Nederlands-Turks volleybalfeest in Omnisport kent alleen maar winnaars

By | 17 december 2023

In een bijna tot de laatste stoel gevulde hal verloor Dynamo dinsdagavond de heenwedstrijd in de zestiende finales van de CEV Cup met 3-1 van de Turkse grootmacht Fenerbahçe. Goed beschouwd kende het Nederlands-Turkse volleybalfeest in Omnisport echter alleen maar winnaars.

Feitelijk had de Apeldoornse volleybalclub al een overwinning behaald voordat de eerste bal geslagen was. Voor het eerst sinds lange tijd stroomden de tribunes in de Draisma Dynamo Arena namelijk weer eens afgeladen vol. De inspanningen van ceremoniemeester Arjan de Frens om het publiek naar de hal te lokken, betaalden zich uit.

Dit mede dankzij de steun van bevriende bestuursleden van de lokale voetbalvereniging Turkse Kracht Apeldoorn en zaalvoetbalclub Atik. Zij spoorden de leden van de Turkse gemeenschap aan om massaal naar Omnisport te komen om Fenerbahçe naar de overwinning te schreeuwen.

Die oproepen van Mehmet Tonca en Erçan Bocu bleken niet aan dovemansoren gericht. In groten getale bevolkten de ‘Fener’-sympathisanten de tribunes van de topsporthal. Op de dag waarop de Turkse voetbalbond de competitie in eigen land voor onbepaalde tijd stillegde nadat een clubvoorzitter klappen uitdeelde aan een scheidsrechter, gedroegen de opgetrommelde volleybalfans zich voorbeeldig. De ultras van de Nederlandse Fenerbahçe-fanclub toverden Omnisport om tot een heksenketel. Topsupport. Beleving waaraan Nederlands sportpubliek slechts een puntje kan zuigen.

Zoals misschien wel een klein beetje mocht worden verwacht, was Nederlands sterkste mannenvolleybalploeg van de afgelopen drie seizoenen binnen de lijnen niet opgewassen tegen de koploper van de Efeler Ligi. De Turkse competitie behoort met de Italiaanse Superlega en de Poolse PlusLiga tot de toonaangevende volleybalcompetities van Europa.

De bedragen die in de hoogste Turkse speelklasse omgaan doen de sterkste eredivisieclubs spontaan duizelen. Gevraagd naar het budget van de tegenstander schatte Dynamo-coach Redbad Strikwerda vooraf voorzichtig in dat ‘anderhalve’ Fenerbahçe-speler ongeveer evenveel verdient als zijn complete selectie bij elkaar.

Strikwerda’s pupillen putten in de aanloop naar de ongelijke strijd misschien een klein beetje hoop uit dat Hypo Tirol, van wie de Apeldoorners in september tijdens de kwalificatievierkamp om de Champions League nipt verloren, de Turken drie weken geleden in Innsbruck met 3-2 versloeg. Dynamo slaagde er nochtans niet in dit kunststukje te evenaren. De thuisploeg snoepte de Turkse lijstaanvoerder wel brutaal een set af. De return vindt volgende week woensdag in Istanbul plaats. Om een ronde te verder te komen moet Dynamo met 3-0 of 3-1 winnen alsmede de zogenaamde Golden Set. Een schier onmogelijke opgave, op het eerste gezicht.

Dick Kooy bestempelde het midweekse uitstapje naar Apeldoorn zeker  niet als tussendoortje voor zijn ploeg. “Het was voor ons lekker om een goede pot neer te zetten. We hebben een druk programma. Je ziet dat het moeilijk krijgen als we even geen gas geven”, verklaarde de Nederlander in dienst van Fenerbahçe na afloop .

De Stentor woensdag 13 december 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *