Oranje mannen walsen met 4-0 over Finland heen

By | 12 mei 2018

De eerste interland van 2018 heeft het Nederlands mannenvolleybalteam een eenvoudige overwinning opgeleverd. In het uitverkochte Sportcentrum Arcus in Wijchen kreeg het enthousiaste publiek waar voor z’n geld. Het zag de equipe van bondscoach Gido Vermeulen eenvoudig afrekenen met Finland. Een vierde set kregen de toeschouwers er als toetje bij. Setstanden: 25-19, 25-15, 25-17, 25-16.

Het duel tegen de Finnen was de eerste van drie oefeninterlands in de aanloop naar de Golden European League. Over acht dagen wacht in Doetinchem Slovenië als eerste opponent in de nieuwe Europese landencompetitie.

De Finnen, tiende op de Europese CEV Ranking, achttiende op de FIVB World Ranking van 2017, kwamen met een groot aantal debutanten naar Nederland. Volgens traditie werden de nieuwelingen in de selectie van bondscoach Tuomas Sammelvuo kaal geschoren. Het Nederlands team haalde daar de spreekwoordelijke tondeuse nog eens overheen.

Nadat de Lange Mannen vrijdagmiddag op Papendal de Finnen al in een trainingspartij over zes sets weinig kans hadden gelaten, kregen de ‘Kale Mannen’ uit het land van de duizend meren in Wijchen een extra scheerbeurt. De Scandinaviërs hadden weinig in te brengen tegen het aanvals- en serveergeweld van de Oranje-volleyballers.

Gido Vermeulen startte zaterdagmiddag met spelverdeler Daan van Haarlem, Thijs ter Horst, captain Jasper Diefenbach, Wouter ter Maat, Michael Parkinson, Robbert Andringa en libero Dirk Sparidans. Vanaf de derde set liet de bondscoach een compleet nieuw team opdraven. Wessel Keemink zette de lijnen uit, Gijs Jorna, Nimir Abdelaziz, Maarten van Garderen, Fabian Plak, de debuterende Tim Smit en libero Just Dronkers maakten het af. Met name Abdelaziz mocht zich lekker uitleven. Tot groot genoegen van het Wijchense publiek, dat spontaan de wave inzette.

Aan het einde van de vierde set kwamen ook Ewoud Gommans en Sjoerd Hoogendoorn nog even binnen de lijnen. Voor Gommans, die het afgelopen half jaar bij Draisma Dynamo revalideerde van een schouderoperatie, betekende het zijn rentree in het Nederlands team.

Al met al waren het twee nuttige – de zes sets van een dag eerder op Papendal meegerekend, meetmomenten geweest op weg naar de Golden European League, constateerde Gido Vermeulen achteraf. “Het is in elk geval een goed begin. Zo’n wedstrijd als deze bewijst dat ik een mooie groep heb. Er staan veertien spelers die goed met elkaar kunnen spelen. Op 16 april zijn de eersten al begonnen. Met de volledige groep zijn we vanaf 30 april bezig. De laatsten kwamen er pas een paar dagen geleden bij. Dan is het toch altijd even afwachten hoe iemand binnenkomt.”

Eind volgende week brengt Vermeulen zijn selectie terug van zestien tot veertien spelers. Vanaf 20 mei bij de première tegen de Slovenen moet de ploeg er klaar voor zijn. “We hebben genoeg oefenwedstrijden. We moeten spelend in vorm komen. Slovenië is een goed team. Turkije is ook een sterke tegenstander. Dat worden serieuze wedstrijden tegen gelijkwaardige tegenstanders. Ons doel is te proberen die Final Four te halen.”

Voor Jasper Diefenbach was het even omschakelen geweest. Zes dagen na het behalen van de Franse landstitel met zijn club Tour Volley-Ball stond de aanvoerder echter alweer nadrukkelijk zijn mannetje in dienst van Oranje. “Vooral voor de club was het kampioenschap heel belangrijk. Ik heb drie dagen vrij gehad. Dan kom je ineens weer in een nieuwe omgeving. Maar ik moet zeggen dat het al meteen weer heel vertrouwd voelde. We hebben een mooie groep en we hebben heel veel lol met elkaar. Deze tests gingen goed. Zowel gisteren achter gesloten deuren als vandaag. En dan komende week nog twee keer tegen Japan. Altijd een leuke tegenstander om tegen te spelen.”

Diefenbach heeft alle vertrouwen dat Oranje een goed figuur zal slaan in de Golden European League-duels die op stapel staan. “We zitten in een zware poule. Het wordt heel zwaar. We zullen iedereen hard nodig hebben, maar we hebben zeker kansen.”

Nederland – Finland 3-0 (25-19, 25-15, 25-17) Bonusset: 25-16

www.volleybal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *