Alpenetappe naar Afrikaans WK-kwalificatieduel

By | 15 april 2016

Vandaag 23 jaar geleden

In mijn roemruchte ‘loopbaan’ ben ik live getuige geweest van talrijke maffe en bizarre voetbalvoetbalwedstrijden. De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Egypte en Zimbabwe in het Franse Lyon krijgt wel een plekje in mijn persoonlijke top-vijf. Legendarisch!

Het betreft een duel uit de Afrikaanse kwalificatiereeks voor het WK voetbal in 1994 in de Verenigde Staten. Nadat het in Egypte enigszins uit de klauwen is gegierd, volgt een replay in Frankrijk. De Zimbabwanen van keeper Bruce Grobbelaar hebben aan een gelijkspel voldoende om de volgende ronde te bereiken. Egypte moet winnen om verder te gaan.

Ik verblijf toevallig een paar daagjes in Zwitserland. In het mondaine Montreux om precies te zijn. Voor de BCV Volley Cup. Met de Cubaanse volleybalsters. Het valt zodoende te combineren. Montreux – Lyon is te doen. Een afstand van om en nabij de 250 kilometer. Een Alpenetappe. Met de auto over joekels van bergen heen. Spannend dus. Tot mijn grote opluchting functioneren de remmen van mijn Ford Escort uitstekend. Ik slaag er in om alle ravijnen onderweg niet van op de bodem te hoeven bekijken.

In het lang niet uitverkochte Stade Gerland zitten die donderdagmiddag vrijwel alleen maar Egyptenaren.  Nederlanders kom ik niet tegen in Lyon. Grobbelaar en zijn ploegmakkers houden stand. Door de 0-0 uitslag houdt Zimbabwe Egypte in de poule achter zich.

De 250 kilometer terug naar Montreux doorsta ik eveneens zonder ongelukken.

15 april 1993 Egypte – Zimbabwe

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *