Dynamo toont ook veerkracht in finale van play-off tegen Orion: ‘Gaan niet ten onder zonder strijd’

By | 30 april 2024

De volleyballers van Dynamo blijven in de race voor titelprolongatie. Terwijl in Doetinchem woensdagavond al alles in gereedheid was gebracht voor een spetterend kampioensfeest, haalde een wilskrachtige titelhouder daar na een onvervalste remontada met een 3-2 zege een streep door.

De vraag voorafgaand aan de wedstrijd luidde of Dynamo in staat zou zijn de houdiniact te herhalen die het opvoerde in de halve finale tegen Lycurgus. In die best-of-five serie verloor de regerend landskampioen uit Apeldoorn de eerste twee wedstrijden en hing plaatsing voor een vierde eindstrijd in successie aan een zijden draadje. Maar Dynamo bewees toen dat het met de mentale weerbaarheid wel goed zit en bewerkstelligde in extremis alsnog de ommekeer.

Na de eerste twee finaleduels tegen Orion was de situatie identiek. Twee verloren vijfsetters brachten de elitetroepen van Redbad Strikwerda op een 2-0 achterstand. Om hoop te houden op titelprolongatie moesten ze daartoe woensdagavond in het hol van de leeuw de eerste stap zetten. In die opzet slaagden de Apeldoorners wonderwel. Na een 2-0 achterstand in sets sleepten de veerkrachtige bezoekers in een zinderend gevecht de zege uit het vuur.

Slopen

Dit betekent dat Dynamo vrijdagavond in eigen huis de kans krijgt om de score in de finalereeks op gelijke hoogte te brengen. Wanneer dat lukt, volgt zondag in Doetinchem de allesbeslissende kampioenswedstrijd. Zo niet, dat gaat de landstitel naar de Achterhoek. Succes van de missie zal er in grote mate van afhangen of Dynamo er in slaagt Samuli Kaislasalo af te stoppen.

Alle scores en statistieken van zeven maanden eredivisievolleybal op een rijtje gezet, steekt het Finse kanon er als meest trefzekere factor bovenuit. In de 31 wedstrijden die de Achterhoekers tot aan het derde finaleduel afwerkten, scoorde de topscorer van ’s lands hoogste volleybalklasse liefst 501 punten. Dat is 61 punten meer dan de nummer 2 in de top-10, Leon Meier van Limax (440) en 109 dan nummer 3 Sliedrechter Marius den Hertog (392).

In de eerste beide finaleduels was de Fin met respectievelijk 25 en 23 punten ook al met afstand de meest scorende speler. Kaislasalo’s 25 scorerpoints van woensdag volstonden echter niet voor een derde Doetinchemse zege.

Knock-out

Hoe Dynamo woensdag vanuit geslagen positie terug knokte, wekte bewondering. Een hoofdrol was weggelegd voor Cas Abraham. Letterlijk en figuurlijk. In de derde set ging de passer/loper zelfs knock-out toen hij de bal na een service van ploeggenoot Jack Williams keihard in zijn nek kreeg. Na afloop voelde Abraham zich nog misselijk en duizelig. Dat Dynamo in een zinderend slot de wedstrijd deed kantelen, drong wel tot hem door. ,,En nu nog twee wedstrijden’’, klonk het strijdlustig.

Dat de scheidsrechter zich de woede van het thuispubliek op de nek haalde, daarover haalde hij de schouders op. Bij het laatste punt van de door Orion gewonnen eerste set gaf dezelfde arbiter een door een speler van de tegenpartij getoucheerde bal uit een aanval van Abraham uit.

,,Het is spannend. Zulke dingen gebeuren. Wij zijn boos. Zij zijn boos. Nadat we die eerste twee sets hadden verloren, zei Freek de Weijer dat we moesten gaan spelen en dat we niet ten onder zouden gaan zonder strijd. Dat hebben we gedaan’’, kijkt de inwoner van Lunteren al vol vertrouwen uit naar de vierde en mogelijk vijfde finalepartij.

Destentor.nl woensdag 24 april 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *