Bevrijdingsdag op Koninginnedag in Deventer

By | 30 april 2016

Vandaag 38 jaar geleden

Legendarische wedstrijd. Het is alles of niets voor Go Ahead Eagles op Koninginnedag van 1978. Een rechtstreekse confrontatie tussen de nummers zeventien en zestien van de eredivisie. Op de laatste speeldag moet Go Ahead Eagles winnen van FC Amsterdam om niet te degraderen.

De Adelaarshorst zit mudjevol. Meer dan 16.000 toeschouwers. Ludwig Timisela neemt in punt van de aanval de plek in van de geblesseerde Cees van Kooten. De aanvalsleider kan vanwege een zweepslag niet aan de aftrap verschijnen. Bij rust staat het nog 0-0. Als Yogi Bear in de tweede helft met een dik ingezwachteld bovenbeen alsnog binnen de lijnen komt, volgt de ommekeer. Van Kootens invalbeurt geeft de thuisploeg de impuls die het nodig heeft. Hoewel de bonkige spits als gevolg van zijn kwetsuur nauwelijks kan lopen, staat hij wel aan de basis van de twee goals waarmee Stef Walbeek het eredivisieschap voor de Deventenaren veilig stelt.

Go Ahead Eagles viert Bevrijdingsdag op Koninginnedag. De Adelaarshorst verandert in een compleet gekkenhuis. Direct na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Charles Corver stroomt het veld vol uitzinnige supporters om het lijfsbehoud te vieren. De opluchting is enorm. Go Ahead Eagles kruipt door het oog van de naald, de Lieverdjes degraderen.

30 april 1978 Go Ahead Eagles – FC Amsterdam

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *