Supporters gaan elkaar op het veld te lijf

By | 21 mei 2016

Vandaag 11 jaar geleden

Een bijzonder enerverend voetbalweekend met Huub. ‘s Middags zien we eerst hoe Schalke 04 het seizoen 2004-2005 in stijl afsluit in Freiburg. De 3-2 winst betekent een tweede plaats in de Abschlusstabelle van de Bundesliga. Best of the rest. Achter Bayern.

Na afloop gaat het als een speer verder richting Frankrijk. Naar Montbéliard. Een rit van ongeveer 120 kilometer. Via Mulhouse en Belfort. De partij tussen FC Sochaux en FC Nantes begint ’s avonds pas om kwart voor negen. We arriveren ruimschoots voordat er wordt afgetrapt bij het Stade Auguste Bonal. De wedstrijd biedt een bijna even troosteloze aanblik als de door de Peugeot-fabriek gedomineerde omgeving van het stadion. Les Sochaliens behouden met 1-0 de overhand. Verder valt er, afgezien van tweede rode kaarten, weinig verheffends te melden. Dat de jeugdige Jérémy Mathieu elf jaar geleden tot de steunpilaren van le FCSM behoort, maakt wel iets duidelijk over het niveau. Oui, oui, de huidige sloper van Barcelona. Lui-même. In hoogsteigen persoon.

De derde helft zorgt voor de meeste opwinding. Het spektakel in het Stade Bonal begint pas ná het laatste fluitsignaal! Na de slaapverwekkende voorstelling schrikt iedereen op de tribunes wakker. Een deel van de 18.578 toeschouwers vindt het nog niet genoeg geweest. Supporters van het in degradatienood verkerende FC Nantes breken achter de goal uit hun kooi. Enkele tientallen stormen pardoes het veld op. Pitch invasion à la Française! De opgewonden standjes zetten nota bene de jacht in op hun eigen spelers! Die maken zich snel uit de voeten. Gauw de veilige catacomben in.

Het duurt niet lang voordat ook aan de andere kant van het stadion supporters over de hekken klimmen. De harde kern van de thuisclub pikt het niet dat de gasten uit Bretagne zich misdragen op hún territorium. Een confrontatie kan niet uitblijven. Je verwacht misschien dat zoiets gebeurt met de Franse slag. Mais non, er vallen rake klappen.

Stewards in oranje jassen, die zich vanuit alle hoeken en gaten van het stadion naar het slagveld begeven, proberen de vechtersbazen te scheiden. Het oogt vrij kolderiek. Stewards zitten achter losgeslagen fans aan. Supporters van Nantes zetten de achtervolging in op de collega’s van Sochaux. Thuissupporters jagen uitsupporters op. Minutenlang gaat de jacht in volle hevigheid door. Pas als de orderbewaarders er in slagen een lint van oranje jassen over de volle breedte van het veld op te trekken, keert de rust weer. De veldbestormers uit Nantes worden teruggedrongen in hun vak. Het volk uit Sochaux en Montbéliard zelf blaast daarop ook de aftocht en verlaat het veld.

Zo krijgt een saaie avond toch een onverwacht en opwindend einde. Topamusement voor slechts 12 euro. Zoveel actie voor zo weinig geld krijg je slechts zelden voorgeschoteld.

21 mei 2005 FC Sochaux – FC Nantes

I was there…

sochaux nantes 2005

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *