Laatste landstitel van Johan Cruijff in Ajax-shirt

By | 1 mei 2016

Vandaag 33 jaar geleden

Onvergetelijke tijden. Zo maak je het tegenwoordig niet meer mee. Confrontaties tussen Ajax en Feyenoord die in Amsterdam niét in een parkeergarage werden afgewerkt, maar in de stromende regen in het Olympisch stadion. En mét uitsupporters, zo’n 6.000 in getal. Zulke ontmoetingen kennen hun gelijke niet. Die blijven in Nederland op voetbalgebied de mooiste die er bestaan. Helemaal wanneer het een kampioenswedstrijd betreft. Zoals in 1983.

Met 65.000 man in de uit z’n voegen barstende Olympische betonbak van 1928 behaalt Ajax 33 jaar geleden z’n 21e landstitel. Officieus, althans. Feyenoord (met Ruud Gullit) had moeten winnen om de Amsterdammers nog van de koppositie te kunnen verdringen. Onder toeziend oog van kroonprins Willem-Alexander, minister-president Ruud Lubbers en ondergetekende eindigt de titanenstrijd in een 3-3 gelijkspel. Dat het de laatste landstitel zal worden van Johan Cruijff in het Ajax-shirt, maakt het extra speciaal.

Dat de regen na afloop van de wedstrijd met bakken tegelijk uit de lucht komt, laat een spontaan kampioensfeest – en een botsing tussen beide supportersgroepen – in het water vallen. ‘Die onweersbui, net voor het einde van de wedstrijd, heeft flink ontnuchterend gewerkt. De meeste supporters kwamen als verzopen katten uit het stadion en wilden het liefst zo snel mogelijk naar huis. Zo’n bui werkt veel beter dan de mobiele eenheid’, kunnen de lezers van het Algemeen Dagblad een dag later in hun krant lezen.

1 mei 1983 Ajax – Feyenoord

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *