Jürgen Schefczyk wil voorwaarts met vrouwen FC Utrecht

By | 19 februari 2024

Zijn laatste klus als trainer van een mannenvoetbalteam wil Jürgen Schefczyk koste wat kost tot een goed einde brengen. Wanneer hij zijn missie voltooit en slaagt om Voorwaarts te behouden voor de eerste klasse, wil de 61-jarige oefenmeester als afsluiting van zijn carrière met de vrouwen van FC Utrecht de vaderlandse top bestormen.

De Twellonaren waren er zaterdagavond in de dertiende aanloop dichtbij. Uitgerekend tegen CSV Apeldoorn, de club waarvan Schefczyk in het verleden tot twee keer toe hoofdtrainer was, lag de met zoveel verlangen tegemoetgeziene eerste seizoenszege voor het grijpen. In de blessuretijd ging het toch weer mis. Of de overtreding die voorafging aan de penalty waaruit Kelly João op de valreep gelijkmaakte nou wel of niet binnen de beruchte lijnen plaatsvond, vond Schefczyk naderhand van ondergeschikt belang. Hij kon vrede hebben met een punt tegen de titelkandidaat.


In het vertoonde spel ziet de trainer voldoende aanknopingspunten om Voorwaarts in de resterende elf competitieduels alsnog uit de gevarenzone te loodsen. “Bij een andere club had ik halverwege het seizoen met drie punten waarschijnlijk al op straat gestaan. Bij Voorwaarts zeiden ze dat ik me niet druk moest maken. Omdat we het doen met eigen jeugd, kan dit gebeuren”, waardeert de inwoner van Klarenbeek het vertrouwen dat hij krijgt.

Dat zijn eerste seizoen bij Voorwaarts desondanks meteen zijn laatste wordt, lag eigenlijk niet in Schefczyks planning. De combinatie van het trainerschap van de Twellose eersteklasser met de rol die hij vervult als assistent-trainer van de FC Utrecht-vrouwen dwong hem tot het maken van een keuze. “Ik sta nu soms acht of negen keer in de week op het veld. Dat moet ik op mijn leeftijd niet meer willen. Ik ben nu 61. Dit ga ik netjes afmaken. Zoals ik er nu inzit wordt dit mijn laatste jaar bij de mannen. Het enige dat daar verandering in kan brengen is dat ik mijn zoon nog een keertje ga trainen”, kiest de trainer weloverwogen voor een voorzetting van zijn loopbaan in de Azerion eredivisie.

De rechterhand van hoofdtrainer Linda Helbling wil er een bijdrage aan leveren om met de eredivisionist uit de Domstad naar de nationale top door te stoten. “Ik word echt helemaal blij van het werken in de top van het vrouwenvoetbal. Ik heb voor het eerst het gevoel dat ik in de goede trein zit. Ik kan me volledig bezighouden met het ontwikkelen van het team. De Top-3 is de ambitie. Ze zijn echt niet zomaar weer begonnen.”

Als hoofdtrainer maakte Schefczyk in 2014 het faillissement mee van de vrouwentak van FC Utrecht. Tien jaar later lijken de voortekenen beduidend gunstiger. “Het is niet te vergelijken met mijn eerste periode. Toen zaten de vrouwen in een aparte stichting en die ging over de kop. Nu zijn we echt geïntegreerd. Frans van Seumeren heeft gezegd dat zolang hij bij de club blijft het vrouwenvoetbal nooit meer weggaat. Wij hebben in principe dezelfde faciliteiten die Jong FC Utrecht ook heeft. Bij onze thuiswedstrijden op Zoudenbalch zit zelfs meer publiek dan bij Jong FC Utrecht. Op 10 maart spelen we in de Galgenwaard tegen Ajax. In de eerste twee dagen van de voorverkoop waren er al 3500 kaarten verkocht. Ik denk dat dat wel richting de tienduizend gaat lopen”, stemt de toenemende populariteit van het vrouwenvoetbal Schefczyk enthousiast.

De Stentor dinsdag 5 februari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *