Teleurgestelde Van der Wijk is bankzitten beu en stopt; Hatto-Heim een voorbeeld voor AGOVV hoe het ook kan

By | 17 december 2023

AGOVV komt maar niet weg uit die spreekwoordelijke hoek waar de klappen vallen. Bij Hatto-Heim was het opnieuw raak. In de stromende regen werden de Blauwen met 4-1 afgedroogd. Terwijl de opponent uit Hattem door de tweede zege op rij omhoog mag kijken, bungelt AGOVV troosteloos onderaan de ranglijst.

In Hattem ging het opnieuw mis. AGOVV droop met het schaamrood op de kaken af. Het was enkel te danken aan keeper Patrick Jansen, de enige die zich al het hele seizoen aan de algehele malaise onttrekt, dat Hatto-Heim de score beperkt hield tot 4-1. Met een rode kaart mocht Marlo de Groot zelfs al voortijdig gaan douchen.

Het toch al broze vertrouwen kreeg opnieuw een stevige knauw. De onmacht droop er bij tijd en wijle vanaf. Voor Maikel van der Wijk, die na een mislukt uitstapje naar Nunspeet verwachtingsvol terugkeerde op sportpark Berg en Bos, is de maat inmiddels vol. De 26-jarige spits, is het bankzitten beu en heeft te kennen gegeven dat hij het voor gezien houdt bij de tweedeklasser.

De situatie van Van der Wijk bewijst hoe vergankelijk roem is. Zonder zijn goals had AGOVV niet eens in de tweede klasse gevoetbald. Van der Wijk en Steven van Es scoorden in het promotiejaar 2021 gezamenlijk bijna veertig keer. In het tot dusverre zo teleurstellend verlopen seizoen staat de teller voor AGOVV na tien competitieduels all-in op slechts negen treffers.

Van der Wijk, die pas in de laatste tien minuten bij een onoverbrugbare 3-1 achterstand het veld in mocht, voelt zich een beetje de zondebok. Hij noemt in eerste instantie toegenomen drukte op zijn werk als voornaamste oorzaak voor zijn besluit om na de winterstop niet meer terug te keren bij zijn club. Na enig aandringen geeft hij toe dat de onvrede over zijn reserverol wel degelijk meespeelt.

“We halen geen punten. En dan wordt de spits geslachtofferd. Als er dan een spits voor in de plaats komt die er elke week drie inlegt, kan ik er vrede mee hebben. Maar de resultaten zijn niet beter geworden. We creëren bijna niets. In zo’n geval is het heel lastig om doelpunten te maken. Je kan niet zeggen dat het de schuld is van de aanvallers dat we zo laag staan. Er moeten vaste patronen komen”, countert hij.

Het verwijt dat hij met wat overtollige kilo’s aan het seizoen begon wijst de getergde HR-manager ook van de hand. “In de beker heb ik alles gespeeld. Ik ben gewoon fit.”

Wil AGOVV degradatie vermijden, dan kan het een voorbeeld nemen aan Hatto-Heim. De formatie uit Hattem toonde afgelopen seizoen aan hoe een sterke tweede seizoenshelft vanuit een schier kansloze positie op de ranglijst alsnog tot klassebehoud leiden. Naar hoe de equipe van Jan-Peter Jonkman het kalenderjaar 2023 afsluit kunnen de dragers van de rode lantaarn eveneens slechts met gepaste jaloezie kijken.

Jonkman reageerde vanzelfsprekend verheugd op de tweede zege in successie van zijn ploeg. “Bij die gelijkmaker waren we wat slordig. In de tweede helft hebben we bijna niets weggegeven. We hebben een heel jonge groep. Ik zie iedereen stappen maken. Die 10-2 nederlaag op de eerste speeldag tegen DOS Kampen heeft veel duidelijk gemaakt. Vorig jaar stonden we in februari pas op dertien punten, nu al in december. Maar om veilig te zijn, hebben we zeker 32 punten nodig”, beseft Jonkman dat de eindstreep nog ver weg ligt.

Of hij Hatto-Heim het komend voetbaljaar onder zijn hoede houdt, laat de oefenmeester nog in het midden. “Ik heb nog nooit korter dan drie jaar bij een club gezeten. We zijn bezig. Op de nieuwjaarsreceptie zullen we zeggen wat we gaan doen.”

De Stentor maandag 11 december 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *