Dynamo maakt zich in Istanbul op voor een heet avondje volleybal: ‘Fenerbahçe wil elke cup winnen’

By | 22 december 2023

Dynamo kreeg vorige week een voorproefje van de ‘Turkse toestanden’ die het waarschijnlijk ook bij de return in de achtste finales van de CEV Cup tegen Fenerbahçe mee zal maken. De Apeldoornse volleyballers maken zich in Istanbul op voor een volgend heet avondje.

De ultra’s van Dynamo’s Turkse opponent in het tweede Europacuptoernooi maakten er vorige week een gekkenhuis van in Apeldoorn. Vurig en warmbloedig, temperamentvol en fanatiek. En dan nog in de overtreffende trap. Qua beleving staat er geen maat op Turkse sportfans. Vier sets lang gingen de leden van de Nederlandse Fenerbahçe-fanclub als bezetenen tekeer. En in zo’n geval kan het voorkomen dat er na de wedstrijd wat zittingen van stoeltjes opnieuw moeten worden vastgeschroefd, omdat de ultra’s daar in hun grenzeloze enthousiasme op hebben gedanst…

De ‘generaal’ van de harde kern hield zijn veelal in zwarte T-shirts geklede manschappen keurig in toom. Al was het verzoek na afloop voor een ‘statieportret’ met de spelers voor het tribunedeel met zijn ultra’s feitelijk meer een eis. Op de dreunende klanken van Freed from desire gingen de vrolijk feestende Fenerbahçe-volleyballers zonder klagen on fire met hun vurige aanhangers.

Toen het herinneringsplaatje werd geschoten stond Dick Kooy elders bij te praten met broer Bobby, diens vrouw en zijn nichtje. De Nederlander in dienst van ‘Fener’ vierde in Apeldoorn een kort weerzien met familieleden. De volleybalnomade uit Amsterdam (36), die ook in het bezit is van een Italiaans paspoort, begon na de zomer in Istanbul aan zijn tweede Turkse avontuur, eerder speelde de diagonaal twee jaar bij Halkbank uit de hoofdstad Ankara.

,,Fenerbahçe staat natuurlijk ergens voor. Qua fanatisme gaan ze in Turkije wat verder dan in andere landen. Die gasten zijn echt helemaal gek. Geweldig zoals ze de club steunen. Alle wedstrijden zijn ze er”, zegt Kooy. Vooral tegen de eeuwige rivaal Galatasaray worden nederlagen niet bijzonder geapprecieerd, weet de Fenerbahçe-nieuweling. ‘Fener’ als club van het volk tegen ‘Gala’, de club van de meer welgestelden is naar Nederlandse maatstaven vergelijkbaar met Ajax – Feyenoord. Maar dan in het kwadraat. Op het voetbalveld, maar ook in de sporthal. ,,Gelukkig hebben wij al van Galatasaray gewonnen”, stelt Kooy. Na de 3-2 derbyzege van november hoort hij bij de ongekroonde volleybalkoningen van Istanbul. Althans, tot de eerstvolgende burenruzie.

Kooy, die actief was in alle Europese topcompetities, is in z’n eentje waarschijnlijk goed voor een salaris dat hoger ligt dan het totale budget van de Apeldoornse formatie. Sinds zijn vertrek bij Nesselande, in 2009, bouwde hij in Italië, Polen, Rusland en Turkije een indrukwekkend cv op. Met de enorme prestatiedruk van de Turkse fans en de media kan de routinier daarom wel omgaan. Met minder dan de landstitel neemt hij zelf ook geen genoegen. Na het laatste kampioenschap van 2019 – met Rijssenaar Wouter ter Maat in de gelederen – is het de hoogste tijd.

,,In de Turkse competitie steken twee of drie clubs er bovenuit. Die spelen ook in de Champions League, zoals de club van Nimir Abdel-Aziz. De rest is minder sterk. Wij staan nu bovenaan, kampioen worden is ons doel. Ook in de CEV Cup willen we ver komen. Bij een club als Fenerbahçe wil men elke cup winnen”, weet Kooy. Op presentjes van Turkse makelij hoeft Dynamo woensdag (17.00 uur Nederlandse tijd) in de Burhan Felek Voleybol Salonu dan ook niet te rekenen.

Turkije is het beloofde land voor Nederlandse volleyballers

De waarde van de Turkse lira mag de afgelopen jaren dan aan de nodige schommelingen onderhevig zijn geweest, volleyballers zijn in de Türkiye Efeler Voleybol Ligi verzekerd van een rijkelijk belegde boterham.
Niet voor niets staat Oranjes superster Nimir Abdel-Aziz sinds 2022 bij Halkbank Ankara op de loonlijst. Ziraat Bankasi Ankara, de afgelopen drie jaar landskampioen, heeft met Wouter ter Maat (ex-Fenerbahçe) en Bennie Tuinstra eveneens twee Nederlandse internationals onder contract.

Het Turkse vrouwenvolleybal staat zelfs nóg hoger in koers aangeschreven. De nationale ploeg veroverde eerder dit jaar de Europese titel. Met VakifBank huisvest het land bovendien het meest succesvolle Europese clubteam van de afgelopen jaren. Het Belgische Volleybalmagazine schaalde de Italiaanse vedette Paola Egonu, vorig seizoen actief bij de zesvoudige Champions League-winnaar, bij haar Turkse werkgever in op een jaarsalaris van omgerekend 1,2 miljoen euro.

De Stentor woensdag 20 december 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *