Volle Kuip neemt afscheid van de Kromme

By | 4 juni 2016

Vandaag 33 jaar geleden

Als hoogtepunt van het seizoen zou Voetbal International de happening naderhand omschrijven. Het betreft dan weliswaar een galawedstrijd. Maar wel eentje die de aanwezigen hun leven lang bij zal blijven. Voor het afscheid van Willem van Hanegem zit het Feyenoordstadion afgeladen vol. Meer dan 60.000 mensen zijn erbij. Zij willen de laatste balberoeringen van de misschien wel populairste voetballer die Nederland ooit gekend heeft, voor geen goud missen.

Het WK-elftal van 1974, waarin Van Hanegem zo’n prominente rol vervulde, staat bijna voltallig aan de aftrap. Inclusief Johan Cruijff, die andere grootheid. Voor de bijzondere gelegenheid speelt de allerbeste voetballer van een bijzondere generatie zowaar zonder morren in een Adidas-shirt met drie strepen.

De wedstrijd eindigt 2-2, maar dat is slechts bijzaak. Grensrechter Rijk de Gooijer maakt veruit de meeste meters. De acteur loopt zich met zijn vlag in de hand helemaal het hompeschomp langs de zijlijn. Niemand heeft de overijverige Rijk er vooraf blijkbaar van in kennis gesteld dat het werkterrein van een grensrechter zich beperkt tot slechts één veldhelft, en zich niét uitstrekt over het volledige speelveld…

De Kuip kookt over als de hoofdrolspeler van de avond een publiekswissel krijgt en op de schouders gaat. Zijn Truus, in 1983 nog ’s lands bekendste voetbalvrouw, deelt in de hulde. Emoties liggen blank. Tranen vloeien. De Kromme is dan ook niet zomaar de eerste de beste voetballer geweest. Willem is van het volk, van het Legioen, van iedereen!

4 juni 1983 afscheidswedstrijd Wim van Hanegem

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *