Centrum van Stuttgart kleurt oranje

By | 16 juni 2016

Vandaag 10 jaar geleden

Mijn lidmaatschap van de Supportersclub Oranje levert me voor de poulewedstrijden van het Nederlands elftal op het WK 2006 enkel een kaartje op voor het treffen met Ivoorkust. Voor de overige wedstrijden pis ik naast de pot. Zoals wel vaker bij grote toernooien is de vraag naar toegangsbewijzen beduidend groter dan het aanbod. En de KNVB is dan wel zo’n organisatie die het principe huldigt van eigen relaties eerst. Veel van die schreeuwers die normaal gesproken nooit een stadion van binnen zien, zitten bij een WK in Duitsland dus op de eerste rij in hun oranje shirts. Lekker dichtbij, Duitsland.

Evenals alle bobo’s en nepsupporters beleef ik desalniettemin een leuke dag in Stuttgart. Met zo’n 550 kilometer rijden is de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg dan weliswaar niet naast de deur, het is wel bekend terrein. Mijn kaartje ligt ’s ochtends keurig klaar bij de afhaalkassa bij het Gottlieb-Daimler-Stadion. Bij stralende weersomstandigheden gaat het er in het centrum van de Mercedes- en Porschestad uitbundig aan toe. Een dolle boel. Een en al oranje wat de klok slaat, het doet zeer aan de ogen. Het alom geprezen Oranjelegioen laat zich zoals altijd van z’n beste en meest beschamende kanten zien. Met opblaaspoppen en winkelkarretjes gevuld met flessen bier nemen aangeschoten Nederlanders bezit van de Königstrasse. Het standbeeld van Christoph van Württemberg op de Schlossplatz is opgetuigd met een oranje vlag. Nederlanders hebben de hertog bovendien een enorme opblaaslul tussen zijn benen gehangen en daarmee het begrip ‘voor lul staan’ van een nieuwe dimensie voorzien… Op het Hauptbahnhof houden zorgt het miljardenproject ‘Stuttgart 21’ tien jaar geleden nog niet voor protesten. Het blijft rustig in de city.

De wedstrijd verpest de uitgelaten stemming evenmin. In een oranje gekleurde arena zet Oranje koers richting tweede ronde. Door een 2-1 overwinning blijft het Didier Drogba en zijn Olifanten, zoals de bijnaam van de Ivorianen luidt, de baas. De droom van de finale in Berlijn blijft nog eventjes voortleven.

16 juni 2006 Nederland – Ivoorkust

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *