GA Eagles gaat lelijk nat aan de J.H. Kruisstraat

By | 3 juni 2016

Vandaag 27 jaar geleden

De eerste speelronde van de nacompetitie van het seizoen 1988-1989 valt voor Go Ahead Eagles lelijk in het water. Hetzelfde geldt trouwens voor de door de gemeente Deventer en de club aangestelde supportersbegeleider. Zijn werkdag zal eindigen in een vijver achter het uitvak van het oude Abe Lenstra-stadion…

Met zo’n 200 andere Eagles-supporters reis ik op deze zaterdag hoopvol gestemd per extra voetbalterrein naar Friesland. Bij aankomst op het stationnetje van Heerenveen staat het ontvangstcomité al klaar: een stelletje schreeuwers van de Z-Side van FC Groningen. De heren hebben blijkbaar niets beters te doen. Terwijl het bescheiden Eagles-legioen zich onder politie-escorte te voet dwars door Heerenveen naar de J.H. Kruisstraat begeeft, lopen de Groningers niet mee. Ze hollen hard weg, de helden. De roodgele overmacht is ze blijkbaar te machtig.

Na aankomst in het krakkemikkige stadionnetje gaat eerst Ilya Jongeneel de plomp in. Een groepje Eagles-fans helpt de supportersbegeleider met vereende krachten het water in. Heerenveen staat algemeen bekend als gezellige en gastvrije club. De praktijk stemt niet overeen met het beeld dat bestaat. Supporters van bezoekende clubs die nader kennis hebben gemaakt met de uit de kluiten gewassen sportschooljongens van de security weten beter. Het is in die dagen altijd hommeles in het Friese Haagje.

Het grootste pak slaag krijgen de spelers van Go Ahead Eagles. In een tumultueus duel, met een rode kaart voor Dwight Lodeweges, kent het keurkorps van Fritz Korbach een desastreus begin van de play-off reeks. De afgetekende 4-0 nederlaag betekent een klassieke valse start.

3 juni 1989 Heerenveen – Go Ahead Eagles

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *