‘Schoonmaakploegen’ strippen Fortuna-vakken

By | 2 mei 2016

Vandaag 32 jaar geleden

Het is in 2016 moeilijk voorstelbaar. Maar Feyenoord wint in het seizoen 1983-1984 in Nederland alles wat er te winnen valt. De beker van 1980 buiten beschouwing gelaten is het na een droogteperiode van tien jaar eindelijk weer feest in Rotterdam-Zuid. Naar successen smachtende supporters mogen naar de Coolsingel. Met speciale dank aan een rancuneuze Amsterdammer, die het bestuur van zijn voormalige club duidelijk maakt dat ze hem té vroeg afschrijven, pakken de Rotterdammers de dubbel. KNVB-beker én landstitel!

Tweeëndertig jaar geleden gaat het wat eenvoudiger om Cup Final tickets te bemachtigen dan tegenwoordig. Tien gulden voor een zitplaats. Mooi prijsje. Vierenhalve euro! Vak TT. Tweede ring. De KNVB tuigt de bekerfinale destijds nog niet op met zoveel poespas. De eindstrijd vindt op een ordinaire woensdagavond plaats. Een tussendoortje. Een thuiswedstrijd voor Feyenoord.

Aan de zuidzijde van het stadion zitten wel enkele vakken vol met Fortuna-supporters. Van een complete volksverhuizing vanuit Limburg is in 1984 geen sprake. Zo’n 4000 hebben het aangedurfd naar de Kuip te komen. Er is veel moed voor nodig om dat in die jaren te doen. Wat ik me herinner is dat naarmate de avond vordert steeds meer aanhangers uit Sittard hun groengele sjaals, petten en vlaggen kwijtraken. De leden van de harde kern van Feyenoord staan geen andere kleuren in hun territorium toe. ‘Schoonmaakploegen’ werken de Fortunavakken van boven tot beneden af. Alle Limburgers wordt vriendelijk doch dringend verzocht hun spullen in te leveren. Oorlogsbuit. Politie en suppoosten steken geen hand uit.

Het is lang wachten totdat de beslissing valt. Tot de 72e minuut. Dan scoort invaller Peter Houtman de enige goal van de eindstrijd.

2 mei 1984 Feyenoord – Fortuna Sittard

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *