Winst Supercup prettig tussendoortje op weg naar kwalificatie-vierkamp Champions League; Dynamo richt het vizier al volledig op Innsbruck

By | 22 oktober 2023

Met het veroveren van de Supercup heeft Dynamo de eerste prijs van het nieuwe volleybaljaar te pakken. De 3-2 zege tegen bekerwinnaar Lycurgus is echter vooral een prettig tussendoortje op weg naar de vierkamp die de Apeldoornse landskampioen over twee weken in Oostenrijk gaat spelen om kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League.

Een Supercup is altijd leuk om te winnen, zo redeneerde coach Redbad Strikwerda in aansluiting op de vijfsetter tegen Lycurgus. Het vizier bij Strikwerda en zijn mannen is momenteel toch in de eerste plaats gericht op Innsbruck, waar ze over twee weken een eerste stap hopen te zetten op weg naar plaatsing voor de meest prestigieuze competitie in het Europese clubvolleybal.  

“Ik beschouw mezelf als kampioen vlaggen verzamelen. Als je dat wilt blijven moeten er steeds weer nieuwe vlaggen bijkomen. Over twee weken willen we écht goed zijn en proberen de kans te pakken om als eerste Nederlandse club sinds heel lange tijd weer die Champions League te halen”, sprak ’s lands meest gerenommeerde nationale titelverzamelaar duidelijke taal. “We hebben een iets ouder team dan vorig jaar. Dat geeft ons meer kans om in Oostenrijk stabieler te spelen.”

Voorafgaand aan de Supercupwedstrijd kreeg Dynamo’s technische staf met het uitvallen van Yannik Bak wel een tegenvaller te verwerken. De passer-loper, in mei één van de uitblinkers in de in de play-off finalereeks om de landstitel tegen Orion, ging vrijdag op de training door zijn linker enkel en was zodoende niet inzetbaar. Niels Lipke, normaliter libero, nam zondag enigszins verrassend Baks positie over.

In de eerste twee sets leek het zevental De Weijer, Van der Schaaf, Tijhuis, Williams, Lipke, Krook en libero Svärd freewheelend op weg naar een 3-0 overwinning. Bij een 2-0 voorsprong in sets gaven de Apeldoorners het heft uit handen. Pas in de noodzakelijk geworden vijfde set stelden ze de zege alsnog veilig.

Pechvogel Bak had zich zeker gedurende de laatste drie sets zitten verbijten op de bank. “Dit zijn juist de leukste wedstrijden om te spelen. Veel publiek op de tribunes. Rechtstreeks op tv. Dan is het balen dat je niet mee kan doen”, verzuchtte de 22-jarige Velsenaar, die wel hoopvol gestemd is in Tirol zijn bijdrage te kunnen leveren bij de jacht op het Champions League-ticket. In al zijn optimisme sluit hij zelfs niet uit dat hij zondag, als Dynamo bij de eredivisiestart opnieuw op Lycurgus stuit, alweer voorzichtig zijn rentree kan maken. “We gaan de komende week kijken hoe het gaat. Ik ga er wel vanuit dat ik er in Innsbruck bij ben, maar ik weet niet of dat reëel is. Ik ga in elk geval niets forceren.”

Voor Ramon Martinez-Gion was het een overwinning op zich dat hij überhaupt zijn opwachting kon maken. Meer dan een half jaar nadat hij als speler van Dynamo in de verloren bekerfinale tégen Lycurgus een achillespees afscheurde, gebeurde dat echter niet in het shirt van de Apeldoorners maar namens de tegenpartij. “Ik mag niet klagen, maar ik ben er nog lang niet”, schat de 33-jarige passer-loper dat hij zit op zeventig procent van het niveau van voor zijn blessure.

Aan zijn vertrek bij Dynamo hield de Amsterdammer dubbele gevoelens over, gaf hij te kennen. Of hij teleurgesteld is in Dynamo? “Eigenlijk wel, ja. Maar ik probeer er professioneel mee om te gaan. Ik ben altijd heel transparant geweest, maar ik voelde weinig vertrouwen. Dat is er bij Lycurgus wel”, stelt Martinez dat zijn tweejarige contract bij de Groningse club (met een optie voor een derde seizoen) hem meer zekerheid geeft.

De Stentor maandag 16 oktober 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *