Tussen Berg en Bos: Oost-Indisch doof

By | 8 maart 2016

Groot gelijk heeft hij, Pernelly Bya. Iemand hoeft natuurlijk niet alles te pikken. Wat er afgelopen weekend gebeurde in Harkema is natuurlijk te gek om los te lopen. Dat de Apeldoornse aanvaller van VVOG aangifte doet wegens racisme, valt goed te begrijpen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die onzin. Zoals de voetballer gisteravond zelf bij RTL Late Night al aangaf: dit is diep triest.

Dat Bya van alle kanten bijval krijgt, is niet meer dan logisch. Alleen van al dat hypocriete geleuter achteraf , word ik na dit zoveelste incident zwaar onpasselijk. Dat in Nederland de mentaliteit niet deugt, ziet zelfs een blinde. We merken elke dag hoezeer onze alom gekoesterde tolerantie veel te ver naar de verkeerde kant doorschiet. Onder het schrikbewind van Mark Rutte gaat het van kwaad naar erger. Toch krijg ik vaak de indruk dat alle slachtoffers van zinloos geweld enkel en alleen op een voetbalveld te betreuren vallen. Wie zoiets beweert, schiet toch wel zijn doel voorbij.

Wanneer een opsporingsprogramma op tv melding maakt van een brute overval op een bejaard echtpaar, dan is dat ook uitermate triest. Als dan naderhand blijkt dat de slachtoffers van Joodse afkomst waren en er mogelijk een antisemitisch motief aan de laffe daad ten grondslag lag, dan wordt de afkomst van de daders botweg verzwegen. Uit oogpunt van privacy, dat soort bullshit. Nee hoor, vooral niet te veel olie op het vuur te gooien. Die knaapjes zijn al zo licht ontvlambaar. Juist zó’n houding bewijst hoezeer we in Nederland op een hellend vlak aanbeland zijn. Een uitermate gevaarlijke ontwikkeling. Diep triest, ja.

Onze grote leider, die constant schittert door afwezigheid wanneer zijn volk hem nodig heeft, is de afgelopen dagen druk aan het onderhandelen geweest met afgezanten van een dictator. Nota bene om de import van nóg meer onverdraagzaamheid te stoppen! Gelukkig krijgt hij steun en bijval van Frau Merkel. Samen schaffen sie das. Over die Europese eendracht bestaat toch zeker geen enkele twijfel. Of wel? Ach, en dat de burgers vervolgens de zoveelste gepeperde rekening betalen voor alle toezeggingen die onze Mark en Angela zich laten ontlokken, behoort ongetwijfeld tot de opofferingen die we ons allemaal moeten getroosten voor een betere samenleving. Democratie kost wat, maar we krijgen er ook heel veel voor terug. Vooral heel veel ellende.

Nou sta ik zo af en toe in de weekenden zelf wel eens ergens langs de lijn bij wedstrijden in het amateurvoetbal. Wat daar allemaal geroepen wordt, daar gaan me vaak de oren van klapperen. Zulke uitlatingen kan ik de verste verte geen verrijking van de Nederlandse taal noemen. Of een voetballer nou zwart, wit, dik of scheel is, de kans is groot dat hij (of zij) het vanaf de zijlijn of vanuit het veld op niet mis te verstane wijze ingepeperd krijgt. Je zult maar toevallig rood haar hebben, nou, dan ben je nog niet jarig… Tsja, vrijheid van meningsuiting is een prachtig goed. Helaas neemt menigeen in Nederland die vrijheid iets te letterlijk en overschrijdt daarmee grenzen van het toelaatbare.

Wie weleens op sportpark De Strokel in Harderwijk geweest is, kan het beamen. Wat al die godvruchtige burgers van Harderwijk uitkramen, die zich bij elke thuiswedstrijd van VVOG met de nodige alcoholische versnaperingen binnen handbereik voor de kantine verzamelen, kan behoorlijk intimiderend overkomen. Wat achteloze tegenstanders in Harderwijk vanaf de zijlijn allemaal naar het hoofd geslingerd krijgen. Pfoeh, daar is geen woord Fries bij. Laat ik het er maar op houden dat ze geen bijbelteksten citeren… Het zou zo’n voorzitter sieren wanneer hij bij een volgende gelegenheid zijn eigen achterban ook eens vermanend toespreekt. Er bestaat geloof ik een woord voor. Als ik het goed heb begint het met ‘schijn’ en eindigt het met ‘heilig’.

Ik ben meermaals getuige geweest van racistisch ‘geweld’ op het veld. Opmerkelijk is dan hoezeer de reacties van betrokkenen op dit soort betreurenswaardige incidenten verschillen. Bij een wedstrijd in Enschede (24 april 2005) liet een getinte aanvaller van een Apeldoornse club de beledigingen van een tegenstander niet over zijn kant gaan. Na wat onvriendelijkheden over en weer riep de donkere Apeldoorner dat de blanke Tukker vuurwerk in diens achterwerk moest steken. Pijnlijk hoor, zo’n opmerking. Zeker in Enschede. Alhoewel, verklaarbaar was de ‘ontploffing’ van de Apeldoorner zeker wel. Maar praat het zo’n reactie daarom ook goed?

Bij een wedstrijd in Wezep (19 november 2011) maakten jeugdleden van de thuisclub op de tribune luidkeels hatelijke opmerkingen over de huidskleur van één van de spelers van de Apeldoornse tegenstander van hun club. Nee, niet twee minuutjes, het ging bijna de gehele tweede helft door. Van de bestuursleden en sponsors van de gasten, die er slechts luttele meters van vandaan zaten, voelde evenwel niemand zich geroepen de ettertjes aan te spreken op wat zij riepen. Nee, de dames en heren hielden zich stuk voor stuk voor Oost-Indisch doof. Slechts een meisje, behorend tot de vriendenkring van de voetballer in kwestie, wond zich erover op. Zij moet zich die middag hebben gevoeld als een roepende in de woestijn.

Het beste is die vermaledijde voetbalsport maar helemaal af te schaffen. Dan verplaatst het kwaad zich gewoon naar elders. Dan concentreert het zich in uitgaanscentra, of zo. Het zou het voor de politie in elk geval een stuk overzichtelijker maken om op te treden. Voor Umberto Tan of De Stentor maakt het weinig verschil. Zij kunnen hun aandacht probleemloos verplaatsen naar het toenemende aantal slachtoffers van antisemitisme, vrouwonvriendelijkheid of homohaat. Prachtige televisie, wanneer zo’n kindbruidje uit Irak of Afghanistan bij Umberto in de uitzending haar verhaal mag doen. Misschien krijgt de redactie van de talkshow de wettige echtgenoot ook wel voor de camera’s. Nou, ben ik slecht in namen, maar hoe noemen we zo iemand ook al weer als het een Nederlander betreft?

Gelukkig is het weer bijna mei. Op 4 en 5 mei belooft iedereen plechtig met een gladgestreken smoelwerk: Dít nooit meer! En op zaterdag 7 mei staat de biertap in elke voetbalkantine opnieuw wagenwijd open en schreeuwt iedereen vrolijk verder.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *