Mini-busjes met maximaal comfort moeten lange mannen uit Apeldoorn op weg helpen; Dynamo volgt eigen route richting Champions League

By | 2 november 2023

De volleyballers van Dynamo gaan op 27, 28 en 29 oktober alles uit de kast halen om in Oostenrijk de eerste horde te nemen naar kwalificatie voor de Champions League. Wanneer het de Apeldoorners voor het eerst sinds vijftien jaar zou lukken om zich weer met de absolute Europese volleybalelite te mogen meten, stijgen de kosten wel boven de baten uit.

Wie in de veronderstelling verkeert dat de Zilvervloot binnenvaart voor volleybalteams die meedoen aan de Champions League, zit er lelijk naast. Volleybal is geen voetbal, waar CL-deelnemers in het huidige seizoen een prijzenpot van twee miljard mogen verdelen. En terwijl de voetbalmiljonairs uit Madrid, Manchester of München met luxe privéjets naar hun bestemmingen vliegen, legt de 15-voudig Nederlands volleybalkampioen donderdag met mini-busjes van een lokale autoverhuurder de bijna 900 kilometer vanuit Apeldoorn naar Innsbruck de kwalificatievierkamp af.  

Bestuurslid Arie Verbeek, belast met de logistieke zaken van Dynamo’s Europese trips, legt uit dat bij de keuze voor het vervoer niet alleen het kostenaspect meespeelt. “We hebben er echt wel naar gekeken om te vliegen, maar dat waren niet echt fijne vluchten. Innsbruck is zo’n tien uur rijden. Dat maakt het goed bereisbaar”, wijst Dynamo’s ex-teammanager erop dat het ontbreken van rechtstreekse vluchten het simpelweg praktischer maakte om voor eigen vervoer te kiezen.

De lange mannen van coach Redbad Strikwerda, stuk voor stuk om en nabij de twee meter lang, hoeven zich geen zorgen te maken om onderweg in de knoop te raken. “De banken kunnen uit elkaar worden gezet. Er is voldoende beenruimte”, stelt Verbeek passagiers gerust. “Het is ook zeker niet zo dat ze er met busjes naartoe gaan met APK-stickers uit 1980 waarvan je maar moet afwachten of ze wel aankomen. Dit zijn VIP-busjes. In principe zouden we met één busje minder kunnen gaan. Om de jongens zo comfortabel mogelijk in Oostenrijk te krijgen, is gekozen om te gaan met vier in plaats van drie”, vult Dynamo’s perschef Arjan de Frens aan.

Vanwege de overvolle speelkalender als gevolg van recent gehouden Olympische kwalificatietoernooien voor landenteams wordt de CL-kwalificatie ditmaal in een korter tijdsbestek afgewerkt dan gebruikelijk, licht Verbeek toe. In poulevorm moeten de veertien niet rechtstreeks geplaatste ploegen kwalificatie zien af te dwingen.

Kort nadat Nederlandse kampioen in juli bij de loting werd gekoppeld aan Hypo Tirol, het Finse Ford Levoranta Sastamala en SC Promotey Dnipro uit Oekraïne, besloten de vier clubs in onderling overleg hun vierkamp te spelen in de hoofdstad van Tirol. “Nu neemt de organisator de verblijfskosten voor z’n rekening. We hebben wel onderzocht om de wedstrijden in Apeldoorn te spelen, maar dan hadden wij voor die andere drie ploegen hotels en het transport ter plaatse moeten bekostigen”, noemt Verbeek de oorzaak waarom Omnisport afviel als speellocatie.

Rijkdom zal een Champions League-avontuur Dynamo niet brengen wanneer het na de vierkamp van komend weekend in november ook de tweede kwalificatieronde mocht overleven. In financieel opzicht kost het meer dan dat het oplevert, becijfert Arie Verbeek. “Wij begroten de Europa Cup apart. Voor een uit- en een thuiswedstrijd ben je al gauw 25.000 euro kwijt. Wanneer we ons plaatsen voor de groepsfase moeten we bovendien eerst 25.000 euro inschrijfgeld aftikken aan de CEV. Er zijn bij wedstrijden wel winstpremies. Drieduizend euro voor een overwinning. Dat staat in geen enkele verhouding tot het voetbal.”

Mislukte generale voor Dynamomannen

Een mislukte generale. Een valse start in het nieuwe eredivisieseizoen. Een week nadat het de Supercup in Apeldoorn moest achterlaten maakte Lycurgus Dynamo zondag de drie punten afhandig.

“Na die eerste set heb ik weinig goeds meer gezien. Ik denk dat niemand bij ons tevreden kan zijn met wat hij vandaag liet zien”, oordeelde Freek de Weijer na de zure 1-3 nederlaag.

Ondanks het verlies reist Dynamo’s aanvoerder vol vertrouwen af naar Innsbruck, waar de landskampioen komend weekend een eerste stap kan zetten naar kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League. “Ik heb zin om een keer te stunten in Europa. Er zijn echt kansen.”

De Stentor maandag 23 oktober 2023 / Foto Wout van Zoeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *