Er valt in Istanbul weinig te blussen voor brandweerman Mike van Cooten

By | 22 december 2023

Zoals wellicht al vooraf moest worden bevreesd zijn de volleyballers van Dynamo er in Turkije niet in geslaagd om hun eigen sprookje van 1001 nacht te schrijven. Door een kansloze 3-0 nederlaag bij een veel te sterk Fenerbahce kwam er woensdag in de Burhan Felek Voleybol Salonu van Istanbul een einde aan het Europacupseizoen van de Apeldoorners.

Eigenlijk was Mike van Cooten na het afgelopen seizoen al gestopt bij het eerste team van Dynamo. Vanwege zijn opleiding tot brandweerman deed de 24-jarige inwoner van Deventer een stapje terug naar het tweede team. Vandaar dat de diagonaal dit seizoen in de Topdivisie zijn wedstrijdjes speelt tegen clubs als Keistad, Madjoe, Olhaco en Pegasus.

Zoals het een bekwaam brandweerman betaamt is Van Cooten altijd paraat wanneer er een beroep op hem gedaan wordt. En aangezien coach Redbad Strikwerda dit seizoen nog weleens wat extra stootkracht kan gebruiken, is het altijd wel handig om de diagonaal van Dynamo 2 achter de hand te hebben om de hoofdmacht uit de brand te helpen. Tegen de geroutineerde Turkse profs viel er woensdag echter weinig te blussen voor de ingevallen Van Cooten.

Aan het einde van de tweede set bracht Strikwerda hem binnen de lijnen. Op dat moment was het al bijna een gelopen koers. Na de zege van acht dagen eerder in een kolkend Omnisport had de Turkse thuisploeg aan het winnen van twee sets voldoende om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de CEV Cup. Dat deed ‘Fener’ ook. De derde set, waarin Dynamo zelfs tot de stand 22-22 mocht hopen op meer, was feitelijk slechts een formaliteit: 25-22.

,,Op het moment dat ik erin kwam, kon ik vrijuit spelen. De andere spelers zeggen altijd dat ik op vakantie ga wanneer ik mee mag naar Europese uitwedstrijden, maar tot op heden leek het niet zoveel op een vakantie. Dat publiek werd toch wel even stil toen ik een ace sloeg. Kijk, Fenerbahce staat ook bovenaan in de Turkse competitie. Tuurlijk hoop je altijd op een goed resultaat, maar je weet dat die jongens beter zijn”, berustte de invaller nadien in de nederlaag en de uitschakeling.

Dat zijn club hem nodig had , streelt Van Cooten. Hij genoot van alle extra uitstapjes over de grens die hij nog mocht maken. ,,Het is fantastisch om dit seizoen nog een paar Europese wedstrijden te hebben gespeeld, aangezien ik eigenlijk de keus had gemaakt om niet meer voor Dynamo 1 spelen. Het is ook mooi dat ik er op m’n werk alle medewerking voor kreeg. Maar ga er maar vanuit dat dit mijn laatste Europacupwedstrijd voor Dynamo is geweest”, verwacht hij dat hij over een jaar enkel nog beroepshalve op afroep beschikbaar zal zijn. Als brandweerman dus.

Wat Van Cooten het hoogtepunt vond van zijn internationale volleyballoopbaan ? ,,Dat was toch wel die thuiswedstrijd tegen Fenerbahce. Ik heb Omnisport nog nooit zoveel gezien als vorige week.”

Veel tijd om te treuren over de uitschakeling in het Europacuptoernooi hebben de Dynamo-spelers overigens niet. Op zaterdagmiddag wacht namelijk in eigen huis alweer de belangrijke bekerwedstrijd tegen Limax. Bij winst stuit Dynamo in de kwartfinale op de winnaar van Sudosa-Desto tegen Peelpush, twee clubs die niet uitkomen op het hoogste niveau, en ligt de weg naar de eindstrijd wagenwijd open voor de mannen van coach Redbad Strikwerda. Aangezien eredivisiekoploper Orion en bekerhouder Lycurgus in de andere kant van het schema zitten, kan de Apeldoornse landskampioen de op papier sterkste opponenten op z’n vroegst treffen in de finale op 1 april (geen grap) in Den Bosch.

De Stentor donderdag 21 december 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *