Geen beker en geen schaal voor Louis van Gaal

By | 6 mei 2016

Vandaag 9 jaar geleden

Voetbal International geeft kaarten voor de bekerfinale weg aan abonnees. Ik behoor tot de gelukkigen. Aldus begeef ik me op zondag 6 mei 2007 samen met neef Tom naar Rotterdam.

Als je ooit hebt mogen spreken van een troostfinale, dan is daar in het geval van AZ en Ajax wel sprake van. Een week voordien hebben beide bekerfinalisten immers bij de meest bloedstollende eredivisieontknoping ooit de landstitel naar Eindhoven zien gaan. Louis van Gaals AZ verkloot z’n kansen door te verliezen bij nacompetitiedeelnemer Excelsior. Ajax, dat wél wint bij Willem II, komt uiteindelijk één doelpunt tekort op PSV. Het veroveren van de KNVB beker betekent voor beide bijna-landskampioenen niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Spandoeken aan de Ajax-kant van het Feyenoordstadion bewijzen dat de creativiteit niet heeft geleden onder het verdriet van het mislopen van de titel. De tekst ‘Liever door de drank heel ver heen dan 29-4-’07 op m’n been’ verwijst naar een overmoedige AZ-supporter die al vóór de blamage op Woudenstein de datum van de al zeker gegloofde landstitel op zijn lichaam had laten tatoeëren. AZ-voorzitter Scheringa krijgt een schimpscheut met het dundoek ‘Dirk historie is niet te koop’. En uiteraard is er leedvermaak richting de alom geliefde trainer van AZ: ‘Van Gaal – geen beker – geen schaal’.

Het wordt een finale zoals een finale hoort te zijn. Spannend van de eerste tot en met de laatste minuut. Die uiteindelijk pas een winnaar oplevert na een zenuwslopende penaltyreeks.  Ajax en AZ doen nauwelijks iets voor elkaar onder: 1-1 na 120 minuten, 8-7 in het voordeel van de Amsterdammers na strafschoppen. Ryan Donk is de enige die vanaf elf meter niet goed mikt.

Neef Huub bevindt zich in één van de Ajax-vakken. Terwijl ik na afloop met zijn broer linea recta met de auto terugrijd naar Apeldoorn, wordt Huupie eerst weer op transport gezet naar Amsterdam. Die moet op last van de autoriteiten van De Kuip naar de Arena. Een omweg van zo’n 80 kilometer en een vertraging van enkele uren. Zo werkt dat immers in Nederland. Iemand uit Apeldoorn die in Rotterdam een voetbalwedstrijd wil bijwonen, wordt gedwongen om te reizen via Amsterdam. En in omgekeerde richting weer terug. Het leven kan in Nederland soms behoorlijk vermoeiend zijn voor een voetbalsupporter. Lang leve de combiregelingen!

Door de verlenging wordt het kielekiele en arriveert de wereldreiziger net op tijd in Amsterdam om de laatste trein terug naar huis te halen die op deze enerverende zondag rijdt.

6 mei 2007 AZ – Ajax (finale KNVB Beker)

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *