Vandaag 33 jaar geleden

By | 15 januari 2016

Tot aan de bouw van Gelredome behoort Monnikenhuize door de jaren heen vrij regelmatig tot mijn zondagse bestemmingen. Met de bus van Apeldoorn naar Arnhem. Lijn 8. Uitstappen bij Moscowa, de begraafplaats. Te voet vanaf de bushalte langs de Saksen Weimar-kazerne en niet te vergeten snackbar De Saks. Dan afdalen door de Monnikensteeg richting Rosendaalseweg. Klein kwartiertje doorstappen. Onder een dak van bladeren door richting stadion.
De idyllische bosrijke omgeving spreekt in die jaren feitelijk meer tot de verbeelding dan het voetbal dat Vitesse dan speelt. Dubieuze Russische miljonairs hebben Arnhem destijds nog niet ontdekt. Qua ligging kan Monnikenhuize dan misschien wel bekoren, sfeervol is het er zelden. Publiek komt er nauwelijks. De teller stokt die middag bij slechts 2500, zo leert een blik in een VI uit januari 1983.
Tegenstander FC Den Haag kent 33 jaar geleden evenmin de meest florissante fase uit z’n bestaan. Het voorgaande seizoen degradeerde het uit de Eredivisie. Enkel de Haagse hooligans behoren tot de vaderlandse top. Slechts Feyenoord, Ajax en FC Utrecht bieden tegenweer van formaat. Het zijn de hoogtijdagen van het voetbalvandalisme in Nederland. Wat zich in die roerige beginjaren ‘80 allemaal in en rond Nederlandse voetbalstadions afspeelt, daar kan de hedendaagse voetbalvandaal slechts van dromen. De lieverdjes uit de Schilderswijk en het Laakkwartier trekken wekelijks een geelgroen spoor van vernieling door het land. In Leeuwarden richten dolgedraaide Haagse horden eerder dat seizoen voor meer dan honderdduizend gulden schade aan. Het station van een Grouw krijgt een complete make-over. Een week voor het eerstedivisietreffen in Arnhem bloedt bij een bekerwedstrijd in de Amsterdamse Meer een Ajax-supporter bijna dood als een Hagenaar een fragmentatiebom in een aangrenzend stadionvak gooit.
Opgroeiende tieners doen in die periode nuttige levenslessen op in Nederlandse voetbalstadions. Een bezoek van de Hagenezen aan Arnhem sla je als dan bijna 17-jarig ventje uiteraard niet over. Wie is op zo’n leeftijd nou niet vies van een beetje sensatie op z’n tijd? De politie heeft echter alles controle. Een slag om Arnhem blijft uit. Buiten het veld blijft het rustig.
Op het veld blijft Vitesse de bezoekers met 2-1 de baas. Eén van de uitblinkers: het jeugdige talent Peter Bosz. Door de aanwezige correspondent van VI beloond met een 8 voor zijn optreden!

16 januari 1983 Vitesse – FC Den Haag

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *