Dierbare herinneringen aan het oude Parkstadion

By | 21 april 2016

Vandaag 20 jaar geleden

Behalve veel mooie herinneringen is er niet zo veel meer over van het oude Parkstadion in Gelsenkirchen. Op de plek waar ooit legendarische voetbalgevechten werden uitgevochten bevindt zich tegenwoordig een medisch centrum. Ook is er een hotel verrezen. Enkele tientallen meters verder belichaamt de Veltins Arena heden en toekomst van Duitslands meest kleurrijke voetbalclub. Van het oude stadion staat alleen een deel van de Gegengerade nog overeind.

Op het onvergetelijke WK van 1974 loopt de geoliede Oranje voetbalmachine er aan de hand van Cruijff en Van Hanegem de Argentijnen en Oost-Duitsers onder de voet. Veertien jaar later baant Willem Kieft er met zijn veelbesproken kopbal tegen de Ieren de weg naar de Europese titel voor het Nederlands elftal.

Echt sfeervol is het alleen als het volzit. Die lelijke atletiekbaan ligt jarenlang hinderlijk in de weg. Op regenachtige of winderige middagen of avonden is het flink afzien. Maar wanneer er, zoals twintig jaar geleden tegen Borussia Mönchengladbach, meer dan 60.000 toeschouwers zitten, dann geht die Hölle los auf Schalke, dann kracht es richtig… Nostalgie. Spektakel. Zes goals. Broederlijk verdeeld over Knappen en Föhlen. Met Youri Mulder als een van de doelpuntenmakers.

21 april 1996 Schalke 04 – Borussia Mönchengladbach

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *