Strikwerda waarschuwt dat Apeldoornse volleybalclub zelfs in eigen land overvleugeld dreigt te worden; Dynamo kan ongelijke strijd financieel niet volhouden

By | 2 november 2023

Voor het vierde jaar in successie is Dynamo er niet in geslaagd kwalificatie te bewerkstelligen voor de groepsfase van de Champions League. In de vierkamp die ze afgelopen weekend afwerkten in Oostenrijk verloren de Apeldoorners alle drie de duels. Als schrale troost mogen ze in november in Europees verband verder bekeren in de CEV Cup.

Voorafgaand aan de vierkamp in Oostenrijk was het optimisme in Dynamo-kringen groot dat het ditmaal wél zou lukken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. In Innsbruck waren het Finse Sastamala, Hypo Tirol en SC Prometey Dnipro uit Oekraïne, alle drie hooguit subtoppers op Europees vlak, nochtans te sterk voor de 15-voudig kampioen van Nederland. “Bij vlagen kunnen we dit niveau aantikken. Alleen komen we net iets te kort. We zijn nog niet stabiel genoeg”, concludeerde middenaanvaller Maikel van Zeist toen Dynamo al zaterdagavond na de nipte verliespartij tegen organisator Tirol de plaatsingskansen in rook zag opgaan.

Dat het sportief niet liep zoals gewenst kon zijn ploeg zich enkel zelf aanrekenen, oordeelde coach Redbad Strikwerda. “Ik vond de tegenstanders niet beter dan verwacht. Met name serverend en in de aanval als we een bal verdedigd hebben, maakten wij zelf te veel fouten. Tegen Tirol haalden wij 82 punten en zij 71, en toch verlies je ‘m. Zevenentwintig keer fout serveren in vier sets is veel te veel. Die tweede set verloren we 36-38. Daarin maakten we negen foutservices, waarvan vijf boven de 25. Vorige week tegen Lycurgus hadden we hetzelfde probleem.”

Valt het kwaliteitsverschil met de andere ploegen binnen de lijnen misschien nog wel mee, financieel voert Dynamo volgens Strikwerda een ongelijke strijd die steeds moeilijker vol te houden is. Zelfs in eigen land dreigen de Apeldoorners langzaam overvleugeld te worden. “De realiteit is dat wij het vierde budget van Nederland hebben. Zoals het nu gaat, kan je er niet vanuit gaan dat Dynamo Apeldoorn standaard kampioen van Nederland wordt”, waarschuwt de trainer.

“Stel dat we het wel weer worden en volgend jaar opnieuw om kwalificatie voor de Champions League moeten spelen, dan halen we het weer het niet. Want dan gaat er weer een stel bij ons weg en moeten we weer opnieuw beginnen. Bij Limax of Orion kunnen spelers het dubbele verdienen van wat ze bij ons krijgen. Ons budget is het afgelopen niet substantieel verbeterd. Wij kunnen ons niet meer meten met andere teams”, rekent Strikwerda voor dat Dynamo de begroting moet verdubbelen wil het niet veroordeeld worden tot het spelen van de tweede viool in de eredivisie.

Terwijl het bestuur van de Stichting Topvolleybal Dynamo, de technische staf en de spelers er nadrukkelijk op hoopten voor het eerst sinds het seizoen 2008-2009 drie Europese topteams in de groepsfase van de Champions League te mogen verwelkomen in Omnisport, moet men zich bij de Apeldoornse landskampioen tevredenstellen met een voortzetting in de CEV Cup. Wie eind november in de zestiende finales van het tweede continentale cuptoernooi Dynamo’s tegenstander wordt, is nog niet bekend.

De Stentor maandag 30 oktober 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *