Braadworst gaat ten onder in de mosterd

By | 22 mei 2016

Vandaag 12 jaar geleden

Het laatste Bundesligaduel van het seizoen 2003-2004 levert Schalke 04 een uitwedstrijd op bij VfL Wolfsburg. Samen met Huub ga ik daarom op deze zonnige zaterdag in mei Volkswagens kijken.

Het is mijn eerste bezoek aan de Volkswagen Arena, vanaf 2002 de ‘opvolger’  van het oude VFL-Stadion aan de nabijgelegen Elsterweg. Het bedrijfsveld voldeed niet meer van aan de eisen van de moderne tijd. De nieuwe arena, met een capaciteit van 30.000 plaatsen, moet VfL vooruit brengen in de vaart der volkeren. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor die Wölfe. Dan nog wel. Gesjoemel met software van dieselmotoren door het moederbedrijf is twaalf jaar geleden nog niet aan de orde. Althans, het is nog niet ontdekt.

Vanaf de parkeerplaats bekeken heeft de arena met z’n platte witte dak wel iets weg van een vliegende schotel. Een vreemd object dat niet in de omgeving past, dat er niet hoort te zijn. Evenals de hele club heeft het iets gemaakts, iets gekunstelds. Met de financiële injecties van VW probeert de Werksverein weliswaar de hemel te bestormen, toch ontbreekt er iets. Er zit er geen ziel in. Het straalt geen warmte uit. Het is doods. Een kenmerk van de meeste bedrijfsclubs.

Alles ziet er piekfijn uit in de Volkswagen Arena hoor. Niks mis mee. Alleen is het allemaal net iets té veel van het goede. Té overdadig. De concernleiding in Wolfsburg wil overal net iets té veel mee uitpakken en pronken. Onder het aloude Romeinse motto: brood en spelen voor het volk. Alleen het beste is goed genoeg voor de fabrieksarbeiders die op zaterdagmiddag hun bedrijfselftal komen aanmoedigen.

Zelfs een ouderwetse braadworst, hét symbool van stadionbezoek bij onze oosterburen, moet er aan geloven. Laat ik het er maar op houden dat de catering niet bepaald scheutig met mosterd omspringt. De worst waar Huub voor aanvang van de wedstrijd zijn tanden in zet, gaat volledig ten onder in de Senf. Er hoeft nog net geen reddingsoperatie te worden uitgevoerd om het onder een dikke mosterdlaag verstopte vlees op te sporen…

Het stadion is uitverkocht. De Schalke-supporters, ik schat zo’n 7.000 in getal, maken er een gezellig dagje uit van. De wedstrijd waar weinig meer op het spel staat eindigt 1-1. Een beetje mosterd na de maaltijd, zo mag ik het wel noemen.

22 mei 2004 VfL Wolfsburg – Schalke 04

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *