Chaka Khan laat ze schudden in Washington DC

By | 19 juni 2016

Vandaag 22 jaar geleden

Het avontuur World Cup USA 1994 neem een broeierige aanvang in Washington DC. Vooraf betitelt als ‘moordhoofdstad’ merk ik weinig van de aangekondigde onveiligheid. Gangs en gangsters kom ik nergens tegen. Met de Kleef, Eduard en Hennie waag ik het er maar op zonder kogelvrij vest de straat te betreden. Het grootste gevaar ter plaatse schuilt ‘m vooral in de tropisch aandoende temperaturen. Flinke klodders zonnecrème moeten verbranding tegenaan.

Een dag voordat het Nederlands elftal in het Robert F. Kennedy Stadium zijn WK opent tegen Saoedi-Arabië, vormt dezelfde arena het decor van het onderonsje in Groep E tussen Noorwegen en Mexico. Wie wil nou niet bij zo’n spektakel aanwezig zijn? Kaarten hebben we niet, maar in de buurt van het stadion worden we al gauw vondig. Voor 50 dollar tikken we op de black market een ticket op de kop. We happen bij nader inzien waarschijnlijk zelfs iets te snel toe. Aanbod is enorm. Maar ach, who cares?

Het krioelt van de Mexicanen. En Mexicaansen! Van zulk kaliber kom je ze bij ons nergens tegen. In één woord: oogverblindend. Met de openingsshow is ook weinig mis. Zoiets valt aan die Yanks wel over te laten. Broadway en Hollywood in één. Een vlaggenparade, vuurwerk en – als klap op de vuurpijl – een spetterend optreden van niemand minder dan Chaka Khan. De welgevormde zangeres pakt flink uit, showt de 52.395 dolenthousiaste toeschouwers alles dat ze in huis heeft. Ze laat ze behoorlijk schudden, haar Chakha en haar Khan… Ook vanaf de tweede ring prima waar te nemen. Als toegift zingt Yvette Marie Stevens, zoals haar ware naam luidt, er ook nog bij.

De sfeer in het stadion is super. Vooral de zeker 40.000 Mexicanen geven een fantastische support aan hun team. Jammergenoeg blijven de Noren de Azteken met 1-0 de baas. Van de wedstrijd krijg ik het echter niet bepaald warm. Een temperatuur van 35 graden, zoals het scorebord aangeeft, compenseert dat gemis ruimschoots…

19 juni 1994 Noorwegen – Mexico

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *