Walvissen kijken als genoegzame toegift

By | 6 juni 2016

Vandaag 7 jaar geleden

In IJsland kom je als doorsnee Nederlander niet zo gauw. Het WK-kwalificatieduel dat Oranje op 6 juni 2009 in Reykjavik afwerkt, biedt derhalve een uitgelezen gelegenheid daar eens verandering te brengen. Met Icelandair vlieg ik naar Keflavik. Al meteen na de landing is het ijs gebroken… Prachtig land. Wát een rust en ruimte!

Door een soort maanlandschap, bestaand uit verharde lava, reis ik per bus vanaf het vliegveld verder naar de hoofdstad. Nou ja, stad. Zoveel moet je je ook weer niet voorstellen van Reykjavik. Er wonen nog geen 120.000 mensen. Beduidend mínder zelfs dan in Apeldorp. Terwijl het land gebukt gaat onder het schandaal met de internetspaarbank Icesave, dat een jaar eerder een groot aantal Nederlandse spaarders dupeert ,beleef ik er enkele kostelijke dagen. Met een ochtendje whale watching als spetterend hoogtepunt. Met een visserbootje walvissen, dolfijnen en andere drijvende gevaarten spotten. Wel een belevenis hoor wanneer je ineens vanaf het dek zo’n orka, met grotere afmetingen dan de boot zelf, onder je door ziet zwemmen.

Een ander fenomeen is dat de zon in juni op IJsland (bijna) niet ondergaat. Zelfs na middernacht wil de duisternis maar niet invallen. Maffe gewaarwording dat het zolang licht blijft.

Voor het Nederlands elftal betekent de wedstrijd in IJsland zeven jaar geleden een tussendoortje op weg naar kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika. Oranje speelt de arme IJslanders in het knusse Laugardalurstadion in de eerste helft compleet van de mat. De 1-2 eindzege geeft een behoorlijk vertekend beeld van het enorme klasseverschil.

Wat eveneens mooi is om te zien, is hoe tientallen IJslandse kinderen zich na afloop van de wedstrijd bij de spelersbus verdringen voor handtekeningen van de Oranjehelden. Jeugdige IJslandse voetballiefhebbers  staan plotseling oog in oog met wereldberoemde voetballers die ze enkel kennen van de tv. Toppers als Van Persie, Robben, Van Bommel of Kuijt, zijn ‘aan te raken’. Stuk voor stuk zetten de Nederlandse internationals geduldig hun krabbel. Niks geen misplaatste vedetteneigingen.

6 juni 2009 IJsland – Nederland

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *