Aan Europacupseizoen 2023 komt een einde in Aziatisch deel van Turkije; Uitverkochte Draisma Dynamo Arena als onvergetelijk sluitstuk

By | 24 maart 2024

Voor de vierde keer in successie overleefde Draisma Dynamo de kwalificatiefase voor de Champions League niet. De thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe in een uitverkochte Draisma Dynamo Arena voorzag het Europacupseizoen van de kampioen van Nederland daarentegen wel van een onvergetelijk staartje.

Om te mogen wedijveren met de absolute Europese volleybaltop in de groepsfase van de Champions League moesten de mannen Draisma Dynamo twee kwalificatierondes met succes doorstaan. Bij de eerste aanloop ging het helaas direct alweer mis. In een vierkamp in het Oostenrijkse Innsbruck konden Redbad Strikwerda’s elitetroepen de hooggespannen verwachtingen niet in klinkende resultaten omzetten tegen het Finse Sastamala, het organiserende Hypo Tirol en SC Prometey Dnipro uit Oekraïne.

“In alle drie de wedstrijden hadden we kansen om te winnen. Als we zo hadden gespeeld als in de Supercup tegen Lycurgus, dan waren we verder gekomen. Daar ben ik van overtuigd. Zo groot waren de verschillen niet. Onze tegenstanders waren efficiënter. Wij misten het vermogen om de wedstrijden te killen”, keek Edvin Svärd naderhand met gemengde gevoelens terug op de drie wedstrijden in Tirol.

Van dat de bijna 900 kilometer lange reis met mini-busjes werd afgelegd, werd Draisma Dynamo’s Zweedse libero niet koud of warm. In zijn eigen land was hij bij verre uitwedstrijden niet anders gewend. “Met Falkenberg zaten we bij onze verste uitwedstrijd 9,5 uur in de bus. Dan moesten we helemaal naar het noorden van het land. En omdat ons bestuur op hotelkosten wilde besparen, gingen we dan na afloop van de wedstrijd meteen weer terug…”

De reis door Europa ging daarna in de zestiende finales van de CEV Cup verder naar Montenegro. De uitwedstrijd tegen Budva ging bijna letterlijk en figuurlijk de mist in. Een aanzienlijke vertraging bij de vlucht vanuit Eindhoven bevorderde een optimale voorbereiding op het duel niet bepaald. Bij de return in Apeldoorn poetste Draisma Dynamo de 3-0 nederlaag van zes dagen eerder alsnog weg. De Golden Set, die de beslissing moest brengen, werd uiteindelijk met pijn en heel veel moeite verzilverd.

“Over die uitwedstrijd in Budva kunnen we wel allerlei smoesjes gaan verzinnen, maar uiteindelijk komt het er op neer dat we daar niet goed genoeg presteerden. In de thuiswedstrijd hebben we laten zien dat we die gasten wél verslaan als we ons niveau halen”, vond passer/loper Cas Abraham dat het verlies in de heenwedstrijd toch vooral te wijten was aan het matige eigen optreden. Aanvoerder Freek de Weijer deelde die mening. “We verloren daar niet van de tegenstander, maar van ons eigen niveau. We maakten het onszelf moeilijk. Als je drie of vier punten voor staat in een set, dan moet je het afmaken.”

Over de thuiswedstrijd tegen het Turkse Fenerbahçe, de tegenstander in de achtste finales, zal iedereen die er live bij was over jaren nog spreken. Voor Arjan de Frens ging een droom in vervulling. Sinds Draisma Dynamo’s bevlogen perschef zich met ziel en zaligheid inzet voor de club heeft hij altijd geroepen dat hij de Draisma Dynamo Arena een keer vol wilde krijgen. Op die gedenkwaardige twaalfde december was het eindelijk zover. Met behulp van bevriende relaties uit de Turkse gemeenschap resulteerden de inspanningen in een afgeladen volle hal.

De ambiance was ernaar. De vocale inbreng van in groten getale aanwezige ‘ultras’ van de Nederlandse Fenerbahçe-fanclub toverde de hal om tot een heuse heksenketel. De jarige Erik van der Schaaf – hij werd 30 – zal op zijn verjaardag niet eerder zo hartstochtelijk zijn toegezongen dan tijdens deze zinderende volleybalavond. Ook Yannick Bak was onder de indruk. “De hele hal was uitverkocht. Het was wel genieten. Al ben je tijdens de wedstrijd meer bezig met de wedstrijd zelf.”

Voor de return keerde Draisma Dynamo terug aan de oevers van de Bosporus, in de stad waar het in 1986 de allereerste Europacupuitwedstrijd uit de clubgeschiedenis afwerkte. Destijds heette de tegenstander Galatasaray, de grote rivaal van ‘Fener’. Coach Redbad Strikwerda (als speler) en verzorger Rob van den Berg waren 37 jaar eerder bij die Europese primeur ook al van de partij. Dat er in het Aziatische deel van Istanbul een einde kwam aan Draisma Dynamo’s actuele Europacupseizoen, kwam niet als een verrassing. Na de 3-1 thuisnederlaag lukte het in de Burhan Felek Voleybol Salonu niet om een eigen sprookje van 1001 nacht te schrijven.

De dubbele confrontatie met de Turkse grootmacht wees Yannick Bak en zijn teamgenoten op hun tekortkomingen. “Er is sprake van kwaliteitsverschil. Bij Fenerbahçe verdient één speler meer dan onze hele selectie bij elkaar. Juist tegen zo’n tegenstander wil je laten zien wat je kan. Dat is hier beter gelukt dan daar. Zelfs op een slechte dag zijn zij goed genoeg om van ons te winnen. We gingen er in Istanbul kansloos af, maar toch leer je er veel van. Ze zijn beter qua hoogte, qua power, qua snelheid, in alles wat een volleyballer sterker maakt. Af en toe is het in zo’n wedstrijd gewoon spieken naar wat zij doen.”

Via Innsbruck en Budva naar Istanbul

Eerste kwalificatieronde Champions League, vierkamp in Innsbruck (Oos)

27 oktober 2023

Draisma Dynamo – Ford Levoranta Sastamala (Fin) 0-3 (19-25, 28-30, 22-25)

28 oktober 2023

Draisma Dynamo – Hypo Tirol (Oos) 1-3 (25-23, 36-38, 23-25, 19-25)

29 oktober 2023

Draisma Dynamo – SC Prometey Dnipro 2-3 (22-25, 25-13, 25-21, 18-25, 11-15)

CEV Cup, 1/16 finales, heenwedstrijd

23 november 2023

Budva (Mon) – Draisma Dynamo 3-0 (25-22, 26-24, 25-21)

CEV Cup, 1/16 finales, return

29 november 2023

Draisma Dynamo – Budva (Mon) 3-0 (25-20, 25-17, 25-18)

Draisma Dynamo plaatst zich na winst in Golden Set (19-17) voor volgende ronde

CEV Cup, 1/8 finales, heenwedstrijd

12 december 2023

Draisma Dynamo – Fenerbahçe (Tur) 1-3 (16-25, 25-23, 19-25, 16-25) 

CEV Cup, 1/8 finales, return

20 december 2023

Fenerbahçe (Tur) – Draisma Dynamo 3-0 (25-13, 25-17, 25-22)

Magazine Businessclub Dynamo voorjaar 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *