Met Guus Hiddink op de foto in De Telegraaf

By | 12 juni 2016

Vandaag 1 jaar geleden

Na Estland in 2013 wil ik ook graag naar Letland wanneer het Nederlands elftal een EK-kwalificatiewedstrijd moet spelen in Riga. Aldus geschiedt. Voor nog geen zeven tientjes op en neer vliegen vanaf Weeze. Als zoiets kan, moet je zeker van zo’n gelegenheid gebruik maken. Aangezien ik er toch ben, besluit ik eveneens Litouwen – Zwitserland mee te pikken, twee dagen later. Kan ik meteen alle Baltische landen afstrepen.

Het wordt een fantastische trip. Riga is absoluut een aanrader. Oude Hanzestad met fraai historisch centrum, evenals bij de buren in Tallinn. Meevaller is het mooie weer, dat maakt het verblijf extra aangenaam. Bij de aankomst van het Nederlands elftal, een dag voor de wedstrijd, siert mijn foto prominent de website van De Telegraaf. De man die naast me loopt, heeft wel wat weg van bondscoach Guus Hiddink… Met fervent Oranjefan Erik Pasman breng ik op de wedstrijddag een bezoek aan het voormalige hoofdkwartier van de KGB. Indrukwekkend en huiveringwekkend. Voor ontelbare Letten betekende het hoekhuis op Brivibas iela 61 in goeie ouwe Sovjet-tijden het startpunt van een enkele reis naar Siberië…
Evenals andere voormalige Sovjetrepublieken kent Letland een behoorlijk bizarre geschiedenis. Van een nederlaag in een EK-kwalificatieduel maakt dan ook niemand een drama. De  0-2 in het Skonto stadion is meer bijzonder voor Oranje, zeg maar gerust een zeldzaamheid in de dramatisch verlopen wedstrijdenreeks richting Frankrijk. Op de bewuste vrijdagavond in Riga wordt al duidelijk dat het voor Nederland wel eens een helse klus kan gaan worden het eindtoernooi te halen. De KNVB en Guus Hiddink nemen in elk geval definitief afscheid van elkaar na dit gedenkwaardige zomerse uitstapje. Helaas zijn Bert van Oostveen en Danny Blind blijven zitten.

12 juni 2015 Letland – Nederland

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *