Tussen Berg en Bos: Blauwe bril

By | 25 februari 2016

Een van de sterverslaggevers van het regionale dagblad voor Harderwijk en Ermelo verweet mij eens dat er een blauwe bril op mijn gezicht getatoeëerd staat. Voor alle duidelijkheid: dit was niét bedoeld als compliment. Ik zal ‘m desondanks niet tegenspreken. Ik ben wat AGOVV aangaat inderdaad niet helemaal onbevooroordeeld. Wanneer je meer dan twintig jaar bij een club hebt gevoetbald, dan schept dat wel een bepaalde band. Voor iemand met weinig affiniteit met sport valt zoiets misschien moeilijk te begrijpen. Voor andere Apeldoornse clubs of sporters heb ik eveneens een zwak. Als Apeldoorner hoop ik altijd stiekem dat clubs uit míjn dorp winnen. Mag dat misschien? Met een beetje chauvinisme is toch niks mis?

Dat objectiviteit niet bestaat, daar heeft de azijnplasser in kwestie groot gelijk in. Hij en zijn eigen krant zijn misschien zelf wel de meest sprekende voorbeelden. Ze bewijzen het dag in dag uit. Lees maar eens terug hoe ze ‘mijn cluppie’ in de periode vanaf 2010 tot nu hebben gefileerd. Smalend dansten ze op de smeulende puinhopen rond die na het faillissement van AGOVV’s betaalde tak in het Fly Brazil stadion achterbleven. De berichtgeving was wel héél érg gekleurd. Blauw met gitzwarte randen eromheen. Overal achteraan hobbelen, maar wél bewust natrappen. Met serieuze journalistiek heeft zo’n benadering weinig van doen.

Al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw worstelt Apeldoorns meest succesvolle, meest aansprekende, meest spraakmakende en tegelijkertijd meest verguisde voetbalclub met een serieus imagoprobleem. Een select gezelschap aan AGOVV-bestuurders heeft dit zélf over de club afgeroepen. Nou is het opbouwen van een slechte naam of een bedenkelijke reputatie niet zo moeilijk. Probeer er maar weer eens vanaf te komen! Zoiets is verre van eenvoudig. Valt het in een klein dorp al niet mee om tot in den treure vooroordelen te moeten ontkrachten, in een groot dorp is het misschien nog wel moeilijker. Zeker wanneer een vooraanstaand lokaal medium geen mogelijkheid onbenut laat om de bestaande beeldvorming in stand te houden.

Wie een beetje in de smiezen krijgt hoe een balletje precies rolt, verbaast het al niet eens meer waarom de altijd klagende wijkraadbestuurders uit Apeldoorn-West zo vaak een podium krijgen om hun krankzinnige gedragingen te rechtvaardigen. Het is altijd wel handig wanneer er een verslaggever van de krant om de hoek woont, niet dan? AGOVV heeft nota bene al sinds 1921 haar domicilie in de wijk Berg en Bos. Al bijna 95 jaar lang. Toch weerhoudt dit een handjevol VUT’ers met té veel vrije tijd er niet van om hun al jaren durende privéoorlogje tegen de voetbalclub verder te intensiveren. Tribunes staan in de weg. Lampen branden té fel. De geluidsinstallatie produceert té veel decibellen. Ongetwijfeld voldoet zelfs de lengte van het kunstgras niet aan de norm van de deskundigen in de wijkraad. Tsja, wat deugt er eigenlijk wel? Waar hebben deze patjepeeërs géén last van? Het liefst breken ze álles af. Niet omdat ook maar iemand daar belang bij heeft, maar enkel omdat zíj dat willen! Hún wil is wet en daar moet alles maar voor wijken.

Voordat ik verder ga, benadruk ik graag nogmaals dat ik niet geheel onpartijdig ben. Van die tatoeage van die blauwe bril raak ik nooit meer verlost. Mijn vooringenomenheid in deze kwestie verandert helaas niets aan de simpele constatering dat de leden van dat clubje muggenzifters echt compleet van de pot gerukt zijn. Deze irritante kwakers hebben een plaat voor hun opgezwollen hoofden van de J.C. Wilslaan tot Aleppo. Geloof het of niet, er zijn zelfs al sloopbedrijven naar het sportcomplex gedirigeerd. En nee, vanzelfsprekend heeft niemand daar iets over gelezen in die krant die het nieuws uit jouw wereld verzamelt. De oprotpremie die wethouder Cziesso de clubleiding van AGOVV in het vooruitzicht stelde om het territorium van de wijkvereniging definitief de rug toe te keren, bleef eveneens onvermeld. In zulke bizarre situaties zwijgt de ‘p.r.-man’ van de wijkraden in alle talen. Het lezersvolk in Putten moet natuurlijk niet te veel worden lastigvallen met de laatste dorpsroddels uit een Apeldoornse villawijk.

Het zal je zelf maar gebeuren, zeg. Een wildvreemde van tien straten verderop die plotseling voor de deur staat met het bevel dat jij je schuur moet afbreken. Of dat jouw carport hem niet aanstaat. Zelfs van de schemerlamp in de woonkamer ondervindt hij op drie kilometer afstand hinder. Die geeft zóveel licht dat het hem nóg kortzichtiger maakt dan hij toch al is. Iedereen zou vreemd opkijken wanneer zo’n zwakzinnige plotseling aanbelt. Ieder weldenkend mens schopt zo’n hooghartige hufter ongetwijfeld meteen van de stoep af. Niemand die het je kwalijk neemt. Er krijgen mensen voor mínder een lintje in Nederland. Waar bemoeit zo iemand zich mee? Waar halen mensen de ongehoorde arrogantie en brutaliteit vandaan om de baas te spelen over andermans eigendommen?

De bestuurders van AGOVV zijn nota bene al jaren achtereen slachtoffer van dit soort aanhoudende ‘terreur’. Ik geef het je te doen. Het maakt mijn bewondering voor de puinruimers op sportpark Berg en Bos nóg groter dan ze toch al is. Vergeet niet dat het hier goedwillende mensen betreft die zich op vrijwillige basis inspannen voor hun club. Wie keer op keer allerlei onverhoedse aanvallen van met bestemmingsplannen zwaaiende beroepsklagers te verduren krijgt, moet wel heel sterk in de schoenen staan om niet z’n beheersing te verliezen. Knap hoor.

Zelfs het ledental van de voetbalvereniging vormt een punt van ophef. Óók dat volstaat niet. Het zijn er té weinig naar de onbescheiden mening van de zich met alles en iedereen bemoeiende wijkraadbestuurders. Een wel erg boude bewering, lijkt me. Zeker voor lieden die zelf met té weinig mensen véél te grote huizen bewonen.

Stel je eens voor – puur hypothetisch gesproken – dat het gemeentebestuur van Apeldoorn die patsers zou verplichten tot het inkwartieren van vluchtelingen in hun oversized eengezinswoningen. Bij gewone aardse stervelingen zijn dan de rapen gaar. Bij speciale gevallen, waartoe ik de zich boven alles en iedereen verheven wijkraadbestuurders reken, spelen de hete aardappels op. Het schraapt de kelen tot buitengewoon gevaarlijke proporties. Het laat de temperatuur van alle kouwe kak stijgen tot ver boven het kookpunt. Joh, dan hoeven we niet eens meer te wachten tot Donald Trump wordt gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten, dan begint de Derde Wereldoorlog in Berg en Bos! Reken maar dat de elite uit de wijk zo’n ontoelaatbare inmenging in de persoonlijke levenssfeer niet over z’n kant laat gaan. Dan zullen alle bevriende relaties in de Raad van State en Raden van Elf worden gemobiliseerd. Dán wel ja…

Het is maar goed dat die leden van de plaatselijke geheelonthouders zangvereniging De Korenbloem, die vandaag precies 103 jaar geleden de Apeldoornsche Geheelonthouders Voetbalvereeniging ‘Steeds Voorwaarts’ oprichtten, niet vooraf wisten in wat voor mijnenvelden hun geesteskind terecht zou komen. Anders hadden ze zich hoogst waarschijnlijk wel bedacht…

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *