee, die we wel kunnen inschakelen als de nood aan de man zou komen. We willen vooral ook een speler als Senna de ruimte geven om zich te ontwikkelen. Voor zulke jonge jongens is zo’n onder 23-cup ideaal om te laten zien wat ze kunnen”, spreekt Dietrich de hoop uit dat AGOVV in de toekomst als vanouds kan inzetten op de doorstroming van talenten uit de eigen kweekvijver. “Daarom is het ook belangrijk om te zorgen voor een representatief tweede elftal. Met een vriendenteam kan dat niet”, vult Cooke aan dat het sportieve niveau op termijn op alle fronten omhoog moet.

Het potentieel dat in de spelersgroep schuilgaat stemt Dietrich en Cooke optimistisch met het oog op de competitie. De leden van de technische staf zijn overtuigd dat de drie wekelijkse trainingssessies waaraan ze hun spelers gedurende de voorbereiding onderwierpen de komende maanden hun vruchten afwerpen. “Het is een hele uitdagende competitie. Het is aan ons om er iets van te maken”, beseft Cooke terdege dat AGOVV tegen gerenommeerde tegenstanders als Unicum, Hierden, Nunspeet en DOS Kampen vol aan de bak zal moeten.

Er komt meer bij kijken dan enkel wat poppetjes op de juiste plaats te zetten leerde Jos Dietrich de afgelopen jaren op Papendal. Toch zijn de voorwaarden om er met AGOVV een mooi seizoen van te maken ruimschoots voor handen, zo oordeelt hij. “Alles valt of staat met een goede communicatie. In de voorbereiding hebben we iedereen speelminuten gegeven. De bekerwedstrijd tegen CSV Apeldoorn was een testcase. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het zijn best wel puzzels die we moeten leggen”, realiseert de voormalige Vitesse-jeugdcoach zich maar al te goed dat zo’n proces zich niet van de ene dag op de andere voltrekt en het tijd vergt alvorens alle stukjes op de juiste plaats liggen.

Presentatiegids AGOVV seizoen 2023-2024 / Foto AGOVV/Dennis Terwel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *