Apeldoorns meest legendarische kaartenhandelaar

By | 19 april 2016

Vandaag 29 jaar geleden

Eerste paasdag is typisch zo’n dag waarop de een eieren gaat zoeken met de hele familie en ik graag van de gelegenheid gebruik maak ergens voetballend spektakel te vinden. Zo ook in 1987.

Tegenwoordig ga ik afgezien van wedstrijden van Go Ahead Eagles slechts zelden naar profduels in Nederland. Negentwintig jaar geleden lag dat anders. Toen was ik nog jong en onbedorven en wel te porren voor een uitstapje naar Limburg. Bovendien kon dat toen nog zonder allerlei lachwekkende restricties. Met de trein van Apeldoorn naar Sittard. Eerst naar Utrecht CS. Daar overstappen op de intercity met als eindbestemming Maastricht. Een lange zit. Ruim drie uur heen. Ruim drie uur terug. Houd me mooi een dagje van straat.

En dan zit je bijna 200 kilometer van huis en is het wel komisch om bij aankomst bij de Baandert te worden begroet met de woorden: “hé, Kruitje!”. De indrukwekkende gestalte van Henk Kraaijenhof valt moeilijk over het hoofd te zien. Oud-bestuurslid van DDH. Apeldoorns meest legendarische handelaar in voetbalkaartjes. Waar Ajax speelt in die dagen, is de kans reëel aanwezig het oermens uit de Rietzangerweg uit Apeldoorn-Zuid tegen het lijf te lopen. Niemand kan om hem heen.

Stadionbezoekers kunnen destijds nog gewoon een kaartje aan de kassa kopen. Henkie, behulpzaam als hij is, wil kaartverkopers altijd graag wat wachttijd bij de loketten besparen. Uiteraard voor een paar guldens extra. Gouden gozer. Gouden handel drijft hij. Waar hij die de kaartjes altijd vandaan haalt, blijft me tot aan de dag van vandaag een raadsel. Voor wat voor wedstrijd iemand kaarten wil hebben, Henkie heeft ze voorradig. Meestal tickets voor de interessantste plaatsen, hè. Hoe beter de plek in een stadion, des te hoger Henkie’s toeslagen…

Kleurrijke types van het kaliber Kraaijenhof kom je tegenwoordig nauwelijks nog tegen. Het maakt het er niet leuker op.

19 april 1987 Fortuna Sittard – Ajax

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *