Verlies tegen landskampioen hooguit tijdelijke onderbreking van steile weg omhoog; Dagmar Mourits geeft Dynamovrouwen extra power

By | 2 november 2023

Door de 0-3 nederlaag tegen landskampioen Sneek moeten de volleybalsters van Dynamo eventjes een pas op de plaats maken. Met alle aanstormende talenten waarover Dynamo’s technische staf beschikt lijkt het toch vooral een kwestie van tijd alvorens het Apeldoornse ensemble daadwerkelijk een rol van betekenis gaat spelen in de eredivisie.

De Dynamovrouwen kennen in alle opzichten een prima start van het seizoen. Hun zege van vorige week donderdag bij het SOMAS/Activia van voormalig Dynamo-coach Michael Beugelsdijk, de derde op rij, bracht Dynamo tussentijds zowaar samen met Zwolle aan kop van de eredivisieranglijst. Het maakte Omnisport daarom zaterdag het toneel van een heuse eredivisietopper. Menig Dynamo-volger zal zich vooraf nieuwsgierig hebben afgevraagd of Kirsten Knip en haar jeugdige teamgenotes ook in staat zouden zijn om ’s lands sterkste ploeg van het afgelopen seizoen punten afhandig te maken.

Afgaande op de 3-0 nederlaag tegen Sneek zou het antwoord negatief behoren te zijn. Resultaten zeggen echter niet altijd alles. De setstanden 22-25, 20-25 en 26-28 verduidelijken al dat Dynamo er echt een wedstrijd van maakte. De regerend landskampioen had de handen meer dan vol aan de brutaal opererende thuisploeg. “We verliezen wel met 3-0, maar we gaan er niet vanaf. We hebben echt kansen gehad”, vond Dynamo-coach Arjen Schimmel naderhand dat zijn ploeg zeker één set (de derde) had moeten winnen.

Dagmar Mourits baalde na afloop van de nederlaag, maar was tegelijkertijd trots en misschien zelfs wel wat verbaasd over hoe moeilijk Dynamo het de meer ervaren tegenstander zo vroeg in het seizoen al maakte. “Er waren twee basisspeelsters bij Sneek geblesseerd en zij hebben een wat ouder team dan wij. Maar wij hebben echt goede dingen laten zien. Zeker in de tweede en derde set stonden er bij ons eigenlijk alleen maar jonge meiden in het veld. Het is mooi als je ziet wat voor niveau wij nu al neerzetten”, luidde haar reactie.

Het uit Oud-Beijerland afkomstige talent is één van de exponenten van de lichting groeibriljanten die Arjen Schimmel en Jorg Radstake mogen polijsten tot volwaardige eredivisievolleybalsters. Met behalve de pas 19-jarige Mourits middenaanvallers Suus Gerritsen (18) en Britt van de Kooi (18), diagonaal Aysha Meering (16), passer/loper Lotte Bruinsma (19) alsmede de beide spelverdeelsters Luna Strikwerda (17) en Carlijn Radstake (18) als piepjonge boegbeelden heeft Dynamo’s trainersduo goud in handen.

Met de komst Kirsten Knip, die een soort mentorrol vervult binnen de selectie, haalde Dynamo een vracht aan ervaring in huis. Mourits bezit op haar leeftijd uiteraard niet de routine van de Oranje-libero, met haar power voegt de passer/loper absoluut iets extra’s toe aan het spel van de ploeg. Arjen Schimmel noemt haar ‘een waanzinnig talent’. “Dagmar is een speelster die het nodig heeft om gewaardeerd te worden. Het is zó hoog, zó hard en zó indrukwekkend”, komt Dynamo’s trainer bijna superlatieven tekort wanneer hij de kwaliteiten van Mourits ter sprake brengt.

Om haar volleybalskills verder te ontwikkelen neemt de jong-Oranje international – evenals haar ploeggenoten Gerritsen en Knip – sinds september deel aan het nieuwe hybride trainingsprogramma van de Nevobo op Papendal. Een carrière in het buitenland en het ‘grote’ Oranje liggen misschien ooit wel in het verschiet. In het huidige seizoen wil Mourits zich eerst in Apeldoorn in de kijker spelen. Haar verwachtingen zijn terecht hoog. “Het zou mooi zijn om de Top-4 te halen. Dit team kan alleen maar beter worden.”

De Stentor maandag 30 oktober 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *