Jan Hartgers speelt Sinterklaas in Sunderland

By | 19 maart 2016

Vandaag 11 jaar geleden

Een gedenkwaardige trip. Een weekend naar Engeland met Willy Dietrich en vader en zoon Hartgers. Elf jaar later praten de bewoners van Sunderland volgens mij nog altijd over de gulheid waarmee Jan op straat marsen en nutsen uitdeelde aan de plaatselijke jeugd. Sinterklaas was er niks bij… Alleen al hoe Jan op Schiphol door de veiligheidscontroles is gekomen met een tas gevuld met tientallen stukken chocolade, blijft voor eeuwig en altijd een raadsel.
Na aankomst op het vliegveld van Newcastle-upon-Tyne reizen we per trein verder naar Sunderland. Van de Tyne naar de Wear. De gelijknamige derby houdt de gemoederen in de bewuste regio in Noordoost-Engeland al sinds mensenheugenis bezig. Newcastle United versus Sunderland. Zwartwit tegen roodwit.
Over hoe heftig de rivaliteit tussen de Geordies en de Mackems kan zijn, krijgen we gedurende onze treinreis het nodige te horen. We raken aan de praat met een Sunderland-supporter uit de buurt van London. Veelvuldig reist hij vanuit de hoofdstad naar huis om zijn favoriete club live te aanschouwen, een reisje van al gauw zo’n 350 kilometer. Om op het treinstation in ‘vijandelijk gebied’ openlijk zijn roodwitte clubkleuren te showen, is vragen om moeilijkheden. Het is hem op station Newcastle al eens op een pak slag komen te staan, vertelt hij.
Hoe diep zijn liefde voor de Black Cats zit, toont hij na aankomst in Sunderland. Midden op straat gaan jas, trui en T-shirt uit en op zijn ontblote rug wordt het logo van Sunderland AFC zichtbaar. De hele achterkant van zijn bovenlichaam is ermee versierd. Dát zijn de echte supporters.
De wedstrijd Sunderland tegen Coventry City bevalt Jan maar matig. Niet zozeer het voetballen op zich, maar meer wat hij in het Stadium of Light moet aanhoren. De Sunderland-supporter achter hem praat niet alleen met consumptie, hij vloekt er bovendien vrolijk op los. In de ogen van Jan kan dat niet door de beugel. Hoewel een dag later ook Middlesbrough tegen Southampton op ons reisprogramma staat, weet Jan me na al dat gesputter en getier al te melden dat hij nooit meer naar Engeland gaat om voetballen te kijken.

19 maart 2005 Sunderland – Coventry City

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *