Met pistool in de binnenzak gepakt bij fouilleren

By | 15 mei 2016

Vandaag 31 jaar geleden

Voor Everton behoort 1985 tot de meeste succesvolle jaren uit de clubhistorie. Onder leiding van manager Howard Kendell stappen de blauwen uit Liverpool tijdelijk uit de – gigantische – schaduw van hun buren van Anfield Road. Merseyside staat in die periode synoniem met het beste voetbal van Engeland, misschien zelfs wel van Europa.

De UEFA kent de finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars in 1985 toe aan Rotterdam. Het is wellicht onnodig om te vermelden dat ik die avond in De Kuip aanwezig ben. De finaleplaats van Everton verwondert minder dan die van Rapid Wien. De Engelsen schakelen onderweg onder meer Fortuna Sittard (kwartfinale) en Bayern München (halve finale) uit. De Oostenrijkers rekenen af met achtereenvolgens Besiktas, Celtic, Dynamo Dresden en Dynamo Moskou. In de volle Kuip heeft Rapid weinig in te brengen tegen de oppermachtige Toffees. Andy Gray, Trevor Steven en Kevin Sheedy treffen doel namens Everton, de oude Krankl scoort tegen.

Wat mij persoonlijk het meest is bijgebleven van de finale, is wat er gebeurt met een Oostenrijkse supporter die voor mij bij de toegangscontrole uit de rij wordt gepikt. Bij het fouilleren haalt de security bij de mafkees een pistool uit z’n binnenzak tevoorschijn! Ja, je maakt soms wat mee.

Doordat in de nasleep van het Heizeldrama – twee weken later – alle Engelse clubs voor de duur van vijf jaar worden uitgesloten van deelname aan Europees voetbal, wordt Everton de mogelijkheid ontnomen plaatsgenoot Liverpool op het allerhoogste niveau van de troon te stoten.

15 mei 1985 Everton – Rapid Wien (finale Europa Cup 2)

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *