Apeldoornse keeper uitgegroeid tot onbetwiste nummer één van Heracles Almelo; Eredivisieleven begint op z’n dertigste pas echt voor Michael Brouwer

By | 22 oktober 2023

De inmiddels 78-jarige Arend Steunenberg is een levende legende in Almelo en omstreken. Met Michael Brouwer treedt een andere geboren en getogen Apeldoorner nadrukkelijk in de voetsporen van de markante goalie, die tussen 1966 en 1975 in meer dan 250 duels met veel bravoure ballen tegenhield voor Heracles. Op zijn dertigste heeft Brouwer zijn doel bereikt en is hij uitgegroeid tot de onbetwiste nummer één van de Twentse eredivisieclub. Die zwaarbevochten positie onder de lat wenst hij voorlopig ook niet weer af te staan.

Wie er oude competitiespecials van het weekblad Voetbal International op na bladert komt Brouwer al in de editie van 2013-2014 tegen op de teamfoto van de Almelose voetbaltrots. Toenmalig Heracles-trainer Peter Bosz haalde zijn talentvolle plaatsgenoot na het faillissement van de proftak van AGOVV naar Almelo. Nu, meer dan tien jaar later, heeft de vierde doelman van weleer zich opgewerkt tot de onomstreden nummer één van zijn club. De vaststelling dat hij de dertig al gepasseerd is, corrigeert Brouwer gevat. “Ik ben pás dertig”.

“Dit is mijn elfde contractjaar. Ik heb me altijd voorgenomen om net zo lang te blijven totdat ik m’n kans zou krijgen. Het is én geduld hebben en een kwestie van blijven geloven in jezelf. Daarnaast moet je soms ook een beetje geluk hebben. Met Remko Pasveer, Bram Castro en Janis Blaswich had ik altijd goede keepers voor me. Zolang zij fit zijn, heeft een trainer weinig redenen om te gaan schuiven”, noemt de zoon van voormalig AGOVV-doelman Gerard Brouwer zijn verhuurperiode aan FC Emmen van doorslaggevende betekenis voor zijn huidige status.

Aan de Oude Meerdijk gaf trainer Dick Lukkien de Heracles-huurling in het seizoen 2021-2022 de kans een heel jaar lang zijn kunnen onder bewijs te stellen. Brouwer veroverde met club uit Drenthe het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. In plaats van met Emmen de eredivisie in te gaan, moest hij evenwel terug naar zijn eigenlijke werkgever. Na de onverwachte degradatie van Heracles betekende dat voor Brouwer opnieuw een seizoen in de op één na hoogste speelklasse. Met voor de jarenlange reservekeeper nochtans één wezenlijk verschil: hij keerde na zijn succesvolle periode in Emmen wel als eerste doelman terug in Almelo. De nieuwe nummer één werd met Heracles aansluitend zelfs voor de tweede keer op rij KKD kampioen. Een unicum.

In zijn eerste échte seizoen als eredivisiekeeper is de ‘eeuwige reserve’ tot dusverre de eredivisiekeeper die de meeste scoringsmogelijkheden wist te verijdelen, zo berekende Statistiekenbureau Opta. Over van de tribunes af gegooide bekers, om een actueel thema aan te snijden, maakt Brouwer als ervaringsdeskundige niet zo’n ophef. “Ik ben weleens bekogeld. Het hoort natuurlijk niet, maar ik ben daar redelijk stoïcijns in. Ik kan me vrij goed afsluiten voor dat soort dingen. Ik wil ergens heengaan om een wedstrijd te winnen. Dat is in de Arena of de Kuip niet anders dan vorig jaar bij Telstar-uit. Ik vind het prachtig wanneer het bij thuiswedstrijden van ons een heksenketel is. Het is fijn om zo’n twaalfde man achter je te hebben”, kijkt de keeper daarom ook al vol verlangen uit naar zondag, naar de eerste Twentse derby waarin hij als basisspeler aan de aftrap staat.

Brouwer, wiens contract in Almelo doorloopt tot medio 2025, ziet zijn voorgangers bij Heracles als een voorbeeld. Pasveer debuteerde vorig jaar als 38-jarige zowaar nog in Oranje en Blaswich komt dit seizoen met RB Leipzig uit in de Champions League. “Wat zij hebben bereikt, zou ik ook wel willen. Dromen mag altijd. Maar m’n eigen prestaties zijn het enige waar ik zelf invloed op heb. Ik heb zeker ambities. Je wilt altijd het hoogst mogelijke halen. Om dat te doen, moet ik het maximale uit mezelf te halen. Maar je moet in het voetbal nooit heel ver vooruitplannen. Het kan zo voorbij zijn. Ik leef daarom heel erg in het nu. Een geweldig seizoen met Heracles te draaien en ons handhaven in de eredivisie is voor mij al een droom. Ik ben hier heel gelukkig. Heracles is een superwarme club met enorm vriendelijke mensen.”

De Stentor vrijdag 20 oktober 2023 / Foto Erik Pasman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *